Főoldal A világ New York Az Egyesült Államok szolgálatában elesett katonákra emlékeztek a Memorial Day amerikai nemzeti...

Az Egyesült Államok szolgálatában elesett katonákra emlékeztek a Memorial Day amerikai nemzeti ünnepen

Washington belvárosában a hagyományos katonai felvonulással ünnepelték hétfőn Memorial Day-t, az emlékezet napját, ami tisztelgés az Egyesült Államok szolgálatában elesett katonák emléke előtt.

A nemzeti ünnepen tartott díszszemlén az Egyesült Államok hadseregének különböző fegyvernemei képviseltették magukat, valamint az egyéb fegyveres erők tagjai, katonai hagyományőrzők és katonazenekarok is végig vonultak a Capitolium felé vezető Constitution Avenue sugárúton. A harctérről soha vissza nem térő katonákat egy lovas nélküli fekete ló szimbolizálta.

Az idei esemény tiszteletbeli házigazdái az Apollo-űrprogram egykori asztronautái voltak, köztük Charlie Duke, aki az Apollo 16, és Harrison Schmitt, aki az Apollo 17 legénységének tagjaként állhatott a Holdon.

A hivatalos állami megemlékezést idén 155. alkalommal tartották Arlington-ban, a nemzeti katonai temetőben, ahol mintegy 400 ezer amerikai katona földi maradványai nyugszanak.

Joe Biden elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy sose szabad elfelejteni azt az árat, amit a demokrácia megóvásáért kell fizetni. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két és fél évben 25 – kétpárti támogatással – elfogadott törvény született meg, ami a katonaságban szolgálatot teljesítőket, illetve családjaikat és a veteránokat segíti. Megemlítette, hogy idén van az Egyesült Államok hadseregében a faji szegregáció megszüntetésének 75. évfordulója.

Az ünnep előtti napon, vasárnap megtartották a szintén hagyományos motoros tüntetést is „Gurulás az Emlékezésért” néven, amelynek résztvevői arról a 82 ezer amerikai katonáról is megemlékeztek, akit eltűntként tartanak nyilván, és soha nem tértek vissza. Felhívták a figyelmet arra, hogy naponta átlagosan 20 amerikai katonai veterán követ el öngyilkosságot.

A Memorial Day (Emlékezet Napja) hagyománya a XIX. század közepéig nyúlik vissza, a polgárháború 1865-ös lezárása után, 1868. május 30-án tartották az első hivatalos megemlékezést. 1970 óta az ünnep minden év májusának utolsó hétfője, és szövetségi munkaszüneti nap.

Forrás: MTI

Előző cikkFrancia film nyerte idén az Arany Pálmát
Következő cikkBlack Veil Brides koncert a Papp László Budapest Sportarénában 2023. november 20-án