Főoldal Szabadidő Utazás Különleges téli programot keresel? Segítünk!

Különleges téli programot keresel? Segítünk!

Télen is szívesen szerveznél szabadtéri programot, és nem éred be a hólapátolással? Íme, néhány program, amik miatt érdemes előbújni a meleg lakásból.

Rendhagyó farsang egy bivalyrezervátumban (február 8.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park rejtett kincsei télen is izgalmas úticélként szolgálnak. Ez pedig hatványozottan igaz február 8-án, amikor igazi karneváli hangulat lesz urrá a nemzeti parkon, egészen pontosan a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumon. A rezervátum különlegessége, hogy nem csak országos, de európai szinten is egyedülálló: a Kárpát-medencében őshonos bivalypopuláció utolsó mentsvára. Így aki különleges körülmények között szeretne farsangolni, az a jelmezkészítésen túl a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállításon és a bivalytörténeti bemutatón is részt vehet, beleshet az állatsimogatóba és túrázhat egyet a kilátóhelyekkel tűzdelt sétautakon.

Bivaly-forras-Kapolnasnyeki_Bivalyrezervatum-2

Tipp: érdemes több napot is eltölteni a terségben, hiszen olyan látványosságok várnak minket, mint a földalatti csónakázótaváról és cseppköveiről híres Tapolcai-tavasbarlang.

Tapolcai-tavasbarlang_Kredit_EgryCsaba

Kirándulás a felhők között (február-március)

A közhiedelemmel ellentétben a téli túrák nem csupán a profi túrázókat várják: jó felszereléssel és tapasztalt túravezetővel bárki beveheti a havas csúcsokat. Az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja a Gyömbér-csúcs (2043 m) a téli időszakban a leggyönyörűbb: a felhők szó szerint az ember szeme előtt úsznak el, miközben a Magas-Tátra óriási hegyei uralják a látómezőt. A természet meghódítása hótalpakkal a legegyszerűbb, hiszen a helyenként akár fél méteres hótakaró könnyen megnehezítheti a haladást. Ez az élmény minden előkészületet megér. Tipp: A vízhatlan bakancs, a réteges túraöltözet és a szikrázó hótól a szemünket védő nap- vagy síszemüveg alapfelszerelés erre a túrára. A Premier Outlet Head és Columbia üzleteiben február 28-ig tart az év eleji árleszállítás, így felvértezhetjük magunkat a megmérettetésre.

Gyomber-csucs-Kredit_Szegedi-Erzsebet

Mohácsi busójárás (február 4-9.)

A télbúcsúztató, tavaszköszöntő folklór legnagyobb ünnepe kétség kívül a mohácsi busójárás, ami jóval több egy egyszerű fesztiválnál. A legenda szerint a mohácsi mocsárvilágban bujdosók egy nap megelégelték a török hódítók kegyetlenkedéseit, és az éjszaka leple alatt félelmetes maszkokba bújva meglepték a törököket, akik hanyatt-homlok menekültek. A busók ellensége ma már nem a török, hanem a hideg, a módszer azonban a régi: a tavaszi napfordulót követő első holdtöltekor kezdődik a mulatság, amelyen félelmetes maszkokkal és hangos kereplőkkel űzik el a telet. Népi hagyományaink egyik utolsó darabja a télbúcsúztató busójárás, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Tipp: ha nem csak életre szóló emlékekkel, hanem egy különleges szuvenírrel is szeretnénk gazdagodni, ne felejtsünk el szétnézni a mohácsi iparművészek gyönyörű maszkjai között.

 

Előző cikkÍgy előzzük meg a téli fülfájást
Következő cikkKét új limitált szériás kávé a Nespresso-tól: UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas