Főoldal A világ Külföld Hatalmas környezeti terhelést jelentenek a PET palackok a világnak

Hatalmas környezeti terhelést jelentenek a PET palackok a világnak

A klímaváltozás kérdése az utóbbi idők egyik legégetőbb problémája a Földön. Aktivisták ezrei kampányolnak világszerte, hogy felhívják a figyelmet az emberi felelősségre. Sokan gondolják úgy, hogy a fő problémát a gyárak és autók kipufogói okozzák, pedig a hulladéktermelés mára szintén elképesztő méreteket öltött. Ha pedig ezt a kettőt összekötjük és végiggondoljuk, hogy a végül a szemétbe kerülő termékek már előállításukkor mekkora mértékben szennyezték a környezetet, elkeserítő adatokat kapunk.

Évente mintegy 100 millió hordó olajra van szükség 460 milliárd üdítős palack és doboz előállításához. Ehhez hozzájárul a szállítás során létrejövő környezetszennyezés, majd miután a szemétbe kerül a palack, közel 450 évig tart mire lebomlik. Világszerte körülbelül 340 milliárd palackot nem hasznosítanak újra évente, ebből közel 141 milliárd amerikai hulladéklerakókban végzi – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream szakértője.

Sodastream_Hidratacio_1

HIRDETÉS

Kiemeli: egy átlagos család öt év alatt több mint 10.500 PET palack és fém italos doboz hulladékot termel. Ezeknek csak kevesebb, mint felét gyűjtik szelektíven, a másik részük hulladéklerakóban vagy a természetben végzi szemétként. Bár évről évre kismértékben nő ugyan a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, ennek ellenére csak Európában például a PET palackok mindössze 48,4%-a kerül szelektív gyűjtőkbe.

A szénsavasító készülékeket gyártó SodaStream kiemelt célja, hogy csökkentse a világ PET palack termelését. Mindezt úgy, hogy a szénsavas italok kedvelőinek ne kelljen lemondaniuk az üdítőkről, csupán otthon, költséghatékonyan, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítsák elő a szénsavas vizet vagy víz alapú üdítőitalokat. A SodaStream gépek használói például kb 500 millió PET palackkal csökkentik a világ hulladék termelését, így megóvják a környezetet a gyártással és szállítmányozással járó természeti hatásoktól. A környezet védelme érdekben egyre több innovatív megoldásra van szükség a háztartásokban, ezek elterjesztése pedig kiemelt feladat lesz a jövőben.

HIRDETÉS
Előző cikkPayPal One Touch: gyors online és mobil fizetés egy kattintással
Következő cikkFővárosi Önkéntes Műhely intézmények és nonprofit cégek számára