Főoldal Életmód Így engedd el tini gyerekedet szilveszterezni

Így engedd el tini gyerekedet szilveszterezni

Minden szülő számára komoly dilemmát okoz, hogy elengedje-e tinédzser gyermekét egy szilveszteri buliba. A szakértő szerint érdemes néhány fontos kérdést átbeszélni a fiatalokkal, hogy biztonságban tudhassuk őket az év utolsó éjszakáján.

Legyen szó házibuliról, szabadtéri ünneplésről, vagy zsúfolt szórakozóhelyről, a szilveszteri partik számos veszélyt tartogathatnak a fiatalok számára. Kovács Ildikó önvédelmi instruktor összegyűjtött tíz olyan hasznos tanácsot, aminek megfogadásával nagyobb biztonságban tudhatjuk tini gyermekeinket és csökkenthetjük annak kockázatát is, hogy bajba kerüljenek.

1. Mindenképpen adjunk gyerekünknek pénzt taxira, így nem kell sem a sötét utcán sétálnia, sem pedig a tömött éjszakai járatokon hazautaznia a buli végén.

2. Ne engedjük, hogy egyedül jöjjön haza. Ha nem szeretne taxizni, de nincs egy olyan barátja, vagy barátnője, akivel ugyanarra lakik, vagy akinél ott tudna aludni, menjünk érte!

3. Rendkívül fontos, hogy a telefonja legyen feltöltve induláskor, hogy el tudjuk érni egymást szükség esetén.

4. Írjuk fel egy-két barátjának a telefonszámát, így ha valami miatt átmenetileg mégis elérhetetlenné válik, kapcsolatba tudunk lépni vele. Szintén fontos, hogy ő is tudja fejből néhány családtagja számát, így akár egy utcai telefonfülkéből, vagy egy barát telefonjáról is tud jelentkezni.

5. Minden esetben beszéljük át vele a buli részleteit. Tudjuk meg, hogy pontosan hova és kivel megy, ott mit lehet enni, inni. Határozzuk meg közösen, hogy mikorra kell hazaérkeznie.

6. Hívjuk fel a figyelmét a legfontosabb biztonsági kérdésekre. Fontos, hogy kerülje a nagy tömeget, ha mégis egy nagyobb csoporthoz keveredne, inkább maradjon annak a szélén, hogy gyorsan és zavartalanul el tudja bármikor hagyni a társaságot.

7. Ha nagyobb szórakozóhelyre megy szilveszterezni, sose menjen egyedül a mosdóba, zeg-zugos folyosókra, üres szobákba, hiszen bárki utána tud menni.

8. Csakis olyan italt vásároljon, vagy fogadjon el mástól, amit előtte nyitnak ki és minimalizálja az alkoholfogyasztást is.

9. Tartsa távol magát a pirotechnikai eszközöktől, semmilyen körülmények között ne vegyen a kezébe petárdát, a tűzijátékot biztonságos távolságból nézze.

10. Tanítsuk meg neki, hogyan tud gyorsan és hatékonyan segítséget kérni. A 112 hívásával a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem is elérhető, fontos azonban, hogy pontosan be tudja azonosítani minden esetben a tartózkodási helyét és személyes adatait is be tudja diktálni.

+1: A számára kellemetlen helyzetekben mondjon határozott nemet, ha fizikai atrocitás éri, legyen határozott, aktív, álljon ellen, cselekedjen!