Főoldal Életmód Gasztronómia Így készítsd el a tökéletes pirítóst reggelente

Így készítsd el a tökéletes pirítóst reggelente

Nincs is jobb reggelente, mint egy finom pirítós, valamelyik kedvenc lekvárunkkal vagy feltétünkkkel társítva. A Catler ausztrál márka ezúttal egy könnyen elkészíthető, közkedvelt reggeli, a pirítós elkészítéshez nyújt praktikus tanácsokat. „Bár sokan azt hiszik, hogy a kétszersült elkészítése nem igényel nagy odafigyelést, ennek ellenére néhány egyszerű trükkel ezt is mesteri fokon lehet végezni” – jegyezte meg Rutai Gergely, a Catler marketing vezetője.

catler-piritos

Nem csökken a kalóriatartalom

Sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a kenyér a pirítással „diétásabbá” válhat. Ez sajnálatos módon nem igaz, ily módon ugyanis nem lehet a kalóriatartalmat csökkenteni, hiszen a pirítás során a kenyérszelet leginkább csak a nedvességéből veszíthet. Éppen ezért az egészségtudatos reggelizőknek ajánlott inkább szénhidrát-csökkentett kenyeret fogyasztani.

Minden a jó választáson múlik

Az ízletes pirítós elkészítése a megfelelő kenyér kiválasztásánál kezdődik. Manapság már számtalan kenyérféle áll rendelkezésre, ennek köszönhetően fehér-, félbarna-, barna-, teljes kiőrlésű (Graham-lisztes), valamint gluténmentes toast kenyérből is készíthetünk finom reggelit. Bár a tavaszi méregtelenítő diétáknál jól jöhetnek az extrudált, valamint a fekete kenyérszeletek, azonban ezekből szinte lehetetlen, és nem is ajánlott pirítóst készíteni.

catler-piritos-2

Erősen, vagy enyhén pirítva?

Fontos alapszabály, hogy lehetőleg ne készítsünk pirítóst jóval a felhasználás előtt, mert az a páramegkötés miatt veszíthet ropogós állagából. Egyesek jól, mások pedig enyhén megpirítva szeretik a kétszersülteket. „A ropogós és sima felületű pirítósok sütéséhez megfelelő hőmérséklet szükséges. Éppen ezért célszerű olyan készüléket választani, melyen számos hőmérsékleti fokozat áll rendelkezésre a pirításhoz. Nem utolsósorban pedig képesnek kell lennie a kenyérszeleteket rövid időn belül a kívánt erősségűre pirítani” – jegyezte meg a Catler marketing vezetője.

Nemcsak pirít, melegít

A Catler TS 4011-es kenyérpirítójával a „Bit more” gomb megnyomásával a kenyérszelet automatikusan visszaereszkedik utópirításra, így szükség esetén tovább tartható az égéstérben. Ennél a készüléknél azonban nemcsak a pirítás erősségét állíthatjuk be: mivel a jobb- és baloldali rész külön vezérelhető, ezért a kenyérszeletek oldalai akár más-más intenzitással piríthatók. Azok számára pedig, akik többet várnak el egy kenyérpirítótól, megfelelő választás lehet a TS 4010-es modell, mely a pirítás mellett fagyasztott péktermékek kiolvasztására, valamint a kenyérszeletek melegítésére is képes. A Lift & Look funkció használatával a kenyérszeletek pirításának állapotát ellenőrizhetjük anélkül, hogy megszakítanánk a folyamatot.

catler-piritos-3

Ízletes reggeli

A pirítós nem pusztán valamely főétel kísérője. Az igazi ínyencek tisztában vannak vele, hogy a kétszersültekből néhány egyszerű alapanyag segítségével rendkívül ízletes reggeli készíthető. Édesszájúaknak ajánlott a vaj+dzsem, vagy a vaj+méz kombináció, míg a különlegesebb ízeket kedvelők akár apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel is fogyaszthatják. Ugyancsak népszerű a két pirítós szelet közé rejtett tükörtojás, bacon-nel és salátával kiegészítve, illetve a tojáskrémmel, vagy az avokádókrémmel ízesített pirítós. „A jó pirítós amellett, hogy ízletes, még egészséges is, könnyebben emészthető a nem pirítva fogyasztott kenyérnél. A Catler termékei kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak, kenyérpirítóink mindig a kívánt minőségben készítik el a pirítósokat” – jegyezte meg Rutai Gergely.