Főoldal A világ Külföld Árverésen értékesítik Paul Allen Microsoft-társalapító mesés műgyűjteményét

Árverésen értékesítik Paul Allen Microsoft-társalapító mesés műgyűjteményét

Novemberben a Christie’s árverésén lehet majd licitálni Paul Allen, a Microsoft néhai társalapítójának mesés műgyűjteményére, amely értékét mintegy egymilliárd dollárra (413 milliárd forintra) becsülik.

A Christie’s közleménye szerint a bevételt Paul Allen végrendelete szerint jótékony célra fordítják – írta meg a BBC News. A műgyűjtemény kalapács alá kerülő tételei között Botticelli, Renoir, David Hockney és Roy Lichtenstein alkotásai is szerepelnek. Paul Cézanne La Montagne Sainte-Victoire című tájképére is lehet majd licitálni, amelyet előzetesen több mint százmillió dollárra (41 milliárd forintra) becsültek. Az aukción 150 műalkotást árvereznek el.

Allen, aki 1975-ben gyermekkori barátjával, Bill Gatesszel alapította a Microsoft vállalatot, 65 éves korában, 2018-ban hunyt el. Guillaume Cerutti, a Christie’s igazgatója úgy fogalmazott: “Paul Allen inspiráló személyisége, a remekművek és sokszínűségük, valamint a teljes bevétel emberbaráti célokra fordítása egyedülálló kombinációt alkot, amely a Paul G Allen-gyűjtemény eladását példátlan méretű eseménnyé teszi”.

Jody Allen, Paull Allen testvére, a hagyaték végrehajtója elmondta, hogy fivére gyűjteménye szerteágazó érdeklődését tükrözi.

Allen 1983-ban hagyta ott a Microsoftot, miután Hodgkin limfómát, a rák egy ritka fajtáját diagnosztizálták nála. Egy időre Bill Gatesszel való viszonya is elhidegült, de később javult a kapcsolatuk. 2000-ig maradt a vállalat vezető testületében.

Daganatos betegségét sikeresen kezelték, és testvérével, Jodyval saját céget alapított üzleti ügyei és jótékonysági tevékenysége menedzselésére.

2010-ben ígéretet tett rá, hogy halála után vagyonának nagyobb részét jótékony célra fordítják. Akkoriban a Forbes magazin a világ 37. leggazdagabb embereként tartotta számon, és 13,5 milliárd dollárra becsülték a vagyonát.

2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, 2018-ban a rákbetegség szövődményei miatt hunyt el.

Forrás: MTI

Előző cikkDropkick Murphys koncert 2023. februárjában Budapesten!
Következő cikkA Red Hot Chili Peppers is fellép az idei MTV VMA-n