Főoldal Életmód Otthon IKEA tippek: apró praktikákkal sokat spórolhatunk!

IKEA tippek: apró praktikákkal sokat spórolhatunk!

Pár nappal ezelőtt különleges sajtótájékoztatót tartott az IKEA, melynek keretein belül bemutatta legújabb kutatásának eredményeit, ahol a magyarok fenntarthatósági és költséghatékony otthoni megoldásait vették közelebbről szemügyre.

Az IKEA kutatásából kiderült,  hogy a magyarok 98%-a aktívan érdeklődik a fenntartható és költséghatékony otthoni megoldások iránt, 22%-ukat viszont elsősorban a megtakarítási szándék vezérli. Számos magyar háztartásra jellemző azonban a pazarlás, amely elsősorban a helytelen háztartás-vezetési szokásokra és a kevésbé környezetbarát műszaki berendezésekre vezethető vissza. Többek között a megkérdezettek több mint 20%-a legalább hetente egyszer azért dob ki élelmiszert, mert nem gondoskodott annak megfelelő tárolásáról. Jó hír viszont, hogy a háztartások harmada tervezi, hogy csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét, és a megkérdezettek 60%-a megfogadta azt is, hogy a jövőben csökkenti az áramfogyasztását.

ikea_energiatakarekossag_5

„A magyarok egyre inkább arra törekednek, hogy költséghatékony és fenntartható legyen az otthonuk, ami az egyik legfontosabb lakberendezési trend. Az emberek többsége szeretné fenntarthatóbb módon vezetni a háztartást, és egyúttal csökkenteni a kiadásait. Sokak számára viszont kérdés, hogyan teremthetnek fenntarthatóbb mindennapokat az otthonukban, mégis csak kevesen fordítanak figyelmet azokra az apró lépésekre, amelyekkel ez elérhető. Meghatározó a lakberendezési megoldások minősége is, hiszen ezekkel éves szinten jelentős összeget takaríthatunk meg anélkül, hogy a kényelem terén kompromisszumokra kényszerülnének” – mondta el Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR specialistája.

A költségek csökkentése egyszerűen

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok ötöde hagyományos izzókat is használ, 5%-uk pedig kizárólag ezeket használja otthona megvilágítására, pedig az izzók cseréje a takarékosság egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja. Ha LED-es izzókra váltunk, éves szinten akár több tízezer forinttal is csökkenthetjük a villanyszámlánk összegét – tette hozzá Varga-Nagy Eszter. „Ezek a gazgazdaságos termékek ma már mindenki számára elérhetőek, az áruk pedig már néhány hónap használat után megtérül.”

ikea_energiatakarekossag_1

A kutatás rámutatott arra is, hogy a magyarok 74%-a gáz főzőlapot, 11% pedig elektromos főzőlapot használ, míg modern és gazdaságos indukciós főzőlapot csak a háztartásuk 4%-ában találunk. Az indukciós főzőlap ugyanis 40%-kal kevesebb áramot fogyaszt és 60%-kal gyorsabb az üvegkerámia-lapos főzőlapoknál, amelyen a magyar konyhák 10%-ában főznek.

Pazarlás a vízhasználat során

A felmérés szerint a háztartások majdnem fele olykor-olykor folyó víz alatt mossa el az edényeket, az otthonok több mint harmadában viszont kizárólag így mosogatnak, amellyel alkalmanként akár 120 liter vizet is elpazarolnak, nem kímélve a környezetet és a családi kasszát.

ikea_energiatakarekossag_4

Szelektív hulladékgyűjtés saját megoldásokkal

A magyarok 81%-a szelektíven gyűjti a hulladékot. A megkérdezettek majdnem fele saját módszerrel gyűjti szelektíven a hulladékot, ami legtöbbször azt jelenti, hogy erre a célra egyszerre több műanyag- vagy papírtáskát használ. A háztartások mindössze 13%-a használ modern, szelektív hulladékgyűjtő rendszert.

ikea_energiatakarekossag_6

A fenntartható háztartásban kiemelt szerepet kap továbbá az élelmiszerpazarlás elkerülése is. A magyarok ötöde hetente legalább egyszer dob ki élelmiszert. A kutatási adatok szerint a fiatalabb, 20-40 év közötti korosztály és – meglepő módon – a gyerekes családok a legpazarolóbbak ebből a szempontból, míg az idősebb korosztály jóval takarékosabb. Biztató viszont, hogy a magyarok 91%-a kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerek helyes tárolására a hűtőszekrényben” – ismertette az élelmiszertárolással kapcsolatos tapasztalatokat Varga-Nagy Eszter.

ikea_energiatakarekossag_3

További érdekességek

• A magyarok negyede dobott ki élelmiszert karácsonykor.
• A hazai háztartások több mint harmada összegyűjti a csapból elfolyó hideg vizet, miközben arra vár, hogy kellő hőfokra melegedjen fel a csapvíz.
• A lakásban élők mindössze 17%-a ültet fűszernövényeket a balkonon.
• A magyarok 80%-a a következő karácsonyra is gondolt az ajándékozáskor, és elrakta az ajándékok csomagolópapírjait jövőre.
• A magyar háztartások 64%-a használ tölthető elemeket.