Főoldal Életmód Az elaprózódás csapdája anyaként: Így találjuk meg az egyensúlyt a mindennapokban

Az elaprózódás csapdája anyaként: Így találjuk meg az egyensúlyt a mindennapokban

Az elaprózódás fogalma nem ismeretlen az édesanyák számára. Sokan azt gondolják, hogy ez pusztán arról szól, hogy túl sok dologra koncentrálunk egyszerre, és elveszítjük a fókuszt. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu szerint azonban valójában ennél sokkal mélyebb jelentéstartalommal bír, a megoldásához pedig négy egyszerű lépés is el tud vezetni.

„Édesanyaként gyakran kerülünk olyan periódusba, hogy azon kapjuk magunkat: túl sok mindenre próbálunk egyszerre figyelni és egy időben számos problémára, kihívásra szeretnénk megoldást találni. Ilyenkor érezzük azt, hogy teljesen szétestünk, elaprózódtunk és változtatnunk kell” – magyarázza B. Szirtes Dóra.

Ösztönanyu szerint ebben az esetben azonban más nehezítő körülmény is felüti a fejét.

„Normális esetben az életünk egyfajta rutinban halad, ahol a teendők egymás után követik egymást, és megvan a helyük a napirendünkben. Gyermekünk születésével minden felborul, majd kialakul egy közös ritmus, napirend, ami stabilizálódik, és elkezdjük magabiztosnak, stabilnak érezni magunkat – és gyermekünket. Ám amikor ez az egyensúly felborul, gyakran a gyermek miatt, máskor a mi elaprózódásunk miatt, könnyen kibillenhetünk a nyugodt és szervezett életből” – mondja a Montessori pedagógus.

Hozzáteszi, az elaprózódás miatt kialakult kaotikus helyzetben azonban még a napirend is felborul, átmenetileg elveszítjük jól kialakult szokásainkat. Ilyenkor pedig egyszerűen azt érezzük: minden összedőlt körülöttünk. Van azonban megoldás, amihez az eszköz négy egyszerű lépés.

Így vedd fel a harcot az elaprózódás ellen négy lépésben

1. Az elaprózódás kezelése érdekében fontos először felmérnünk, hogy mi az, ami hosszútávú és valós problémát jelent számunkra, és mi az, ami csak ideiglenes kihívásokkal jár. Álljunk meg, és gondoljuk át, hogy mi az, ami a legnagyobb stresszforrás számunkra, és mely területeken van szükségünk változtatásra. Érdemes ezt pontokba szedve összeírnunk.

2. Ezután prioritásokat kell állítanunk. Listánkon karikázzuk be azokat a területeket, amelyekre szerintünk azonnal megoldást kell találnunk. Nézzük meg, hogy melyek azok a problémák, amelyek leginkább befolyásolják mind az anya, mind a gyerek jólétét. Gyakran előfordul, hogy ugyanazokat a területeket fogjuk bekarikázni mindkét szempontból.

3. Ha már tudjuk, hogy mely területeken kell változtatnunk, cselekedjünk azonnal. Alkalmazzunk olyan az új stratégiákat, amelyek segítenek megszervezni és visszaállítani az egyensúlyt az életünkbe.

4. Ne feledjük, hogy az elaprózódás nem egyedülálló probléma, sok más anya is küzd ugyanezzel a kihívással. Ne szégyelljük segítséget kérni, ha szükségünk van rá és bátran osszuk meg tapasztalatainkat másokkal is. Az együttműködés és a szülőtársak támogatása segíthet abban, hogy könnyebben megbirkózzunk a kialakult helyzetekkel és sikeres lépéseket tegyünk azok megoldása felé.