Főoldal Kultúra Film Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet – az erő nem volt...

[KRITIKA] Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet – az erő nem volt igazán az alkotókkal

Gondolatok egy szombat esti moziélmény kapcsán. Moziban voltam, megnéztem a Star Wars legújabb részét, a Rogue One: A Star Wars Story című epizódot. Magyarországon A zsivány egyes címen kerül forgalomba.

A film, bár igazi Star Wars történet, a Csillagok háborúja sorozat része, azonban nem csatlakozik szorosan az eddigi történetekhez, ezért nem a megszokott Star Wars filmek stílusában kezdődik, persze a film befejezése már teljesen megfelelt a lucasfilmek stílusának, jellegének. Úgy fejeződött be, ahogyan az eddigi bármelyik epizód.

A filmet Gareth Edwards rendezte, Gary Whitta írta, és zenéjét Michael Giacchino szerezte.

Az erő nem volt igazán az alkotókkal…

Véleményem szerint ez a rész nem nyeri majd el a legjobb epizód címét, a film beharangozója ellenére sablonjai teljesen azonosak a korábbi részekkel, új poénok, trükkök sem igazán akadnak a filmben, s még dramaturgiai hibák is találhatók az epizódban. Van olyan szereplő, aki a film kezdetétől a befejezésig tartó tizenöt év alatt szemernyit sem öregszik, s teljesen azonos a megjelenése a film első jelenetében, s utána a tizenöt évvel később játszódó részben is. S erre nem magyarázat az sem, hogy ennek a kulcsszereplőnek az egyenruhája (rangja) nem változott tizenöt év alatt. De, még csak egy újabb kitüntetése sincsen az egyenruhán. S ezt dramaturgiailag csak tetézi, hogy a filmben végig katonai feladatokat lát el, mégis igazgatónak nevezik. Egyenruhája pedig csak színében tér el, egy a korábbi epizódban is megismert tábornokétól.
A rendező előzetes nyilatkozata szerint – a film olyan lesz, mint egy tipikus háborús film, mondván: “Ez a háború valósága. A jófiúk rossz fiúk. A rossz fiúk jófiúk. Ez komplikált és réteges; egy roppant gazdag forgatókönyv.” (A nyilatkozat a http://www.theverge.com oldalán jelent meg, még 2015-ben.)

A rendező állításában van igazság, sokáig nem lehet a filmből tudni, hogy ki is valójában a jó és ki a rossz fiú. Igen, valóban háborús filmet lát a néző, s ez a háború semmiben sem tér el a korábban látott részek háborús képsoraitól. Ami valóban feltűnő, hogy ebben az epizódban a háborúé a főszerep.

Számomra hiányzott a korábbi epizódokban megismert humor. Persze a filmből nem maradhatott ki sem a fénykard, sem Darth Vader és a film végén még Leila hercegnő is feltűnik egy jelenet erejéig.

S, hogy azért időben el lehessen helyezni a Rogue One történetét, ez az epizód, a korábban már látott “Egy új remény” című, a sorozat negyedik epizódja elötti időben játszódik. Megjegyzem az “Egy új remény”-t 1977-ben mutatták be, s a film-történelem egyik legsikeresebb alkotásává vált. Világszerte megközelítette a nyolcszázmillió dolláros bevételt. (Az 1939-ben bemutatott “Elfújta a szél” hozott nagyobb árbevételt, ismereteim szerint.)

Nos, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy ez az epizód nem lesz ennyire sikeres. Szombat este, a multiplex moziban, ahol a film amerikai bemutatójának a másnapján láttam a filmet, talán ha a mozi harmadában ültek nézők. S nem magyarázat a harmadházra az sem, hogy Aranyvasárnap este elötti szombat este voltunk a moziban. Igaz, ezen a szombaton mindenki, aki csak tehette, a karácsonyi bevásárlásait intézte. S ez nem véletlen, hiszen a világ egyik legnagyobb áruháza erre a szombati napra időzítette az egy napos, de legnagyobb árengedményes vásárát.

Szóval, szombat este nem túl nagy érdeklődés elött zajlott a vetítés. A hűség kedvéért azonban el kell mondanom, hogy a film végén felhangzott a nézői taps. Amit, azért meg kell, hogy mondjam, nem túl gyakori az amerikai mozikban.

Egyszóval, azt gondolom, hogy a film egy jó szombat esti kikapcsolódás. Alapjában egy fordulatos filmet láttunk, de sportnyelven szólva volt jobb.

Úgy gondolom, hogy az erő itt nem volt igazán az alkotókkal.

ÉRTÉKELÉS
Történet, cselekmény
70 %
Mondanivaló, tartalom, üzenet
62 %
Látrvány
72 %
Szavatosság
55 %
Rendezés
62 %
Előző cikkNyolc magyar úszóarany Lausanne-ban
Következő cikkElhunyt Gábor Zsazsa
kritika-zsivany-egyes-egy-star-wars-tortenet-az-ero-nem-volt-igazan-az-alkotokkalA Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet esetében elég gyengére sikerültek a szálak, a hangulat sem volt igazán a helyén. Amolyan egyszernézős, felejthető alkotás lett.