Főoldal Életmód Gasztronómia Három új, koffeinmentes kávéőrleménnyel bővítette kínálatát a Nespresso

Három új, koffeinmentes kávéőrleménnyel bővítette kínálatát a Nespresso

A Nespresso szakértői a legnépszerűbb kávékeverékek közül választottak hármat − egy intenzívebb, egy kiegyensúlyozottabb espresso és virágosabb lungo őrleményt -, és megalkották ezek koffeinmentes változatát. Így született meg az új Arpeggio Decaffeinato, Volluto Decaffeinato és Vivalto Lungo Decaffeinato.

nespresso_event_3

A Nespresso minden kávéőrleménye gondosan válogatott alapanyagokból készül, amelyek gazdag aromáikkal mindig kiváló ízélményt biztosítanak, a koffeinmentes kávék megalkotásánál is ezt a célt tartották szem előtt. A szakértők nagy odafigyeléssel állították össze az új Decaffeinato kávékeverékeket, hogy ugyanazt az egyedi ízvilágot és aromaprofilt kínálják, mint az eredeti Grand Cru őrlemények. A kávékapszulák megjelenése is megegyezik a koffeines változatokéval, csupán egyetlen motívum, egy piros pötty különbözteti meg őket a kapszula tetején.

A koffeinmentes kávé készítése során a kávét speciális eljárásoknak vetik alá annak érdekében, hogy kivonják a koffeint a kávészemekből, miközben a kávé élvezeti értéke változatlan marad. A koffeinmentesítés a pörkölési fázis előtt, a kávé nyers állapotában történik. A Nespresso a vizes, illetve a szén-dioxidos eljárásokat alkalmazza, amelyek nagy előnye, hogy a folyamat  során természetes anyagokkal vonják ki a koffeint, miközben a kávé megőrzi eredeti gazdag íz- és aromavilágát.

nespresso_event_4

A vizes eljárás során a nyers kávébabokat vízben áztatják, hogy a koffein kioldódjon. Mivel a koffeinnel együtt más vegyületek is távozhatnak , áztatás után a vizet aktív szénen szűrik át és megtisztítják a koffeintől, majd visszaengedik a kávébabokra. A szén-dioxidos eljáráshoz úgynevezett szuperkritikus állapotban, gáz és folyékony halmazállapot között lévő szén-dioxidot használnak, amely képes a koffein szelektív kivonására, anélkül, hogy befolyásolná a többi oldható, de szükséges összetevőt.

0% koffeintartalmú kávé azonban nem létezik, mivel a koffein egyetlen eljárással sem vonható ki maradéktalanul a kávébabokból. Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a koffeinmentesítés során a kávé koffeintartalmát 0,1% alá csökkentik, ez körülbelül 2-3 mg koffeint jelent, összehasonlításképp egy csésze espresso 70-80 mg koffeint tartalmaz. Az emberi szervezet 300-350 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, amely 3-4 csésze átlagos koffeintartalmú kávénak felel meg.

nespresso_event_1

A Nespresso szakértője szerint néhány dologra azért érdemes figyelni: „Jó tudni, hogy a koffeintartalom nemcsak a felhasznált kávéőrleménytől függ, hanem az elkészítés módjától is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy koffeint nemcsak kávéval vihetünk be a szervezetünkbe, hanem kólával, teával vagy kakaóval is. A Nespresso koffeinmentes Grand Cru kávéőrleményeit azoknak ajánljuk, akik koffeinbevitel nélkül vágynak a kávézás élményére, ezek a gondosan összeállított kávékeverékek ugyanis koffeinmentes formában nyújtják a Volluto, a Vivalto Lungo és az Arpeggio ízélményét.”

Arpeggio Decaffeinato

Erőteljes pörkölésével és gazdag aromáival az Arpeggio Decaffeinato ugyanazt a határozott karaktert, testességet és kényeztető, kakaós ízvilágot kínálja, mint az eredeti Arpeggio Grand Cru. A megosztott pörkölésnek köszönhetően jól érvényesülnek a keveréket alkotó kávéfajták egyedi sajátosságai: a hosszan tartó pörkölés feltárja a brazil és costa ricai arabica kávék intenzív, kakaós jellegét, míg a Dél-Amerikából származó válogatott arabica rövidebb és enyhébb pörkölése a lágyabb, gyümölcsös ízjegyeket hangsúlyozza ki.

Intenzitás: 9

Volluto Decaffeinato

A kényeztetően édes és lágy Volluto Decaffeinato az eredeti Volluto Grand Cru gazdag aromáival, teltségével és testességével hódít. A válogatott, tiszta arabica kávébabokat megosztva pörkölik, hogy a brazil kávé rövidebb ideig tartó pörkölésével előcsalogassák az édes-kekszes ízjegyeket, amit a hosszabban, ám kevésbé intenzíven pörkölt kolumbiai kávészemek friss, gyümölcsös jellege egészít ki.

Intenzitás: 4

nespresso_event_5

Vivalto Lungo Decaffeinato

A Vivalto Lungo Decaffeinato karaktere ugyanolyan gazdag és összetett, mint az eredeti Vivalto Lungo Grand Cru keveréké: pörkölt, enyhén fás jegyei harmonikusan egyesülnek a gabonás és finoman virágos ízekkel. E tiszta arabica keverék dél-amerikai és kelet-afrikai kávéinak megosztott pörkölése hatásosan emeli ki az egyes fajták karakterét és aromáik összetettségét: a rövidebb és enyhébb pörkölés révén jól érvényesül az etióp kávé kifinomult, virágos aromavilága és a kolumbiai kávészemek gyümölcsössége, míg az erőteljes és hosszan tartó pörkölés a keverék karakterét és markáns keserűségét hangsúlyozza.

Intenzitás: 4