Főoldal Kultúra Könyvajánló Bud Almighty – Life.Granted: a priuszos bestseller író Budapestre érkezik!

Bud Almighty – Life.Granted: a priuszos bestseller író Budapestre érkezik!

Uri Geller, Ignatyenko, vagy éppen a nemrégiben Budapesten járt Dynamo képességeit maximálisan elismeri, ugyanakkor, ha hozzájuk hasonlítják őt, az kifejezetten bosszantja: ő Bud Almighty, aki ragadványneve ellenére messze nem tartja magát mindenhatónak, csak egy embernek, aki igyekszik maximálisan kihasználni és megbecsülni mindazt, ami megadatott neki szellemiekben. Hamarosan megjelenő könyve nem csak a viszontagságok ellenére is páratlanul kiteljesedő életútját mutatja be, hanem inspirálja is az olvasót, és a sokak kíváncsiságát foglalkoztató titkok mögé is enged némi betekintést. A Life.Granted magyarul a Gabo Kiadó gondozásában jelenik meg hamarosan.

Korunk egyik leggyorsabban ívelő pályája a Wisconsinból származó Bud Almightyé, aki priuszosként néhány évvel ezelőtt még minimális esélyekkel bújta az álláshirdetési rovatokat, manapság pedig világszerte tart teltházas előadásokat saját, vagy éppen mások életéről, holott még csak 36 éves. Foglalkozását tekintve nehezen besorolható, hiszen nem varázsol, nem prédikál, nem kinyilatkoztat, csupán beszélget és beszél – az emberekkel, az emberekről. Leginkább egy holisztikus szemléletű életmód-tanácsadóhoz lehetne hasonlítani, azonban a motivációs mantrák ugyanolyan távol állnak tőle, mint az önsanyargató korlátozások, a szektákat idéző szabályrendszerek, vagy éppen az étkezési tanácsok és a sikerhez elengedhetetlen talmi öltözködési tippek.

bud_almighty_lifegranted

Mégis, emberek ezreinek segített már kis- és nagycsoportos foglalkozásain, hogy akár gyökeresen megváltoztassák életüket és „öntudatukra ébredjenek”. Az utóbbi években hollywoodi sztárok környezetében is felbukkant. Mivel azonban a felek sosem erősítik meg hivatalosan az együttműködést, így csak sejteni lehet, hogy kik azok, akik egyik percről a másikra válnak hirtelen élvonalbeli nevekké, annak ellenére, hogy korábbi életpályájuk inkább a süllyesztő felé tendált.

Bud Almighty kéziratára a tavalyi Frankfurti Könyvvásáron akadt rá a Gabo Kiadó. A kiadó képviselőinek van már gyakorlata rendhagyó életpályákat bejáró, különleges emberek műveinek hazai gondozásában; nem is olyan rég az ex-pornósztár Sasha Grey regényét adták ki magyarul, aki ennek kapcsán Budapestre is eljött. A világ egyik legnépszerűbb regényírójának, Ken Follettnek a magyarországi látogatását is a Gabo Kiadónak köszönhették az olvasók.

Ezúttal sem lesz ez másképp: a könyv megjelenését megelőzően Bud Almighty is hazánkba érkezik, február 13-án a Syma Csarnokban tart előadást, illetve rajongói mellett a sajtó képviselőivel is találkozik. Bud Almighty ismerői szerint lélegzetelállító élményre van kilátás. Az előadás ingyenes, regisztrálni az alábbi honlapon lehet: www.budalmighty.com

Bud Almighty – Life.Granted – Elmeláng (részlet a könyből):

„Wisconsinban járunk. Itt születtem én. A mai napig lenyűgöznek azok a természeti tünemények, amelyek megadatottak az USA ezen államának. Mégis, van itt egy fontos ellentmondás: miért van az, hogy az USA egyik legszebb államában a legmagasabb az alkoholfogyasztás? Önmagunkat pusztítjuk, álcákat keresünk, bújunk ki a felelősség alól. Nem tudunk felnőni a környezethez, életünk nem ér fel a természet által számunkra biztosított kincsekkel. Felismervén azt, hogy csak sok munkával válhatnánk méltóra mindehhez, inkább elmenekülünk a lehetőségek elől, és önsorsrontásba kezdünk: így nem fogunk csalódni.

Létezik pedig módszer, hogy elindulj a hosszú úton, kiteljesítsd életedet, lépésről lépésre haladva, elnyerve a jogosultságot arra, amit hitelbe előre megkaptál: az életedet. Az életed: biankó csekk. Csupán meg kell találnod, és be kell csak vésned magadba azt az üzenetet, ami belülről fog hajtani téged mostantól, hogy a legnagyobb értékre szólóan kitöltsd.”

Bud Almighty fiatalon az átlagos amerikai tinédzserek kicsapongó életét élte, mígnem egy ostoba ügyből kifolyólag börtönbe került, ahol arra kényszerült, hogy átértékelje életét. A börtönben jött napvilágra az a képessége, hogy elsimítson viszályokat, jobb belátásra térítse a feleket. A börtönben a valláshoz is közelebb került.

Az intézetből kikerülve egy wisconsini civil-szervezetnél tudott csak elhelyezkedni, ahol az volt a munkája, hogy előadásokat tartson fiataloknak az állam területén, mintegy jobbító, elrettentő jelleggel. Hamarosan azonban az derült ki, hogy mindazok az osztályok, ahol előadást tartott, ugrásszerűen jobban kezdtek teljesíteni tanulmányaikban, lekerültek a városi szabálysértési jegyzőkönyvekből, látványosan jobb életet éltek.

Később, az előadások sikerén felbuzdulva motivációs tréningeket tartott, illetve protestáns felekezeti ünnepségekre is meghívták. Mindenki, aki vele találkozott, arról számolt be, hogy egyik napról a másikra megnőtt a teljesítménye, életkedve, stb.

Az előadások, rendezvények mellett egyfajta coaching tevékenységet is folytatott (2006-tól): életviteli tanácsadást adott talpra álláshoz, szemléletváltáshoz, komoly megpróbáltatások elviseléséhez. Ekkorra „ügyfélköre” már messze túlmutatott a civileken, egyre több befolyásos ember is felbukkant mentoráltjai között. Egy időben dolgozott filmforgatókönyveken is, kivételes képessége volt befulladt koncepciók megmentésére, újszerű ötletekkel, a science-fiction határait súroló megoldások felvetésével.

2009 júniusa és 2010 májusa között folytatott utazásai alatt nem csak a világot ismerte meg jobban, hanem saját képességeivel is valóban tisztába került. Megérett benne egy könyv kiadásának ötlete is.
Módszere, a szuggesztív imprinting ugyan nem előzmények nélküli a pszichológia tudományában, mégis Bud Almighty nevéhez kötődik a képesség, hogy nem csak négyszemközti, hanem többrésztvevős kísérletekben is eredményt képes felmutatni, az alanyok által visszaigazoltan.

„Don’t take your life for granted” – mondják az amerikaiak, szabad fordításban: „Becsüld meg, ami megadatik, nem jár minden ingyen”. A jól ismert közmondás kifejezi az amerikaiak gondolkodásmódjában gyökerező meggyőződést, hogy az élet harc, és aki eléggé akarja, az viszi is valamire. Ugyanakkor az elmúlt évtized válságai sokaknak csalódást okoztak, és tapasztalható egy elfordulás, a küzdelem fel nem vállalása, a kivonulás, „az amerikai álom” hajszolásának megtagadása. Bud Almighty könyve a problémára nem csak rámutat, hanem megoldást is kínál. A címe, nem véletlenül: „Life. Granted.” – ami akár azt is sugallhatja, hogy szerzője burokban született, noha ennek Bud fiatalkori megpróbáltatásai tökéletesen ellentmondanak. Mégis, láthatóan megtanulta becsülni azt, ami megadatott, és ebből kihozni a nem várt kiteljesedést. Könyve ezzel kapcsolatban ad kiváló iránymutatást úgy, hogy közben szerzője végig megmarad annak a szerény, visszafogott, mégis – a szó valós értelmében – szuggesztív mesélőnek.

A könyv kéziratát nagyjából 2011-től folyamatosan készítette, újra meg újra átírva részeket, mire valóban kiadásra méltónak ítélte azt. Közben több helyütt tartott nyilvános előadásokat, illetve folytatta egyéni tanácsadói tevékenységét. A 2014-es Frankfurti Könyvvásáron gyakorlatilag önállóan keresett kiadókat a 2015-ös megjelenéshez.