Főoldal Otthon Vidéki ház felújítás-projekt Krono Original Vintage Classic K479 Espresso Carpenter Oak laminált padlót kapott a...

Krono Original Vintage Classic K479 Espresso Carpenter Oak laminált padlót kapott a leendő irodahelyiség a Padlófutár közbenjárásával

Újabb szakaszába érkeztünk vidéki ingatlanunk felújításának kapcsán. Mivel lépésről-lépésre, előre megszervezetten haladunk, fontos, hogy minden mile stone a maga idejében, sorrendben kerüljön teljesítésre. Így hát most a burkolással folytattuk, konkrétan a padlózat kialakításával. a leendő irodahelyiség újult meg – immár teljes egészében. A laminált padló alapanyagait – magát a padlót, illetve a szegélyléceket – a Padlófutár-tól szereztük be.

Mivel a szóban forgó helyiség falazatát már sikerült megújítani az elmúlt hetekben, valamint a nyílászárók is a helyükre kerültek, nem volt más hátra, mint a padlóburkolat megújítása. Nem is volt kérdés, hogy cserélni kell mindent, ugyanis hosszú évtizedek alatt már kissé megfáradt a korábbi burkolat, ami alapvetően szőnyegpadlónak volt leginkább definiálható.

Viszonylag hosszabb utánajárás és keresgélés után végül a Padlófutár elnevezésű cégnél tettük le voksunkat, leginkább azért, mert többen is ajánlották őket, illetve nagyon pozitív visszajelzéseket olvastunk róluk netes felületeken. Úgyhogy miután döntöttünk, el is mentünk hozzájuk Zuglóba, majd saját autóba bepakolgattuk a kiválasztott Krono Original Vintage Classic K479 Carpenter Oak típusú laminált padlót, valamint a hozzá tökéletesen passzoló M657 típusszámú szegélylécet.

Pár nappal a vásárlás után el is kezdtük a munkálatokat a Krono Original Vintage Classic K479 Carpenter Oak laminált padlóval. Első lépésként arra kellett figyelnünk, hogy a padlóanyagot a szállítás után – révén hideg, téli időjárásban utaztattuk több órán keresztül – hagyjuk a megfelelő ideig akklimatizálódni. Erre 24 órát szántunk, így tökéletesen át tudta venni a beltér 21-22 fokos hőmérsékletét. Ez azért fontos, hogy a faanyag hőmérséklet-ingadozásból eredő tágulása ne a lerakás után történjen meg, valamint károsíthatja is a felületet, illetve a padlólapok szerkezetét.

Miután a laminált padólapok már felvették a szobahőmérsékletet, nekikezdtünk a régi, elhasználódott padló felszedéséhez. Viszonylag könnyen is ment, s miután kipakoltuk teljesen a helyiséget, következhetett az aljzat megtisztítása, kiegyenlítése. A tisztítás és a kiegyenlítés kiemelten fontos feladatok a laminált padló lerakása előtt, ugyanis előbbi a korábbról felhalmozódott szennyeződést, törmeléléket, egyéb maradványokat hívott eltávolítani annak érdekében, hogy a lehető legsimább felületet kapjuk a burkoláshoz; utóbbi pedig szintén a lehető legegyenletesebb felület eléréséért fontos.

Elvégeztük a tisztítást és kiegyenlítést, következő lépésként jöhetett az XPS3 alátét, amely nem tekrecsben, hanem méretre szabott lapokban érkezett a Padlófutártól. Ügyeltünk arra, hogy egyáltalán semmilyen szennyeződés ne maradjon az alátéteken, ahogyan egymás mellé helyeztünk egy-egy sort, hiszen egyrészt az egyenletességet rontja, másrészt később tud további kellemetlenségeket okozni, ha nem ügyelünk a megfelelő higiéniára.

Folytonos mintában kezdtük el lerakni a laminált lapokat, párhuzamosan az utcafronti főfallal. Ügyeltünk arra, hogy mindig megfelelő ráhagyással szabjuk ki méretre az adott lapot, az előírtak szerint pár milliméteres hézaggal a falak mentén. Ez szintén a lerakott padlólapok későbbi tágulása miatt fontos. A tágulás nagyjából 1 napig tarthat, érdemes eddig várni, majd a szegélyléc utána következhet.

Szóban forgó Vintage Classic K479 Carpenter Oak laminált padlólapunk kiválasztásánál az is fontos volt, hogy egyszerű, ám nagyon stabil illesztéssel lehessen összerakni az egységességet. Az illesztésnél nagyon kellett figyelnünk arra, hogy az egymásba pattintható csapok nehogy letörjenek a közvetlen direkt nyomástól, ezért kicsit megdöntve, billentve illesztettük a paneleket egymásba. Volt olyan is, amikor ez nem volt teljes, száz százalékos megoldás, pár milliméteres rések maradtak az illesztésnél. Ilyenkor közepes keménységű gumikalapácsot használtunk, átellenben óvatos kiegyenlítő ütésekkel szépen helyükre csusszantak a lapok.

Ahogyan feljebb említettük, a 24 órás tágulási periódus fontos, miután lerakjuk az adott laminált padlót. Mi is így tettünk: 1 nap elteltével a lerakó szett ékjeit kiszedtük, majd elkezdtük felrakni a szegélyléceket. Esetünkben ragasztással tettük, speciálisan erre a célra fejlesztett anyagot használtunk.

Remek végeredmény született, a szoba, amely korábban, úgy jó 40 évvel ezelőtt kisszobaként szolgált, most teljesen új arculatát tudta mutatni a Vintage Classic K479 Carpenter Oak laminált padlóval, illetve a hozzá tartozó M657 Wenge szegőléccel.

Hamarosan nekikezdünk a ház ebédlő-helyiségének, illetve konyhájának burkolásához, mely aktivitásokról szintén hírt adunk olvasóinknak.