Főoldal Kultúra Film Jövő héten veszi kezdetét a Szemrevaló Filmfesztivál

Jövő héten veszi kezdetét a Szemrevaló Filmfesztivál

Egy hét múlva kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál, amelynek nyitófilmje az Én vagyok a te embered című német romantikus sci-fi vígjáték lesz.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete tizedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

A szervezők közleménye szerint a fővárosban október 7. és 17. között a Művész moziban vetítik a német nyelvű filmtermés legjavát. Budapesten kívül október 9-étől 13-áig Debrecenben, október 20-24. között Pécsett, október 25-29. között pedig Szegeden vetítik majd a filmeket.

Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotás szerepel a fesztiválon, köztük két, Ezüst Medvével díjazott filmet is vetítenek: az Én vagyok a te emberedet és Christian Petzold filmjét, a Hableányt. Ezeken kívül a közönség láthatja majd többek között Svájc idei Oscar-nevezését, a többszörösen díjnyertes Húgocskámat, az Arthur & Claire című osztrák tragikomédiát Josef Haderrel és A saját lifttel a pokolba című Daniel Brühl-filmet, amelynek forgatókönyvét Daniel Kehlmann írta Brühl ötlete alapján.

A fesztivál nyitófilmje, az Én vagyok a te embered Alma és Tom, a humanoid robot egymásra hangolódásáról szól, és hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi tesz bennünket emberré. Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert az idei Berlinalén Ezüst Medvét nyert alakításával.

Október 13-án vetítik Christian Petzold Hableány című filmjét, amely a titokzatos női vízi szellem mítoszát értelmezi újra. A film női főszereplője, Paula Beer alakításáért a tavalyi Berlinalén Ezüst Medvét kapott, a film pedig elnyerte a Fipresci díját. Paula Beer a legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjat is elnyerte a szereppel. A vetítés után Lányi Dániel irodalmárral lesz beszélgetés.

Október 14-én az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár érkezik vendégként a Művész moziba. Az ő életének egy szakasza alapján készült Arman T. Riahi filmje, az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár, amelyet 19 órától vetítenek.

Október 15-én a Német Forgatókönyv-díjjal jutalmazott Idegen című filmet vetítik, amely után a közönség találkozhat a film forgatókönyvíró-rendezőjével, Visar Morinával. A szürreális thriller a Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül, sajátosan sötét humorral beszél a paranoiáról és az identitásról.

A fesztivál filmjei október 18-26. között a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) is elérhetők lesznek. A fesztiválra jegyek elővételben csütörtöktől kaphatóak.

Forrás: MTI

Előző cikkAz 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer
Következő cikkOtto Kern Ultimate Black: az ambíciózus férfi illata