Főoldal Kultúra Évadnyitás a József Attila Színházban

Évadnyitás a József Attila Színházban

Öt nagyszínpadi és három stúdióbemutatója mellett új beavató színházi produkcióval is készül a 2017/2018-as évadban a József Attila Színház társulata. Az előadásokat Böhm György, Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Schlanger András, Szitás Barbara, Telihay Péter és Verebes István rendezi.

Megtartotta évadnyitó társulati ülését augusztus 21-én a József Attila Színház, amely az új évadban kilenc premierrel várja közönségét. Az évad műsorának tervezésekor a színház vezetése igyekezett olyan értékteremtő előadásokkal megörvendeztetni nézőit, amelyek egyszerre szórakoztatnak és elgondolkodtatnak; előadásaikkal estéről-estére igyekeznek olyan élményt adni nézőiknek, amelyet magukkal vihetnek és felidézhetnek egy-egy színház nélkül töltött estén. Emellett a lehető legszélesebb közönség számára kívánnak tartalmas kikapcsolódást nyújtani.

A repertoáron maradó előadások mellett a következő évadban a nagyszínpadon öt, a stúdióban három bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig újabb produkcióval egészül ki. Az igényes szórakozás jegyében az új előadások között vígjátékot, musicalt és drámát is láthat majd a közönség. A társulati üléssel egy napon már meg is kezdődtek az idei évad első bemutatójának, a Légy jó mindhalálig című musical próbái.

Bemutatók

A nagyszínpadon elsőként, szeptember 30-tól Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicalje látható Hargitai Iván rendezésében. A főbb szerepeket Ömböli Pál, Ujréti László, Fila Balázs, Fekete Réka Thália, Korponay Zsófia és Vaszkó Bence alakítja. Ezt követi a Csókos asszony című operett, amelyet Böhm György állít színpadra október 7-től, a főszerepeket pedig Zöld Csaba, Krassy Renáta, Vaszkó Bence, Ágoston Péter, Wágner Judit, Kocsis Judit és Fila Balázs játssza. Novembertől egy vérbő olasz komédia színesíti az előadást Csiszár Imre rendezésében. A Filuména házassága című előadás főszerepeit Vándor Éva, Nemcsák Károly, Ujréti László és Kocsis Judit játssza. Lucifer show címmel decemberben egy történelmi revüt mutat be a színház Verebes István rendezésében, amelynek kavalkádjában szinte a színház egész társulata felvonul. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójt Telihay Péter rendezi. Nagy András Karenina, Anna című Tolsztoj-értelmezésében többek között Gazdag Tibor, Létay Dóra, Mészáros András és Zöld Csaba áll színpadra.

A Gaál Erzsébet Stúdióban elsőként Victor Haim Nők. Játszmák. Rivaldafény. című „olvasópróbáját” viszi színre Schlanger András. A Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában látható darabot a Színházak Éjszakáján láthatja először a közönség. Novembertől A nő és még a férfi is című előadásban újra a színpadon látható Rékasi Károly. A Verebes István rendezte darabban Galambos Erzsi, Pikali Gerda és Blazsovszky Ákos lesznek partnerei. A harmadik stúdióbemutató A pillangók szabadok című romantikus vígjáték lesz Szitás Barbara rendezésében, Blazsovszky Ákos, Kovalik Ágnes és Molnár Zsuzsanna főszereplésével. A Quintus Konrád által koordinált beavató színházi előadások sora a János vitéz című produkcióval bővül.

Épületfelújítás és kávézó

A tavalyi korszerűsítések folytatásaként a nyár folyamán jelentős munkálatok kezdődtek a színházban, amelynek során szeptember végéig új arculatot kapva megújul az épület teljes homlokzata. Befejeződik a díszletraktár korszerűsítése és a stúdiószínpad szellőzésének modernizálása. A közönség és a színház közelében járók kényelmének és lehetőségeinek bővítése érdekében szeptember elején JASZ Café néven megnyílik a színház hangulatos, kb. ötven fő befogadására képes kávézója, amelyben kisebb előadások mellett helyet kapnak régi fotók, előadásplakátok és színházi kellékek, ereklyék is.

Díjak és ünnepek

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója számos örömteli hírrel számolt be. A Szarvasi Vízi Színház 2017-es programjában a legjobb zenés rendezés díját a Veszek egy éjszakát című zenés komédia nyerte Verebes István rendezésében. A legjobb férfi mellékszereplő Ujréti László lett (József Attila Színház, Veszek egy éjszakát). A színművész kollégái 75. születésnapja alkalmából is köszöntötték. A társulat másik tagja, Botár Endre munkásságát augusztusban szülővárosa, Csíkszereda Pro Urbe-díjjal jutalmazta.

Vendégségben

A Sörgyári capriccio című előadással a színház augusztus 23-án Szatmárnémetibe látogat, ahol a Partiumi Magyar Napok keretében adják elő Bohumil Hrabal vígjátékát Hargitai Iván rendezésében. A VIDOR Fesztiválon augusztustus 29-én mutatkozik be a társulat a Kaviár és lencse című előadással.

Pozsonyi Piknik

A 2017/2018-as évad hivatalos nyitását megelőzően a színház ismét bemutatkozik a Pozsonyi Pikniken szeptember 2-án, ahol repertoárjának bemutatása mellett készülő új előadásiból is ízelítőt ad. 15.45-től a nagyszínpadon a Csókos asszony című új bemutatóból hallhatnak részleteket a látogatók.

Évadnyitó utcabál

Változatos programokat kínál felnőttek és gyerekek részére egyaránt a színház szeptember 9-én, szombaton 10 és 22 óra között, amelynek során egésznapos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a színház tereit, művészeit. A József Attila Színház zenés produkcióiból hallhatunk részleteket, emellett lesz irodalmi kávéház, kulisszajárás, beszélgetések, mesekvíz, kézműves foglalkozás, aszfaltrajz-verseny. Ezen a napon a színház ad otthont a Magyar Sakk Napjának: a Magyar Sakkszövetség rendezésében a sakkozáshoz kapcsolódó filmvetítések, előadások, családi, illetve színész-újságíró sakkmérkőzések várják az érdeklődőket. Az estét a Pankastic! zenekar Csavard fel a szöveget! című koncertje zárja, amelyen Lackfi János és Vörös István megzenésített versei hallhatók.

Színházak Éjszakája

A korábbi évekhez hűen a Színházak Éjszakájának programsorozatában is részt vesz a József Attila Színház: a szeptember 16-i országos eseményen egy stúdióbemutatóra is sor kerül Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában, Schlanger András rendezésében, élőzenei kísérettel. A nagyszínpadon a békéscsabai Jókai Színház vendégjátékaként Örkény István Macskajáték című tragikomédiája lesz látható. A nap folyamán filmbemutatón, akadálymentes színházi produkción, kulisszajáráson, árverésen, és a színház kávézójának hivatalon megnyitóján is részt vehetnek, akik ellátogatnak a színházba.

Bérletek és kedvezmények

A színház továbbra is lehetőséget biztosít diákoknak és nyugdíjasoknak 20%, 13. kerületi lakosoknak 10% kedvezmény igénybevételére minden teljes árú, saját produkcióra szóló jegy árából, emellett vidékről érkező csoportok számára utazási kedvezményt is nyújt.