Főoldal Szabadidő Utazás Átvette századik Airbus A380-asát az Emirates

Átvette századik Airbus A380-asát az Emirates

Átvette pénteken az Airbus hamburgi gyárában a Budapestre is közlekedő, dubaji székhelyű Emirates légitársaság századik Airbus A380-as repülőgépét – közölte a cég az MTI-vel.

A Hamburg-Finkenwerder repülőtéren tartott sajtótájékoztatón Ahmed bin Saeed Al-Maktoum sejk, az Emirates elnök-vezérigazgatója azt mondta, az Emirates számára az A380 egy igazi sikertörténet, mivel már nem csak az elsődleges, de a másodlagos és regionális repülőtereken is képesek használni a repülőgépet. Egy-egy A380-asra történő típuscserénél az Emirates tapasztalatai szerint megugrik a forgalom és a kereslet, mivel utasaik szívesen próbálják ki a világ legnagyobb utasszállítóját.

A vezérigazgató jelezte, elkötelezettek az A380-as program iránt, és szorosan együttműködnek az Arbusszal a fennmaradó 42 gép leszállítása érdekében.

Ehhez kapcsolódóan Tim Enders, az Airbus vezérigazgatója jelezte, hogy tárgyalásokat folytatnak az Emirates-szel újabb A380-asok vásárlásáról. A gépre több mint egy éve nem tudott vevőt keríteni az Airbus, ezért sokat dobna a programon, ha újabb megrendelést tudnának aláírni. Tavaly az Airbus A380neo néven megújította ugyan a típust, de a vevőket ez nem foglalkoztatta.

Az A380-as Airbus a világ egyetelen, teljes hosszában kétszintes utasszállító gépe, kabinelrendezéstől függően 544-600 utast tud a fedélzetén szállítani. A négyhajtóműves gép szárnyfesztávolsága 79,7, hossza 72, magassága 24 méter, hatótávolsága 15 200 kilométer. Eddig 317 példányra érkezett megrendelés, ebből az Airbus eddig 216-ot szállított le, listaára 436 millió dollár. Az Emirates 142 példányt vásárolt, a második legnagyobb üzemeltető a Singapore Airlines 24 darabos flottával.

Az első A380-as Airbus tíz évvel ezelőtt ált forgalomba a Singapore Airlines színeiben, azt a gépet a távol-keleti légitársaság azóta kivonta a flottából.

Előző cikkElkészült az első magyar filmturisztikai alkalmazás
Következő cikkHét iskolába látogat el a tanévben a Mozaik Múzeumtúra