Főoldal Életmód Otthon IKEA karácsony 2015: válaszd ki a neked tetsző kollekciót!

IKEA karácsony 2015: válaszd ki a neked tetsző kollekciót!

Megérkeztek az IKEA karácsonyi kollekciói, melyeket nemrég egy sajtótájékoztató keretein belül mi is megcsodálhattunk. Idén kétféle hangulatban ünnepelhetjük a karácsonyt: modern stílusban és új hagyományt teremtve, valamint nosztalgikus hangulatban, megtartva a tradíciókat.

ikea-karacsony-2015-2ikea-karacsony-2015-1Előbbi modern karácsonyfadíszekkel, kreatív dekorációs ötletekkel káprázat el mindenkit ezüst, arany, bronz fehér és gyönyörűen csillogó pasztell színekben, utóbbi pedig a klasszikus skandináv karácsonyit idéző stílusban és árnyalatokban (piros, arany, szürke és fehér dominál) érkezik.

 

Skandinávia fényei

PH129674 PH129684 PH129809 PH130570 PH130571 PH130567 PH130565

Ünnep nosztalgikus hangulatban

PH129713 PH129688 PH130574 PH130554 PH129706ikea-karacsony-2015-3 ikea-karacsony-2015-4 ikea-karacsony-2015-5

Tedd még zöldebbé a karácsonyt!

A sajtótájékoztatón szó esett még egy különleges kutatásról is, melyben kiderült, hogy a közép-európai régióban minket magyarokat foglalkoztak leginkább otthonunk zöldebbé és gazdaságosabbá tétele.

Pár érdekesség és tipp ezzel kapcsolatban:

  • Habár a magyarok 98 százalékát foglalkoztatja a háztartás zöldebbé és gazdaságosabbá tétele, szinte minden területen nagy a lemaradás a legújabb technikákkal elérhető megoldásokhoz képest.
  • A különbség a konyhában a legszembetűnőbb: indukciós főzőlapok mindössze a háztartások 4 százalékában találhatóak meg, pedig hatékonyságuknak köszönhetően áruk néhány hónap alatt megtérül. Az ünnepi menühöz viszont az edények mosogatása is hozzátartozik, ahol a víz takarékos használata nagyban hozzájárulhat bolygónk – és pénztárcánk – védelméhez. Ha nem figyelünk, az elhasznált víz mennyisége könnyen hatalmasra nőhet az ünnepi vacsora után, ezért célszerű folyó víz használata helyett inkább megtölteni a mosogatót. Szóba jöhet még az úgynevezett perlátoros csapok beszerzése is, amelyek levegő hozzáadásával dúsítják a vizet, így megtartva a sugár erősségét.
  • A világítás terén sokkal jobb a helyzet, 77 százalékban energiatakarékos izzókat használunk. Ezek közül is érdemes a LED-es típusokat választani, mert hússzor tovább működnek, mint a hagyományosak, és 85 százalékkal kevesebbet is fogyasztanak.
  • A szelektív hulladékgyűjtés helyzete itthon a legaggasztóbb régiós viszonylatban, mivel a lakosság 19 százaléka egyáltalán nem gyűjti szelektíven a háztartási hulladékot, 46 százalék pedig a saját maga módján válogatja szét azt. A hulladék tudatos gyűjtésére azért érdemes és fontos figyelni, mert az így különválogatott műanyag, papír és egyéb anyagok egyszerűbben újrahasznosíthatóak, így pedig jelentősen csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Különösen hasznos lehet ez a közelgő ünnepek idején: az ajándékok be- és kicsomagolása például óriási mennyiségű papírhulladékot eredményez, amelynek szelektív gyűjtésével Te is hozzájárulhatsz a környezet megóvásához. A szelektív hulladékgyűjtők beszerzését sokan hely hiányában ellenzik, pedig ezeknek beépítésére akár a mosogató alatt is lenne lehetőség.

Ha te is szeretnéd zöldebbé tenni az otthonodat és takarékoskodni egy kicsit, akkor az IKEA kalkulátora segít a a háztartásod működésének feltérképezésében, továbbá az megismerheted azokat a módszereket, termékeket, amelyekkel hatékonyan csökkentheted az otthonod ökológiai lábnyomát, és egyúttal jelentős összeget takaríthatsz meg!