Főoldal A világ Belföld Fürdők: új program indul a még biztonságosabb fürdőélményért

Fürdők: új program indul a még biztonságosabb fürdőélményért

Innovatív programot dolgozott ki az újranyitó fürdők számára a Magyar Fürdőszövetség és a SYNLAB a hatékony és biztonságos működéshez. A platina vagy arany fokozatot megszerző létesítmények vállalják, hogy a jogszabályok által előírtakon túl további higiéniai előírásoknak is megfelelnek. A program nem csak az üzemeltetőknek ad hiteles visszajelzést a munkájukról, de a látogatók számára is fontos információkkal bír. Megismerhetik, milyen intézkedésekkel gondoskodik az adott szolgáltató a biztonságukról, ez pedig tovább erősítheti a fogyasztói bizalmat.

Négy millió beoltottnál újabb lazító intézkedések léptek életbe Magyarországon, a kormányrendelet szerint a koronavírus ellen védettek – védettségi igazolvánnyal rendelkezők – számára újra nyitva állnak a fürdők is. A biztonságos újranyitáshoz a közfürdőket a kötelező önellenőrző vízvizsgálatok mellett országos tisztifőorvosi ajánlás is segíti az egészségügyi kockázatok mérséklésében.

Program indul a „látható higiéniáért”

Az újranyitásra készülve a SYNLAB, Magyarország legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója a Magyar Fürdőszövetséggel együtt egy programot dolgozott ki a fürdők számára. A SYNLAB Kiválósági Programban résztvevő szolgáltatók vállalják, hogy az irányadó jogszabályok által elvárt önellenőrzéseken felül a napi rutinszerű takarítási hatékonyságukat szúrópróbaszerű kontrolloknak vetik alá.

Az üzemeltetők részére a laborvizsgálatokkal egybekötött mintavétel nem jelent újdonságot, hiszen a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve – évente vagy szezonálisan, a medence típustól függően akár kéthetente is – akkreditált laboratóriumi vizsgálati eredményekkel kell a vízminőségüket ellenőrizni. Emellett pedig a napi rutin részét képezik a fürdő szakemberei által végzett gyorstesztelések is, így például a klórszint ellenőrzése.

Még inkább felértékelődött a higiénia

A fürdőkben tehát a higiéniai kérdések eddig is kiemelt figyelmet kaptak. A járványhelyzet miatt azonban a vendégek szemében is még inkább előtérbe kerültek és felértékelődtek a kifogástalan higiéniai körülmények, illetve az a tudat, hogy az adott szolgáltató mindent megtesz a közegészségügyi biztonság érdekében.

„A SYNLAB országos viszonylatban is nagy számban végez vízvizsgálatokat, sok fürdővel állunk napi kapcsolatban, különösen jellemző ez a nyitást megelőző, feszített tempójú felkészülési időszakban. A kémiai, bakteriológiai vizsgálatok mellett gyakran kapunk kérdést arra is, hogy a fürdőknek a takarítási hatékonyságuk, higiéniai megfelelősségük önkéntes ellenőrzésére milyen lehetőségek vannak. Erre a valós igényre reagálva kezdtünk el kidolgozni egy komplex programot a Magyar Fürdőszövetséggel. Ez útmutatóként szolgál fürdőüzemeltetők számára abban, hogyan segíthetnek a higiéniai ellenőrzések a hatékony és biztonságos működésben” – mondta Szováti Katalin, a SYNLAB Hungary Kft. környezetanalitikai üzletágának vezetője.

A választás alapja is lehet az értékelés

„A Magyar Fürdőszövetség örömmel és büszkén vesz részt minden olyan kezdeményezésben, amely a hazai fürdőkben a minőségi szolgáltatást és a biztonságos fürdőélményt támogatja. A SYNLAB Kiválósági Program transzparens és objektív vizsgálataival hiteles visszajelzést nyújt a fürdőüzemeltetők számára saját munkájukról, egyúttal a vendégek is bármikor tájékozódhatnak a higiéniai körülmények színvonalas biztosításáról” – mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A Kiválósági Program önkéntes laboratóriumi vizsgálatokon, visszajelzésen alapuló megfelelést jelent. Arany és platina fokozat megszerzéséhez és fenntartásához különböző kritériumoknak, egyértelmű és átlátható elvásároknak kell majd megfelelniük a résztvevőknek, például felületi és levegővizsgálatokkal egészül ki a vízvizsgálatok köre. A medencék önellenőrzésén kívül vizuálisan szemléltetett módon kap tájékoztatást a vendég is arról, hogy adott létesítményben látható, visszanézhető adatok állnak rendelkezésre például a szaunaterületek, napozóágyak, mosdók és öltözők higiéniai megfeleléséről is.

„A SYNLAB Kiválósági Programban megszerzett fokozat a látogatók számára is fontos információkkal bír, hiszen pontosan megismerhetik, milyen vizsgálatok elvégzésével és milyen előírások betartásával gondoskodik az adott szolgáltató a biztonságukról. Bízunk benne, hogy ezzel a társadalmi felelősségvállalással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a fürdőzők még komfortosabban érezzék magukat és gondtalanul tudjanak kikapcsolódni” – tette hozzá Szováti Katalin.