Főoldal Szabadidő Utazás Ismerjük meg jobban Linz városát

Ismerjük meg jobban Linz városát

„Lentos” és „Lentia” voltak korábban Linz kelta és római elnevezései, mindkét név Linz (át)változásairól mesél. A legutóbbi jelentős változás az ipari központból Európa kulturális fővárosává való átalakulása volt, majd pedig beválasztották az UNESCO médiaművészeti városai közé is. Linz ennek az élénk kulturális életnek és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően – Lyon, Sapporo, Tel Aviv és Dakar mellett –a világ egyik leginkább jövőorientált helyévé, metropolisává vált. a különösen nagy jövő elé néző városok sorát gyarapítja. A technológiai előregondolkodás, a látnoki médiaművészet és a divatos dizájnmegoldások mellett a Duna partján fekvő város kulturális, kulináris és családi programok egész sorát kínálja.

linz_landstrasse_1

Több, mint szép táj

Felső-Ausztriában a Duna és környéke sokkal több, mint egy elbűvölő folyó menti tájék: merüljünk el a folyó varázslatos természeti környezetében, amely Felső-Ausztriában a schlögeni Duna-kanyartól a Linzi-medencén át egészen a festői Strudengau vidékéig nyúlik.

A folyó évszázadokon keresztül felváltva játszotta az elválasztó vonalat és az összekötő szerepet a két partján elterülő települések és azok kultúrái között és számos alkalommal tette lehetővé tartományokon keresztül ívelő politikai és ökonómiai együttműködések létrejöttét. Linzben a 2015-ös jubileumi évben két meghatározó történelmi eseményre emlékeznek: a II. világháború végének 70. évfordulójára, illetve a 60 évvel ezelőtt, Bécsben aláírt osztrák Államszerződésre. A Linzi Kastélymúzeum kiállításán, melynek címe „felszabadítva és elfoglalva. Felső-Ausztria 1945-1955” és amelyet 2015. február 25-től november 29-ig tekinthetnek meg a látogatók, illetve a Nordico városmúzeum „Felosztott város. Linz 1945-55” című, 2015. április 17. és október 26. között megtekinthető tárlatán keresztül az érdeklődők belemerülhetnek a linzi történelem izgalmas részleteibe.

Gasztronómia

Linzben a regionális finomságok is történelmi háttereket tartogatnak, amelyet a Duna menti település évszázados múltja is nagyban meghatároz. Ilyen a kávézás hagyományos „művészete”, vagy például a népszerű linzertorta – mindkettő erőteljesen köthető az oszmán hagyományokhoz. De a borok és a klasszikus bécsi szelet is ide sorolandók.

Kulturális ínyencségek a folyón

A nyári hónapokban Linz a Dunán és környékén egy sokszínű és változatos szabadtéri színpaddá alakul át. Itt kerül megrendezésre 2015. július 23. és 25. között Európa egyik legnagyobb utcaművészeti fesztiválja, a „Pflasterspektakel”. Aki új linzi perspektívát keres, annak érdemes felkeresnie a „Höhenrausch” attrakciót, 2015. június 12. és október 18. között. Ez egy a város háztetői felett futó, fából készült installáció, tulajdonképpen egy „égi sétaút”, amelyről madártávlatból ismerhető meg a város. Csodás zenei élményeket kínál a Brucknerfest nemzetközi zenei fesztivál, amelyen 2015. szeptember 13. és október 4. között neves művészek és világhírű együttesek fellépéseit kísérhetik figyelemmel a látogatók.

linz_blick_vom_lido_1

Tipp:

2015. május 5. és november 8. között: „Mythos Schönheit. (A szépség mítosza) A szépség sokszínűsége a természetben, a művészetekben és társadalomban” a Linzi Kastélymúzeumban.

Színes Duna

Linz és a Duna az elmúlt években egyre nagyobb hatással voltak egymásra. Itt a folyó színe már nemcsak kék, ahogy azt a népszerű Strauss-keringőből is megismerhettük, hanem ezer színben pompázik. Mégpedig nemcsak az éjszakai órákban, amikor a Bruckner-ház, az Ars Electronica Center és a Lentos Szépművészeti Múzeum tündöklő homlokzataikkal a színek lenyűgöző játékát varázsolják az éjszakai folyóra.
Linznél maga a Duna is egy művészeti remekmű, amelynek partján acélból épített műalkotások sora bűvöli el a szemlélőt. Ezek az 1977-es, korszakos művészeti találkozó, a „Forum Metall”  tanúsítványai és olyan művészek keze munkáját dicsérik, mint David Rabinowitch, Mathias Goeritz és Herbert Bayer. Linzben az is tetten érhető, ahogyan a Duna különböző művészeti irányzatokat olvasztott össze és ahogyan újabbakat hozott létre.

Linz – hajóra fel!

Ahoj! Lenne kedve egy kis kulturális hajókázáshoz Passautól Linzig? Európa 2009-es kulturális fővárosa különleges ajánlattal várja vendégeit: a hajójegy egyben egy ingyenes múzeumbelépő is valamelyik linzi múzeumba. A kultúra, az ipar és természet ötvöződésébe a látogatók egy, az „MS Linzerin” fedélzetén töltött hajóút alkalmával kóstolhatnak bele.

Információ a hajóutakról: www.linztourismus.at

linz_aecnacht_gruen_mit_jungs_1

Különleges programajánlat:

Dallamos hétvége Linzben, személyenként 99 eurós ártól!

Az ajánlat tartalma:
–    3 nap/2 éjszaka, kétágyas szobában
–    svédasztalos reggelivel;
–    háromnapos Linz-kártya, amely a következő szolgáltatásokat tartalmazza:
o    ingyenesen használhatóak a linzi tömegközlekedési eszközök,
o    ingyenes belépő minden linzi múzeumba;
o    egy 10 euró értékű Duna kultúrautalvány, amely érvényes koncertekre és színházakba;
o     valamint egy 5 euró értékű gasztroutalványt, és még sok mást

További információ: www.linz.at/linzcard illetve www.linztourismus.at/wochenende

Központi fekvés

Felső-Ausztria tartományi fővárosa remekül megközelíthető, köszönhetően központi fekvésének, valamint a főpályaudvar és a Blue Danube Airport Linz jelenlétének. Ezenkívül még kellemes és kedvelt megközelítési forma dunai hajózás, a kerékpározás a gyönyörű Dunamenti kerékpár útvonalon, valamint a túrázás a Donausteig túraútvonalon.

Információ és foglalás: www.linztourismus.at/