Főoldal Technológia Tech tesztek Acer Aspire Switch 10 – ideális kettő az egyben-megoldás

[TESZT] Acer Aspire Switch 10 – ideális kettő az egyben-megoldás

acer_aspire_switch_10_napimagazin_003

Idejétmúlt megoldások márpedig nincsenek – lehetne hasonló mottója az Acer-nek, hiszen mint ismeretes, se szeri, se száma azoknak az innovatív megoldásoknak, melyekkel folyamatosan előrukkol a tajvani cég. Noha folyamatosan árad a boltok polcaira a számtalan hasznos, és kevésbé hasznosabb informatikai megoldás, némelyekben munkálhat a kisördög: miért nem lehet valahogyan, valamilyen formában összevonni két eszközt?

Mondjuk egy táblagépet, no és egy netbookot például. Miért is ne lehetne? Az Acer korábban már jelentkezett Windows 8 alapú tablettel, szerettük, kiaknázhatónak tartottuk, de akadt hiányérzetünk. Mára úgy tűnik, az űr betöltésre került, és íme, itt az Aspire Switch 10, a two-in-one, gyengébbek kedvéért a kettő az egyben megoldás. Magyarán szólva: ha beszerezzük az Aspire Switch 10-et, teljes értékű táblagépet és netbookot is birtokolhatunk, egy az egyben.

Első ránézésre, miután kinyitjuk a csomagolást, hihetjük azt – jogosan – hogy „mindössze” egy szóló, szimpla táblagéppel nézünk farkasszemet, pedig nem így van. Tovább kotorászva a dobozban máris előtűnik a klaviatúra is, a maga stramm illesztéseivel, vagy ha jobban tetszik: zsanérjaival, melyek kapcsolódásával szinte gyerekjáték egységgé applikálni a Switch 10-et.

Mivel alapvetően táblagépről szól a fáma, ezért nem meglepő a kijelzőmodul viszonylagos vastagsága, ez 8.9 milliméteres. Ebből adódóan a súlytöbblet is érezhető, hozzávetőlegesen úgy 80 dekagrammot nyomhat az egység, ehhez ha hozzáadjuk a billentyűzetet, nagyjából 1 kilogrammos súlyra kell számítanunk. A robosztus tokozás alapvető követelmény manapság egy magasabb kategóriába sorolható minőségi mobileszköznél, így nem meglepő, hogy a Switch 10 is erőteljes alumínium házat kapott, amely a folyamatos, közel 1 hónapos használat során egyszer sem vallott szégyent (karcolódást elődidéző helyszínek, kültéri használat, egyebek). A külső élekre kerültek hagyományosan az alap funkció- és kezelőgombok, illetve néhány aljzat is – bal oldalon az adapter töltőnyílása, alatta közvetlenül a ki- és bekapcsológombok foglalnak helyet. Átellenben a 3.5 milliméteres sztereó jack (fejhallgató), a micro HDMI illetve USB, továbbá a microSD, microSDHC, microSDXC kártyaaljzatok találhatók (utóbbi arról árulkodik, hogy az alaphangon is 64 gigabájtnyi SSD kapacitást bővíthetjük igény szerint).

Mivel a jelenleg piacon fellelhető táblagép képátmérők közül a legnagyobb kategóriába sorolható 10.1 colos, azaz 25.7 centiméteres értékekkel bír az Acer Aspire Switch 10, garantált az élvezhető képvisszaadás, a házi szórakoztatóközpont jelenléte – hordozható formában. Az alkalmazott panel aktív mátrixos, színes LED háttérvilágítású TFT LCD, IPS technológiával, 1366×768 képpont felbontással, tehát HD kompatibilitással. Mindez kapacitív multitouch érintőképernyőként csúcsosodik, így a felhasználói kötetlen élmény szintén kézzel fogható.

Az Acer Aspire Switch 10-be Intel Atom Z3745 processzor került, 1.33 GHz sávszélességgel, quadcore (négymagos) kivitelezésben. Mindehhez 2 GB LPDDR3 alap memóriát társít a gyártó, ez bőségesen elegendő lehet a futtatni kívánt (mobil) alkalmazások tekintetében, persze erősen limitáltak a lehetőségek, ha CPU igényesebb munkakörnyezetet szeretnénk megvalósítani. Persze az Aspire Switch 10 nem kifejezetten erről szól.

Fontos a megjelenítés, főként, ha 3D-s applikációk futtatásáról van szó. Az eszköz alaplapjára integrált Intel HD Graphics GPU szintén LPDD3 architektúrájú fedélzeti memóriát használ, igaz, hozzákanyarít még egy keveset (beállításfüggő) a rendszer RAM-ból is, így ténylegesen helyt áll a VGA a mai korral támasztott igényekkel szemben.

Nézzük, mit is jelentenek a fent leírtak gyakorlatban! Alapvetően az Acer Aspire Switch 10-et utazásaink során használtuk, autóban, így különösképp fontos volt a mobilitás. Ha épp hosszabb cikket szerettünk volna gépelni útközben, ideális partnerként volt jelen a csatlakoztatható dokkolóállás, ami tuljadonképp maga a tartóegység, ide USB egeret is gyerekjáték volt csatlakoztatni, az integrált touchpad pedig viszonylag pontosan tette dolgát, ha szükségünk volt rá. Mivel a Switch 10 betekintési szögei tágak, ezért különösebb mozgatás nélkül is hatékony munkavégzés érhető el segítségével, akár több felhasználóval; hab a tortán, hogy akár sátorüzemmódban is kitámasztható az eszköz, így egy pár perces on-the-go perezentáció is levezényelhető, akár az autó motorháztetején.

Ha netán Windows alapú navigációra volt szükségünk, minden további nélkül szétcsúsztattuk a zsanérokat (mágneses), és máris táblagép üzemmódban folytathattuk, amit elkezdtünk. Mindeközben a Windows 8.1 32 bites operációs rendszer összes, mobileszközökre fejlesztett és optimalizált tulajdonságát igénybe tudtuk venni, a store-on keresztül rengeteg alkalmazást elérve – végre kezd combosodni a felhozatal, mondjuk egy fél évvel ezelőtti státuszhoz viszonyítva.

Ha mobileszköz, akkor legyen izmos rendelkezésre állási üzemidő. Tehát nem hátrány, ha a jelen esetben a 2 cellás, 8 Watt leadására képes, lítium-polimer akkumulátor bírja szuflával – nos, a Switch 10 ilyen téren is helyt állt, ugyanis folyamatos terheléssel (Photoshop lite, Word szövegszerkesztés, három-négy megnyitott Internet Explorer ablak, médialejátszó) 4.2 órát bírt egyhuzamban, ami tökéletes időzítésnek bizonyult két végállás megtétele közt. Mobilinternetet használtunk többnyire, de alkalmas helyeken wi-fi volt a preferált, nagyjából mindkét mód egyenrangúan fogyasztotta az akkumulátor rendelkezésre állási idejét.

Mint ahogyan már említettük az elején: az Acer Aspire Switch 10 összes mozgatórugója a táblagép egységbe, azaz a kijelzőbe lett besűrítve, ezért az eszköz „megjelenítőnehéz”. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy könnyedén kibillenhet stabilitásából az eszköz, szobában, irodában használva egy szimpla fals kézmozdulattól, szabadtéren pedig egy erőteljesebb széllökéstől is. Erre mindenképp kéretik figyelni a használat során, mi pedig bízunk abban, hogy egy esetleges facelifttel némi ellensúlyozást kap majd a dokkoló.

Úton-útfélen tehát kitűnő választást jelent az Acer Aspire Switch 10, de természetesen otthoni, irodai megközelítésekben is ideális mindennapi partner lehet az eszköz. Aki pedig úgy gondolja, táblagépet és netbookot akar vásárolni, ne habozzon, s válassza eme praktikus és költséghatékony megoldást!

Acer Aspire Switch 10 specifikációk

Megjelenítő: 10.1 col kapacitív IPS LED TFT LCD háttérvilágítású multitouch érintőpanel

Maximális felbontás: 1366X768 képpont

CPU: Intel Atom Z3745 @ 1.33 GHz

GPU: Intel HD Graphics

SSD: eMMC 64 GB

Hálózat: IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS

Aljzatok: micro USB, micro HDMI, microSD, 3.5 mm audio

Akkumulátor: 2 cellás lítium-polimer akkumulátor, 18 W

Méretek: 261.6 mm x 177.1 mm x 8.9 mm

Súly: 1170 gramm

Ajánlott fogyasztói ár:

Még több fotó: Napimagazin.hu Facebook oldal
A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSIKingston Technology, EpsonLivekodok.com, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, MSI