Főoldal Szabadidő Utazás Biztonságos nyaralás a szakértők szerint

Biztonságos nyaralás a szakértők szerint

nyaralas_1Javában tart már a nyaralási szezon, sokan azonban csak a következő két hónapra tervezik a nyári vakációjukat. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) szakértői összefoglalták azokat az óvintézkedéseket, melyek betartásával elkerülhető a legtöbb tipikus nyári baleset.

Problémák természetesen még a legóvatosabb utazókkal is előfordulhatnak, így mindenképpen javasolt utasbiztosítás megkötése is a nyaralás idejére: az EUB ügyfelei közül csak tavaly nyáron nagyságrendileg 2500-an kerültek bajba, vagyis naponta közel 30 különböző esetben volt szükség a biztosító munkatársainak segítségére.

A kizárólag utasbiztosításokra specializálódott Európai Utazási Biztosító (EUB) a tavalyi évben összesen több mint 4500 esetben sietett az ügyfelei segítségére. A káresetek több mint fele a nyári hónapokban történt, ezért is különösen fontos, hogy felkészülten, a megfelelő óvintézkedések és a nyaralás jellegének megfelelő biztosítás megkötésével védjük magunkat a váratlan helyzetektől. Az EUB-nak kifejezetten tengerparti nyaralásokra, városlátogatásra vagy például hajóutakra is van ideális megoldása.

Az EUB szakértői összegyűjtötték, hogyan készülhetünk fel alaposan a nyaralásra:

Irány a tengerpart – ruházkodás, étkezés és napozás

• Fontos a nagy hőségben, hogy megfelelően szellőző ruházatot válasszunk, és az étkezésre is érdemes odafigyelni, mert a nehéz, nagy kalóriatartalmú ételek szintén fokozott terhelést jelentenek a szervezetnek. Lehetőleg részesítsük előnyben a zöldségeket, halat, gyümölcsöket, de mindig kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával együtt.

• Tengerparton különösen figyeljünk oda arra, hogy ne égjen meg a bőrünk a napsugárzástól! Az UV-B sugárzás egyre erősebb, így egy 10-20 perces napozás után tartsunk szünetet, húzódjunk árnyékba, vagy könnyű, légáteresztő ruhával fedjük magunkat.

• Legyen mindig megfelelő faktorú naptej az utazócsomagban, szemünket pedig megfelelő minőségű napszemüveggel védjük.

• Tengerparton a lábujjak és a talp sérülése a leggyakoribb baleset. Lehetőség szerint vastagabb talpú tengerparti szandált viseljünk, ha pedig mégis megsérültünk, érdemes orvosnak megmutatni, hiszen a fertőzés veszélye nagy lehet, akárcsak a tengerparti élőlények okozta sérülések esetében. Egy-egy ilyen súlyosabb esetben érdemes lehet akár még le is rajzolni, hogy milyen állat okozta a sérülést, így a nyelvi nehézségek ellenére is nagyobb eséllyel tudja az orvos azonosítani a kórokozót.

• Óvatosan közlekedjünk csúszós sziklákon is, hiszen ebből is könnyen nagy baj lehet: az EUB-nak volt olyan ügyfele tavaly,aki Krétán nyaralt a családjával, megcsúszott a sziklás tengerparton, és eltört a csípője. Ezt követően egyből kórházba került, ahonnan csak 10 nap után lehetett Magyarországra hozni. A kezelés teljes költsége majdnem elérte a 6 millió forintot, melyből a hazaszállítás közel 5 millió forintot tett ki, amit egyébként az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) egyáltalán nem finanszírozott volna.

„Sokan tévesen azt gondolják, az utasbiztosítás csak egy felesleges plusz kiadás. Azonban külföldön jellemzően már egy kisebb orvosi beavatkozás is százezres nagyságrendű lehet, egy súlyosabb balesetnél pedig a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés és a hazaszállítás költségei elérhetik a több millió forintot is, biztosítással azonban mentesülhetünk ezen költségek alól” – mondta el Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

Gyógyszerek, egészségügyi védelem

• Utazás előtt állítsunk össze a szokásos gyógyszerekből egy „alapcsomagot”, melybe kerüljön mindenképpen fájdalom- és lázcsillapító, illetve a kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmas szerek (fertőtlenítő, ragasztó, sebtapasz).

• Ha repülővel utazunk, a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig a kézitáskába tegyük.

• Érdemes előre tájékozódni a szálláshely környéki egészségügyi szolgáltató helyről, kórházról, hogy baj esetén tudjuk, hova fordulhatunk. Ebben egyébként az EUB-Assistance szolgáltatója is segít.

• Gyermekekkel történő, különösen hosszabb utaknál érdemes indulás előtt a gyermekorvos tanácsát is kikérni a lehetséges problémákról, mint például a lázcsillapítás, vagy a hasmenés esetén adható gyógyszerek, és ezek szükséges napi dózisai.

A nagy hőség és a kiszáradás veszélye

• Az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a nagy hőséghez, főleg 30 Celsius-fok felett adódhatnak komoly problémák. A folyadékszükséglet ilyenkor akár 1 literrel, fokozott mozgás esetén még ennél is többel nőhet. Az alkoholos italok, a kávé és a fekete tea ilyenkor kerülendők, mert csak növelik a kiszáradás lehetőségét. Nem szerencsés üdítőitalokat inni, részben cukor- és energiatartalmuk miatt, másrészt csak szomjasabbnak érezzük utána magunkat. Ezek helyett válasszunk inkább szénsavmentes ásványvizet.

• Ha autóval utazunk, a nagy meleg miatt többször álljunk meg pihenni és folyadékot fogyasztani. Amennyiben lehetséges, inkább a reggeli és késő délutáni-esti időszakra tervezzük az utazást, és arra is figyeljünk, hogy kellő mennyiségű folyadék legyen az autóban. A légkondicionálót pedig úgy állítsuk be, hogy a kinti hőmérsékletnél csak 4-8 fokkal legyen kevesebb, különben kiszálláskor kellemetlen érzés, sőt a hirtelen hőhullám miatt akár rosszullét is kialakulhat.