Főoldal Életmód Gasztronómia Két új limitált szériás kávé a Nespresso-tól: UMUTIMA wa Lake Kivu és...

Két új limitált szériás kávé a Nespresso-tól: UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas

Pár nappal ezelőtt a Nespresso bemutatta két legújabb limitált szériás kávékülönlegességét a hazai sajtónak. A két új kávé őrlemény Ruanda és Mexikó különleges tájaira kalauzol el mindenkit.

A Nespresso kávészakértői minden évben új Limited Edition őrleményeket alkotnak, örömteli meglepetést szerezve ezzel a világ kávérajongóinak. Két legújabb, különleges Limited Edition kávéjának bemutatásához a Nespresso a ruandai Kivu-tó és a mexikói Chiapas termelőihez látogatott el – két igencsak különböző közösséghez, melyeket mégis egyesít az odaadás és a szakértelem, ahogyan ültetvényeiket gondozzák.

nespresso-umutima-tanim-4

A termőterületek megnevezése mellett mindkét Limited Edition kávé neve magában foglalja az adott közösség nyelvén a ‘szív’ szót, ami tükrözi a közösségek szenvedélyes elkötelezettségét. Az UMUTIMA wa Lake Kivu jelentése magyarul: Kivu-tó szíve , a TANIM de Chiapas pedig a Chiapas szívének megfelelője.

Az esemény folyamán megismerkedhettünk ezzel a két apró, ám hatalmas tudással bíró és lelkes kávétermelő közösséggel, melyek közül az egyik modern feldolgozási technológiáiról ismert, a másik pedig arról, hogy hagyományos módszereik apáról fiúra szállnak. Ezek a farmerek elkötelezetten törekszenek a lehető legkiválóbb minőségű kávé termelésére; a Nespresso mindezt elmélyült pörkölési és őrlési ismereteivel egészítette ki, s így születtek meg a különleges UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas kávék.

A ruandai Kivu-tó sűrűn lakott és gondosan művelt partvidékén rengeteg apró, ám magas szinten modernizált kávéültetvény működik. A kávétermelés a reneszánszát éli ezen a vidéken, s az itteni farmerek a legújabb technológiák segítségével dolgozzák fel a termést, amely így a legfinomabb és leggazdagabb aromájú Arabica kávék közé tartozik. A termelők kizárólag az érett kávécseresznyéket szedik le – természetesen kézzel –, s ezt követi a szigorú válogatás, aminek köszönhetően csakis a tökéletes kávészemek maradnak a kínálatban. Manapság úgy tartják, hogy Ruandából származnak Kelet-Afrika legédesebb és legízletesebb kávéi.

nespresso-umutima-tanim-8

A Nespresso kávészakértői a zöld kávészemek osztott pörkölésével gazdagítják tovább ezt a kivételes ízvilágot. A zöldkávé egyik felét enyhén pörkölik, ami kiemeli a gyümölcsös ízjegyeket, a másik felére viszont erősebb pörkölés vár, ami erőteljes ízt és textúrát ad. A Nespresso kávészakértői ezzel a módszerrel biztosítják, hogy e kávé egyedi és komplex jellege tökéletesen érvényesüljön a csészében.

nespresso-umutima-tanim-2

A mexikói Chiapas egészen más világ: itt a kávé magas, vulkanikus hegyoldalakon terem, s az ültetvények közt avokádó- és narancsligetek illatoznak. Chiapas köztudottan a legjobb minőségű mexikói kávék termőhelye, melyeknek egyedi ízvilága a csonthéjas gyümölcsök és a kakaó aromáit idézik.

nespresso-umutima-tanim-3

Az itt élő farmerek hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak, s mesterségbeli tudásuk apáról fiúra száll – annál is inkább, mivel földjeik a házuk körül terülnek el, tehát ültetvényük az otthonuk szerves része. Ezek a termelők nemzedékek óta a dús, trópusi esőerdők árnyékában termelik kávéjukat, elnyújtva ezzel az érés folyamatát, amellyel biztosítják a kiváló minőséget és a kifinomult aromákat.

A Nespresso tudása még különlegesebbé varázsolja a Chiapas területéről származó kávészemeket. A szakértők itt is az osztott pörkölési technikát alkalmazzák. A paraméterek azonban eltérőek: a kávé egy részét hosszan, alacsony hőmérsékleten pörkölik, hogy megóvják a mogyorós és pirított gabonás ízjegyeket, míg a másik rész rövidebb, erőteljesebb pörkölése fokozza a kávé intenzitását, és selymesen lágy textúrát ad neki.

nespresso-umutima-tanim-1

Bár a két régióban eltérő módszerekkel termelik a kávét, a két közösség odaadó munkája és különleges közösségi szelleme végül ugyanarra az eredményre vezet: a legkiválóbb minőségű kávéhoz, aminek értékét világszerte elismerik” – mondta Karsten Ranitzsch a Nespresso kávészakértője.. “Az UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas egyaránt Pure Origin őrlemények, hiszen a hozzájuk felhasznált kávé 100 százalékban az adott országokból származik – mi pedig osztott pörkölési technikánk segítségével tovább gazdagítottuk belső értékeiket, s így tökéletes kávéélményt alkottunk. Most szeretnénk megosztani ezt az élményt Club-tagjainkkal is, akik örömmel ismerkednek a világ új, izgalmas ízeivel” – tette hozzá.

nespresso-umutima-tanim-9

 

A kávék ízprofilja

 

UMUTIMA wa Lake Kivu

A könnyed textúra és a gyümölcsös ízjegyek frissítő elegyét élvezetes utóíz koronázza meg.

Espresso formában elkészítve a legélvezetesebb.

Intenzitás: 6

nespresso-um-3

Tanim de Chiapas

Karakterét selymesen lágy textúrája, pirított gabonás aromája és mogyorós ízjegyei határozzák meg.

Espresso vagy Ristretto formában elkészítve a legélvezetesebb.

Intenzitás: 7

nespresso-um-4

 

Mind az UMUTIMA wa Lake Kivu, mind pedig a TANIM de Chiapas remekül harmonizál a tejjel, így a Nespresso kávészakértőinek ajánlásával érdemes megkóstolni őket Cappuccino, Latte Macchiato formában, vagy akár egyszerűen egy kevés tejjel.

nespresso-um-5

Vásárlási tipp: A Nespresso UMUTIMA wa Lake Kivu és TANIM de Chiapas kávéi 2016. január 25-től korlátozott ideig vásárolhatók meg világszerte a Nespresso Boutique-okban, s ugyancsak ekkortól rendelhetők meg telefonon a Nespresso Clubon keresztül, illetve online a www.nespresso.com oldalon kapszulánként 140 Ft-os fogyasztói áron.

nespresso-umutima-tanim-12

 

Bemutatunk pár a kávékkal készült italkülönlegességet, melyeket bátran el lehet otthon is készíteni!

 

Koriander Long Drink

NEHÉZSÉG: Közepes

nespresso-um-1

ELKÉSZÍTÉS:

10 perc

ESZKÖZÖK:

HOZZÁVALÓK:

 • UMUTIMA wa Lake Kivu kapszula
 • 80 ml ananászlé
 • 15 ml limelé
 • 20 ml cukorszirup
 • 5-6 koriander levél
 • Törtjég és jégkockák

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Hűtse le a poharat a jégkockák segítségével.
– Öntse a shakerbe az 15 ml friss limelevet, a 80 ml ananászlevet és a 20 ml cukorszirupot, majd adjon hozzá 5 közepes méretű korianderlevelet, és rázza jól össze 6-7 jégkockával.
– Töltsön tört jeget egy üvegpohárba, és öntse bele a keveréket.
– Ezután készítsen egy espresso-t (40 ml) azUMUTIMA wa Lake Kivu őrleményből a shakerbe, és jól rázza össze 4 jégkockával.

– Öntse az előkészített ital tetejére, ügyelve a rétegek megtartására.
– Díszítse friss korianderrel.

 

Margarita kávé

NEHÉZSÉG: Közepes

nespresso-um-7

ELKÉSZÍTÉS:

10 perc

ESZKÖZÖK:

 • 1 Y-pohár
 • Shaker
 • Kistányér

HOZZÁVALÓK:

 • TANIM de Chiapas kapszula
 • 20 ml agave szirup
 • 40 ml friss limelé
 • Törtjég és jégkockák
 • Díszítéshez limehéj

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Keverje össze a lime levét 20 ml agave sziruppal, majd rázza össze egy shakerben 5-6 jégkockával.
– Öntsön sót egy kistányérba. Vizezze be a pohár száját és mártsa bele a sóba, majd adjon hozzá 2 evőkanál tört jeget.
– Öntse az előkészített italt az Y-pohárba.
– Készítsen egy ristretto-t (25 ml) a TANIM de Chiapas kávéőrleményből a shakerbe és rázza jól össze a jéggel.

-Miután a kávé kihűlt, adagolja az előkészített italra, ügyelve a rétegek megtartására.
– Díszítse az italt limehéjjal.

 

Citromfüves bécsi kávé

NEHÉZSÉG: Könnyű

nespresso-um-2

ELKÉSZÍTÉS:

7 perc

ESZKÖZÖK:

HOZZÁVALÓK:

 • UMUTIMA wa Lake Kivu kapszula
 • 1 teáskanál gyömbérlekvár
 • 25 ml citromfű szirup
 • Tejszínhab
 • Friss citromfű a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Készítsen ízesített tejszínhabot a habszifon segítségével, melyhez 300 ml habtejszínt és 25 ml citromfű szirupot használjon.

– Tegyen 1 teáskanál gyömbérlekvárt a Nespresso Lungo csészébe és készítsen el egy espresso-t (40 ml) az UMUTIMA wa Lake Kivu őrelményből.

– Díszítse az italt a tejszínhabbal és friss citromfűvel.

 

Popcorn Capuccino

NEHÉZSÉG: Könnyű

nespresso-um-6

ELKÉSZÍTÉS:

5 perc

ESZKÖZÖK:

HOZZÁVALÓK:

 • TANIM de Chiapas kapszula
 • 10 ml tonkabab szirup
 • 60 ml hideg tej
 • Díszítéshez édes popcorn

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Készítsen 60 ml tejből tejhabot a Nespresso Aeroccino vagy kávégépének tejhabosító funkciója segítségével, majd keverjen hozzá 10 ml tonkabab szirupot.

– Készítsen egy espresso-t (40 ml) a TANIM de Chiapas őrleményből a Cappuccino csészébe, és óvatosan öntse a tejhabot a kávéra.

– Díszítse néhány szem édes popcorn-nal.

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte