Főoldal Életmód Gasztronómia Automata kávéfőzőgépek

Automata kávéfőzőgépek

Alig van közöttünk olyan, aki ellen tud állni egy frissen főzött tejhabos latte macchiatonak, egy cappuccinonak vagy egy mogyoróbarna krémréteggel ellátott habos espressonak. Már ennek hallatán is azonnal kedvünk támad egy forró fekete elfogyasztására. Ha ilyen italkülönlegességeket szeretnénk fogyasztani otthon, anélkül, hogy kávézóba mennénk, akkor érdemes beruházni egy automata kávéfőzőre. Ennek köszönhetően, a nap bármely szakaszában, amikor csak rákívánunk, otthoni körülmények között készíthetünk szemet és lelket gyönyörködtető italokat.

A kávé valódi aromáját akkor érezhetjük igazán, ha frissen őrölt kávészemekből készítjük italunkat. Ezt az élményt tudják nyújtani az automata kávéfőzőgépek is, hiszen előnyük, hogy szemes kávét adagolunk a gépbe, és az frissen, igény szerint darálja meg a kívánt mennyiséget. Az előre ledarált, boltban vásárolt kávéval valamivel gyengébb intenzitású italt tudunk lefőzni. 

Az automata kávéfőzők használata valódi élmény és élvezet. Csupán csak annyi a dolgunk, hogy miután kiválasztottuk a kívánt kávéitalunkat, megnyomjuk a hozzátartozó megfelelő gombot. A gép már darálja is a kávészemeket, és már csurog is bögrénkbe a forró kávé. Mindeközben az egész lakást bejárja a frissen őrölt kávé mennyei illata. Az ilyen gépek teljes mértékben önállóak, hiszen saját maguk szabályozzák a kiválasztott italhoz szükséges mennyiségű vizet és kávét.  Így biztosak lehetünk benne, hogy mindig a legjobb összetételben élvezhetjük a kiválasztott italunkat. Természetesen, ha túl gyengének vagy erősnek érezzük az adott kávét, akkor a kávé és a víz mennyiségén korrigálni is tudunk. A fejlettebb típusú gépeknél, ezt már digitális képernyőn is megtehetjük.  Egy ilyen gép tökéletes választás otthonra vagy irodába egyaránt. Használata rendkívül egyszerű, hiszen egy gombnyomás, és már élvezhetjük is a kávézás nyújtotta örömöket. 

A magasabb árkategóriába tartozó típusoknál tejtartályt is találunk, így a gép fel tudja használni a tejet a különböző tejeskávékhoz. A tartályt könnyedén el tudjuk távolítani, hogy a megmaradt tej megfelelő hűtését, tárolását teszi lehetővé. Az ilyen tartály nélküli gépeknél, saját magunk adagoljuk a kívánt tejmennyiséget a bögrénkbe, amit könnyedén fel is habosíthatunk, így készítve fenségesen habos capuccinot vagy egy latte macchiatot. 

Sokat tart vissza e gépek magas ára. Azonban azt tudnunk kell, hogy az automata kávéfőzők igen bonyolult szerkezetek. Azt a kényelmet, hogy gombnyomással készítjük el italunkat, ami úgy néz ki, mintha egy barista szolgálta volna fel nekünk, azt meg kell fizetnünk. Ha egyszer beruházunk egy ilyen gépre, garantáltan nem fogunk csalódni. Ilyen gépet nem vásárolunk minden évben, ezért érdemes odafigyelni annak márkájára, a nyomás nagyságára, a víztartás térfogatára, a teljesítményre és természetesen a funkciókra, hogy milyen típusú kávékülönlegességeket is tud készíteni. 

Ha hosszú ideig szeretnénk élvezni a kávégépünk adta örömöket, akkor rendszeresen gondoskodnunk is kell róla. Bármilyen típusról is legyen szó, mindenképp oda kell figyelnünk annak karbantartásáról. Léteznek erre a célra kijelölt folyadékok, amelyek a vízkő leoldására szolgálnak. A gép egyes részeit időnként a lerakódásoktól és a szennyeződésektől is meg kell tisztítani. A gép automatikusan jelzi, ha erre szükség van. Ha ezt rendszeresen elvégezzük, megóvjuk a belső alkatrészeket, és biztosak lehetünk abban, hogy a készülék megfelelően fog működni, és ízletes kávét fog készíteni nekünk még hosszú ideig. 

Ha szeretjük a valódi, minőséges és zamatos kávékat, akkor érdemes valamivel borsosabb összeget fizetni ezért. Amennyiben pénztárcakímélőbb megoldást szeretnénk, választhatunk őrölt kávéval működő gépeket is, ezek nem rendelkeznek beépített kávédarálóval, így az áruk is kedvezőbb. De azt nem szabad elfelejtenünk, hogy az automata kávégépekben készült italokat épp a friss őrlemény teszi olyan különlegessé és zamatossá.

(X)

Előző cikkA világ legrégebbi virágbimbó-maradványát találták meg Kínában
Következő cikkBorúsabb és kissé hűvösebb idő várható a hétvégén