Főoldal Életmód Így tudunk a pazarló világunkban példát mutatni gyermekeinknek még az ünnepek előtt

Így tudunk a pazarló világunkban példát mutatni gyermekeinknek még az ünnepek előtt

B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus szerint a november az elengedésről szól. Eljött hát az ideje a játékok szelektálásának és az adományok felajánlásának. Ebbe pedig a gyermekeinket is érdemes bevonni.

Az ünnepi időszak hangulatát már most novemberben is megalapozhatjuk kellő tudatossággal és megfelelő szemléletmóddal – ezt vallja B. Szirtes Dóra, Ösztönyanyu. A szakértő szerint pedig a legjobban akkor tudjuk megkezdeni a hangolódást, ha rendet rakunk az otthonunkban.

„Sokan nem is gondolnak bele, de tény: karácsonykor kerül be a legtöbb új tárgy az otthonunkba. Ahhoz, hogy az ünnepeket ne zsúfoltság-érzet mellett töltsük, januárban pedig ne bosszankodjunk a rumli miatt, érdemes már novemberben hátra lépnünk és új szemmel tekintenünk otthonunkra” – magyarázza a Montessori pedagógus.

Öszönanyunak jól bevált praktikája is van az őszi nagytakarításra, ami csupán öt rendkívül tudatos lépésből áll.

1. lépés: „Az otthonunkban ne szobánként, hanem tárgyanként kezdjük meg az áttekintést. Ha egyben látjuk miből mennyi van, könnyebbé válik a szelektálás és az elengedés is.”

2. lépés: Képezzünk külön kupacokat az egyes tárgyakból, akár eltérő színű dobozok használatával. A sárga dobozba kerülhetnek a valami okból használhatatlan, szemétnek minősülő tárgyak. Egy kék dobozba rakhatjuk, a használt, de még tovább ajándékozható tárgyakat. A zöld dobozba pedig azokat tehetjük, amelyeket még fogunk használni, de felesleges, hogy elöl legyen.

3. lépés: A használhatatlan dobozt érdemes még egyszer átnézni, külön gyűjteni azokat, amiket akár a gyerekek segítségével meg tudunk javítani, hogy aztán vagy megtartsuk vagy tovább ajándékozzuk azokat.

4. lépés: A tovább adható toboz tartalmát a gyermekekkel közösen vigyük el egy adománygyűjtő helyre. Célszerű a lakóhelyünkhöz legközelebb eső, de megbízható adománygyűjtő pontot felkeresni, de tovább adhatjuk a szűkebb környezetünkön, akár a családon belül is.

5. lépés: Beszélgessünk a gyermekeinkkel a tapasztaltakról. Arról, hogy a pazarló világunkban is meg lehet javítani dolgokat és milyen nagy boldogságot jelent, ha ezt közösen tesszük meg. Tanítsuk meg nekik azt is, hogy megbecsüljék, amijük van, de tudják is elengedni a tárgyaikat. Ezek tanulandó és nehéz lépések a kicsiknek és sokszor a felnőtteknek is.