Főoldal A világ Belföld Augusztustól látogatható a nyolc éve feltárt rituális zsidó fürdő a Budai Várban

Augusztustól látogatható a nyolc éve feltárt rituális zsidó fürdő a Budai Várban

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. hamarosan megnyitja a Budai Vár nyugati pincerendszerében feltárt és a nagyközönségtől mindeddig elzárt rituális zsidó fürdőt, a mikvét. A földalatti épületegyüttesben 2015. augusztus 3-tól indulnak tárlatvezetések, melyek egyik legfontosabb állomása a fürdő bemutatása lesz.

A feltárt és felújított pincerendszer egyik legrégebbi része a kicsiny, mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve. A kőzetbe kézzel kivájt középkori sekély fürdőrészt a hagyományoknak megfelelően természetes víz táplálta. A feltárás, majd az azt követő felújítás eredményeként ma újra tiszta és természetes eredetű víz található a szinte teljes épségében megmaradt rituális zsidó fürdőben.

varkert_bazar_2014_1

A Budavári Palota elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be: a királyi palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész pincéit a munkálatok alatt viszonylagos épségben sikerült feltárni.
A mikve feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt az addig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett. (Közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt valamikor a 13. században – sajnos a feltárás és a dokumentáció után a zsinagógát visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik felette.)

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. a látogatók számára 2015. augusztus 3-tól nyitja meg a teljes egészében feltárt és felújított pincerendszert, benne a rituális zsidó fürdővel, ahová minden hét hétfőjén tárlatvezetéseket indít, melyekre előzetesen jelentkezni a mikve@varkertbazar.hu e-mail címen lehet.

TIPP: A tárlat- és idegenvezetéssel kapcsolatos bővebb információk a www.varkertbazar.hu oldalon találhatók: mindenkit szeretettel vár szakképzett idegenvezetőivel a Várkert Bazár!

Előző cikkCharlize Theron mindjárt 40 és élvezi
Következő cikkVilágsztárok és élsportolók látogattak a múlt héten a Kiosk Budapest étterembe