Főoldal A világ Külföld Hibás adminisztráció miatt megsemmisítették egy ritka virágfaj 150 éves példányait Ausztráliában

Hibás adminisztráció miatt megsemmisítették egy ritka virágfaj 150 éves példányait Ausztráliában

Hibás adminisztráció miatt az ausztrál biológiai biztonságért felelős hatóság megsemmisítette egy történelmi jelentőségű, ritka virágfaj példányait, melyeket Franciaország adott kölcsön – tudósított hétfőn a BBC hírportálja.

A ritka, az 1850-es évekből származó százszorszépeket tartalmazó dobozt a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum küldte Brisbane-be. A préselt példányokat azonban elhamvasztották, a velük küldött dokumentumokat ugyanis hibásan töltötték ki.

Az ausztrál karanténhatóság az eset felülvizsgálatát rendelte el. Mint mondták, a növényeket márciusban semmisítették meg, mert hiányoztak többek között a példányokról szóló részletek.

A francia múzeum felháborodott azon, hogy tönkrement egy “pótolhatatlan gyűjtemény” – mondta Michelle Waycott, az Ausztrál-ázsiai Herbáriumok vezetőségi tanácsának tagja. Hozzátette: a virágok olyan élőhelyről származhatnak, amely többé már nem létezik. “Néha a gyűjteményekben a fajok utolsó megmaradt példányai találhatók” – nyilatkozta a BBC-nek.

“Nem gondolom, hogy ez erre az esetre is igaz, de minden bizonnyal nagy értéket képviseltek, részben azért, mert olyan régről származnak” – emelte ki.

Az ausztrál mezőgazdaságért és vízforrásokért felelős minisztérium az eset felülvizsgálatát kérte. Szóvivője szerint “a példányokat nem lett volna szabad megsemmisíteni, amíg a minisztérium és befogadó intézmény között folyamatban volt a kommunikáció”.

Előző cikkHasznos tanácsok a boldog párkapcsolathoz
Következő cikkTíznapos fesztivállal köszöntik Szeged Napját