Főoldal Életmód Otthon Hogyan óvhatjuk meg otthonunk tisztaságát kisállat mellett?

Hogyan óvhatjuk meg otthonunk tisztaságát kisállat mellett?

Házikedvenceink rengeteg örömet és színt visznek életünkbe. Kedvességükkel és odaadásukkal megszépítik napjainkat, remek társak. Azonban mindehhez az is hozzátartozik, hogy ők nem törlik meg a lábukat mielőtt otthonunkba lépnek és legtöbbjük bundát is visel, ami pont ugyanúgy hullik, mint a mi hajunk. Így aztán a házi kedvencekkel való csodás együttlét a takarítás frontján állandó kihívást jelent.

Felmérések szerint Magyarországon 2,5 millió kutya és megközelítőleg 2,3 millió macska él a háztartásokban, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden második családnak van háziállata. Ebben meghaladjuk az európai átlagot, ahol ez a szám 38%. Az is ismeretes, hogy Magyarország benne van a világ 10 legnagyobb kutyapopulációval rendelkező országának listájában. Így aztán hazánkban a háztartások felét érinti a kutya és cicaszőrrel járó napi küzdelem.

Miután elmúlik az új szőrös családtag érkezését kísérő első eufória sokan csak akkor döbbenek rá, hogy a leglehetetlenebb helyeken is kiskedvencük szőrszálaival találkoznak. Az újdonsült gazdáknak bizony be kell látniuk, hogy eddigi takarítási rutinjuk már nem elég, új módszerekre és akár eszközökre van szükség. Azonban nemcsak a mindenhol felbukkanó állatszőr, hanem a sétáltatások, kinti tartózkodások után a mancsokon behordott por és piszok eltüntetése is új kihívásokat jelent. Hozzá kell szokni, hogy a tisztaság megőrzéséhez mindennapi takarításra, leginkább porszívózásra is szükség lehet. Ehhez pedig nem mindegy milyen porszívót választunk.

Milyen a „kisállatbarát” porszívó?

A Dyson szakemberei összeállították azokat a szempontokat, melyek alapján érdemes elindulni a porszívó választás rögös útján:

Könnyű hordozhatóság: nagy segítséget jelent a mindennapi takarítás során, ha nem kell állandóan magunk után „vonszolni” a porszívót, és ha a vezeték hossza nem korlátoz minket. Egy akkumulátoros típus választása esetén egyrészt könnyebben és alaposabban hozzáférhetünk a lakás minden részéhez, másrészt pedig csak le kell a vezeték nélküli készülékünket kapni a dokkolóról, például kutyasétáltatásból visszaérve, hogy gyorsan rendbe tegyük a bejárat körüli részt, mielőtt a koszt a lakás többi részébe is behordanánk.

Speciális szívófejek: ma már léteznek olyan porszívófejek, amelyeket kifejezetten azért alakítottak ki, hogy megbirkózzanak a kisállatszőrrel és a hajjal is. Ezek különleges kialakításuknak és technológiai megoldásaiknak köszönhetően sokkal hatékonyabban megküzdenek akár a szőnyegekbe vagy éppen a kanapé kárpitjába ragadt kisállatszőrrel is. Rendszeres használatukkal pedig elkerülhetjük, hogy a szőr „beegye” magát a különféle lakástextilekbe.

Zajszint: szinte közmondásos, hogy a kutyák és macskák is fejvesztve menekülnek, már csak akkor is, ha a porszívó előkerül a helyéről. A Dyson szakértői szerint ezért azt is érdemes mérlegelni, hogy mennyire hangos a kiszemelt porszívó. Kisállatunk nagyra fogja értékelni és sokkal jobban fogja magát érezni otthonunkban, hogyha egy olyan porszívómodellt választunk, amely kevesebb zaj kibocsájtással működik. És mi is szívesebben használunk egy olyan készüléket, amely nem „terrorizálja” szőrös társainkat.

3 extra tipp a lakás tisztán tartására

A porszívózáson kívül természetesen számos más dolgot is tehetünk lakásunk tisztaságának és kis kedvenceink jó közérzetének megőrzéséért:

  1. Nagyon sokat számít, hogyha kialakítunk egy „fogadó részt” az előszobában, ahol nemcsak a cipőinket és kutyusunk pórázát tartjuk, hanem ahol minden séta után letöröljük kiskedvencünk mancsait, és ha kell akkor a szőrét is, így csökkentve a lakás belsejébe jutó por és piszok mennyiségét.
  1. A kisállatok fekhelyének, és az általuk használt anyagoknak a rendszeres tisztítása is elengedhetetlen, legalább havonta egyszer alaposan mossuk, porszívózzuk ki ezeket. Ne feledkezzünk meg kedvencük puha, plüss játékainak tisztításáról sem! Ezzel megakadályozhatjuk a különböző baktériumok elszaporodását és a kellemetlen szagok kialakulását is könnyebben megelőzhetjük.
  1. Azt talán említeni sem kell, hogy a macskák alomtálcája rendszeres takarítást igényel. Így van ez az etető és itató tálka esetében is. Ezeket is rendszeresen mossuk el, hogy megakadályozzuk a penész megjelenését. Tanácsos a gumijátékokat, labdákat is rendszeres időközönként megtisztítani.

Ha ezekre sikerül odafigyelnünk, biztos, hogy hosszú és boldog közös élet vár ránk a kis szőrös családtagunkkal.