Főoldal Autó, motor Újdonságok Az új Škoda Fabia formavilága és funkcionalitása

Az új Škoda Fabia formavilága és funkcionalitása

Jozef Kabaň, a Škoda vezető formatervezője válaszolt az új Škoda Fabia formavilágát és funkcionalitását jellemző igényességről szóló kérdésekre.

skoda_fabia_2015

Néhány hónapja a Škoda VisionC dizájn-tanulmány nyújtott bepillantást első ízben a Škoda jövőbeni formai nyelvezetébe. Hogyan képviseli az új Škoda Fabia e fejlődést?

Jozef Kabaň: A Škoda VisionC tanulmánymodellel kívántuk érzékeltetni, hogyan hozza a Škoda összhangba magas fokú funkcionalitását a még kifejezőbb, határozottabb vonalvezetésű, és érzelmekben gazdag formavilággal. Ez az új formai irányzat a következő lépés márkánk fejlődésében, amit az új Škoda Fabia testesít meg első ízben. A Škoda VisionC számos formai elemét felvonultatva, az új Fabiát immár még karakteresebb, dinamikusabb és sportosabb dizájn jellemzi.

Miért fontos a még intenzívebb érzelmeket ébresztő formavilág?

Jozef Kabaň: Az autómárkákkal illetve formai nyelvezetükkel szembeni elvárások folyamatosan fejlődnek. A Škoda elsősorban kiemelkedő funkcionalitásával és átlag feletti térkínálatával tűnt ki az elmúlt évek során. Úgy éreztük, ideje modelljeink magas fokú funkcionalitását érzelmekben még gazdagabb formákkal ötvözni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy bizonyos mértékig vissza kívánunk térni gyökereinkhez. A Škoda a múltban is mindenkor a formákra összpontosító és érzelemdús autókat készített. Jó példa erre a legendás Škoda Popular Monte Carlo a harmincas évekből. Ezen igényességünknek kívánunk napjainkban is megfelelni.

A több érzelem nem megy majd az új Fabia praktikus előnyeinek rovására?

Jozef Kabaň: Nem, éppen ellenkezőleg. A Škoda Fabia erős érzelem jellemezte formavilága ellenére is abszolút hű marad alapvető erényeihez, s minden eddiginél tágasabb, praktikusabb, üzemanyag-takarékosabb és ötletesebb. Dinamikusabb dizájnja ellenére több fontos részén tovább növeltük térkínálatát. Csomagtere is nőtt, s jelenleg piaci szegmense legnagyobbja, miközben utastere egyszerre vált szélesebbé és hosszabbá. Mindezt akár tíz új „Simply Clever” megoldás egészítheti ki, köztük a – Škoda modellben első ízben alkalmazott – MirrorLink technikával, amellyel az okostelefon csatlakoztatható egyszerűen az autó rendszerére. Kisautónk emellett akár 17 százalékkal is takarékosabb, miközben magasabb kategóriákból érkezett, innovatív vezetői segédrendszereket is kínál. Új Fabia sorozatunk jól mutatja, hogy az érzelmekben gazdag stílus és a funkcionalitás tökéletesen kiegészíthetik egymást.

Formai szempontból melyek az új Škoda Fabia fő jellemzői?

Jozef Kabaň: A Fabia harmadik generációjának fejlesztésekor fokozott hangsúlyt fektettünk a sportosságra, összességében karakteresebbé téve az autót. Az eredmény pedig még fiatalosabb, frissebb és modernebb kisautó, amely mércéül szolgálhat piaci szegmensében.

Milyen formai elemekkel sikerült mindezt elérni?

Jozef Kabaň: Először is feszesebbé alakítottuk az autó alapvető arányait. Az új Škoda Fabia laposabbá és szélesebbé vált, s kemény kiállással jelenik meg az úton. Mindezt határozott élek, letisztult vonalvezetés és kristályhatású részletmegoldások egészítik ki, erős kontrasztokkal és hangsúlyos fény-árnyék játékkal. Az autót így összességében egyéni és magabiztos karakter jellemzi.

Az új Fabia kétségkívül az eddigieknél magabiztosabb fellépésű. Csupán új arányainak köszönheti ezt?

Jozef Kabaň: Nem, elöl például hűtőrácsa és fényszórói immár közös grafikai egységet alkotva, még erőteljesebb vizuális hatást fejtenek ki. Mindez még jobban kiemeli az autó szélességét, akárcsak – oldalain karakteres élekkel – kimondottan erőteljesen kiformált motorházfedele. E hatást erősítik a széles és éles metszésű fényszórók is, valamint a hangsúlyos ködfényszórók. Hátulja egyértelmű vízszintes tagolása szintén erőt sugároz, míg oldalról magasan futó, határozott „tornádóvonala” kölcsönöz erőteljes sziluettet számára.

Mind több ügyfél szeretné személyes stílusjegyekkel is felruházni autóját. Mit kínál e téren az új Fabia?

Jozef Kabaň: Az új Fabia minden eddiginél szélesebb körű egyéni kialakítási lehetőségekkel érkezik. Az összesen 15 külső szín mellett különleges koncepciója a tető, a keréktárcsák és a külső visszapillantó tükrök háza árnyalatának megválasztását is lehetővé teszi. A palettán három felszereltségi szint, valamint az utastér számára számtalan variáció szerepel.

Mi a kristályhatású elemek jelentősége?

Jozef Kabaň: A Škoda büszke cseh gyökereire. Az új Fabia fényszóróinak éles metszése, letisztult kontúrjai és finoman kidolgozott kialakítása egyfajta tisztelgés a cseh üveg-iparművészet előtt, miközben különleges precizitásukkal és a lehető legigényesebb kivitelükkel tűnnek ki. A hátsó lámpák szintén mély benyomást keltőek.