Főoldal A világ Tudomány Átadták a Szilícium-völgy több mint 25 millió dollárral járó tudományos díjait

Átadták a Szilícium-völgy több mint 25 millió dollárral járó tudományos díjait

Ötödik alkalommal adták át a kimagasló tudományos eredményekért odaítélt, összesen több mint 25 millió dollárral (7,3 milliárd forinttal) járó élettudományi, matematikai és fizikai díjakat vasárnap a kaliforniai Szilícium-völgyben.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin Google-társalapító és mások által támogatott Breakthrough Prize átadásán Morgan Freeman színész volt a házigazda. A NASA Ames kutatóközpontjában megrendezett gálán Alicia Keys lépett fel, Jeremy Irons, Sienna Miller, Bryce Dallas Howard, Vin Diesel és Dev Patel színészek pedig az elismerések átadásában segítettek – számolt be róla a díj honlapja.

silicon-valley-gala-forbesA Szilicium-völgy „Nobel-díjkiosztóján” az élettudományi díjat – egyenként 3 millió dolláros (873 millió forintos) pénzjutalommal – öt kutató kapta: Stephen J. Elledge, Harry F. Noller, Roeland Nusse, az idei orvosi-élettani Nobel-díjat is elnyerő japán Oszumi Josinori és a 62 éves Huda Yahya Zoghbi, aki az idei egyetlen női díjazott.

A fizikai díjat szintén 3-3 millió dollárral Joseph Polchinski, Andrew Strominger és Cumrun Vafa kapta. Az ugyancsak 3 millió dollárral járó matematikai díjat pedig Jean Bourgainnak ítélték oda.

Idén  3 millió dolláros különdíjjal jutalmazták a gravitációs hullámokat felfedező amerikai Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) vezetőit és teljes csapatát. Hat pályakezdő fizikus és matematikus, valamint két diák is értékes díjat kapott.

„Még sohasem volt fontosabb a tudomány támogatása. A 2017-es Breakthrough Prize díjazottjai a fizikai, matematikai és élettudományi kutatások vezető tudósai. Áttörést hozó eredményeik új lehetőségeket tárnak fel, és segítenek jobb világot teremteni mindenki számára” – fogalmazott Mark Zuckerberg.

A Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése, a Nobel-díjjal még fele ennyi pénz sem jár. Az először 2013-ban átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre.

A gálán az alapítók közül Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia Milner is megjelent.