Főoldal A világ New York Az elhagyatott Ellis Island-i kórház New Jersey-ben az egyik leghátborzongatóbb hely Amerikában

Az elhagyatott Ellis Island-i kórház New Jersey-ben az egyik leghátborzongatóbb hely Amerikában

Bevett tény, hogy New Jersey legikonikusabb épülete az Ellis-szigeten található régi elosztóközpont-gyűjtőhely épülete. Bevándorlók milliói és milliói jutottak el új életükbe ezeken a falakon keresztül, és az egész sziget a Szabadság-szobor része. Míg a legtöbb ember a fő komplexumot járja be, amikor a szoborhoz látogat, az utóbbi években az elhagyatott kórházban korlátozottan kezdték lehetővé tenni a látogatásokat. A kórház folyosóin sétálni az egyik leghátborzongatóbb élmény, amit New Jerseyben átélhetünk.

Ellis Island közel 12 millió bevándorlót fogadott New Yorkban és New Jerseyben az 1800-as évek végétől egészen az 1954-es utolsó napokig.

Mivel naponta 5000 bevándorlási kérelmet tudtak feldolgozni érkezéskor, az egész sziget egy hatalmas komplexum volt, amely ellenőrizte, őrizetbe vette, kihallgatta és kitoloncolta a kikötőbe érkező bevándorlókat.

Az itt dolgozó és élő tisztek döntöttek több millió leendő amerikai sorsáról.

Míg a főépületek és számos építmény a Szabadság-szobor Nemzeti Emlékmű részeként évtizedek óta látogatható, a sziget déli oldalán lévő kórházat 1954-ben elhagyták, és évtizedekig hagyták pusztulni.

Az elhagyatott, leromlott állapotú Ellis-szigeti kórház csak a közelmúltban vált egy helyreállítási projekt részévé, és most már korlátozott számú „keménykalapos túrára” nyitva áll a nagyközönség előtt.

A fő kórterem most üres, de szinte halljuk a hangok visszhangját, amelyek akkor töltötték meg a szobát, amikor több száz beteg, utazástól megviselt bevándorlót tartottak itt.

A kórház 1902-ben nyitotta meg kapuit, és 1954-ig több mint 275 000 beteget kezeltek itt. Közülük 4000-en meghaltak – és az álmuk, hogy az Újvilágban élhessenek, szertefoszlott.

A Save Ellis Island által szervezett különleges, korlátozott számú Hard Hat Tours a kórházkomplexum különböző kórtermeit és negyedeit mutatja be.

Bár az itt végzett munka nagy része nemes volt, ez egy hátborzongató hely, ahol szinte érezni lehet a remény és a rettegés egyensúlyát, amely akkoriban betöltötte a levegőt.

Felhasznált forrás (szöveg, fotók): Onlyinyourstate.com