Főoldal A világ Belföld Az Opel megkezdte a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok gyártását Szentgotthárdon

Az Opel megkezdte a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok gyártását Szentgotthárdon

Nemes eseményre invitált minket az Opel: gyárlátogatással egybekötött program keretein belül láthattuk elsőként testközelből a már gyártásban lévő, három hengeres, 1 literes 115 lóerős, 180 Newtonméter forgatónyomatékot leadni képes erőforrást, mely várhatóan az új, még idén debütáló Opel Corsa egyik sikermotorja lesz.

opel_szentgotthard_flex_013

Ugyancsak a Corsa számára a háromhengeresből készül 90 lóerős is, és ezeket az ezer és 1.4 literes hengerűrtartalmon belül még számtalan motorvariáns követi. A kisméretű benzines motorok lesznek a szentgotthárdi kínálat legnépszerűbb és legnagyobb számban gyártandó termékei, s hogy mindez a Flex üzemben megoldható legyen, még tavaly egy 130 millió eurós pótlólagos beruházással kibővítették az új gyártó csarnokot.

Megkezdődött tehát az Opel szentgotthárdi gyárában a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok sorozatgyártása, amely az új Flex motorgyár kiemelt terméke lesz. Ezzel teljessé vált a termékpaletta a mintegy 700 millió eurós beruházással épült gyárban, amely 2013 elején kezdte meg a termelést.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán, Szentgotthárdon a gyártásindító ünnepségen hangsúlyozta: a mostani beruházás is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt Magyarország újraiparosítása. Az Opel beruházása erősíti a magyar gazdaságot, hiszen további cégek előtt nyitja meg a fejlődés lehetőségét. Az Opel beszállítóinak 46 százaléka magyar – tette hozzá.

Az Opel 1.4, 1.6 és 1.8 literes benzin- és dízelmotorok gyártására hozta létre a Flex motorgyárat 650 ezer darabos kapacitással. A tervek szerint a termelés 2016-ra eléri az 560 ezer darabot, ennek több mint a fele kis benzinmotor lesz.

Az államtitkár elmondta: Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvára lett, 712 vállalkozás tevékenykedik a járműiparban, az ágazatban 126 900-an dolgoznak, a munkahelyek száma 14 900-zal nőtt. A járműipar adja a feldolgozóipar kibocsátásának 28 százalékát, az ágazat cégei termékeik 93 százalékát exportálják, és ez a magyar termékexport több mint 20 százalékát teszi ki.

Kitért arra, hogy a General Motors európai érdekeltségének magyarországi beruházása már eléri az 1,5 milliárd eurót. Hozzátette: az Opel legutóbbi beruházásával 1500-ra nő a munkahelyek száma a szentgotthárdi gyárban.

Az ünnepségen a General Motors alelnöke, Joachim Koschnicke arról beszélt, hogy a motorgyár az Opel stratégiájának kulcsfontosságú eleme, 2017-től az Opel járműveibe a legtöbb motort itt fogják gyártani. Jelezte: céljuk, hogy az Opel még ebben az évtizedben újra nyereséges legyen, részesedése az európai piacon elérje a 8 százalékot.

Hangsúlyozta: az Opel otthon érzi magát Magyarországon, kulcsfontosságú partner akar lenni a magyar gazdaság növekedésében.

A kis benzinmotorokból az idén mintegy 12 ezer darabot gyártanak, az első teljes évben pedig 14 000 darabot. Az idén a motorgyár összesen 107 ezer darab motort bocsát ki.

Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója újságíróknak elmondta: a kis benzinmotorokat a Corsa és az Adam modellekbe szerelik majd, ebben a szegmensben jelentős növekedésre számít a cég. Beszámolt arról, hogy az idén az első félévben a magyarországi összesített új autó piacon több mint 5000 Opelt adtak el, a márka eladása 68 százalékkal bővült az előző évhez képest. Várakozásaik szerint az idén a magyar piac bővülése folytatódik, 80 000 fölé emelkedhet az új eladott személygépkocsik és kishaszongépjárművek száma.

A szentgotthárdi Opel gyár 1992 óta megszakítás nélkül gyárt motorokat. Az Opel volt az első autóipari cég, amely – egy évvel az első demokratikus választások után – befektetőként megjelent Magyarországon és legutóbbi beruházásaival, az új motorgyár felépítésével tovább erősítette stratégiai pozícióit a magyar gazdaságban.

Az Opel magyarországi meghatározó szerepét az értékesítési eredmények is igazolják. Az elmúlt 23 évben az Opel eladásaival mindig ott volt a képzeletbeli dobogón, ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon Opelből fut a legtöbb az utakon (több mint 450 ezer). A márka nemcsak első volt a személyautó piacon az elmúlt három évben, de az idei első félévben kiugróan jót teljesített. 68%-al növekedtek az Opel magyarországi eladásai, ami több, mint kétszerese a piaci átlagnak. Ez 13% fölötti piaci részesedést és biztos piaci elsőséget jelent az Opelnek Magyarországon.

Felhasznált források: MTI, Opel Southeast Europe

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI