Főoldal Szabadidő Programok, események Különleges légi járművek látogatnak Budapestre

Különleges légi járművek látogatnak Budapestre

Április 30-án Magyarországra érkezik a Red Bull világszerte kuriózumnak számító történelmi járművek gyűjteménye, amely olyan ritkaságokat vonultat fel, mint az amerikai B-25J Mitchell, a Chance Vought F4U-4 “Corsair”, a Lockheed P-38 Lightning, és két Fairchild Dornier Alpha Jet. A merevszárnyú repülőgépek mellett a Flying Bulls impozáns helikopter flottával is készül: bevetés közben láthatunk majd egy különleges BO 105S-t, és egy Bell Cobrat is. A flottát április 30-án a Budaörsi Repülőtéren bárki kedvére megtekintheti, majd május 1-én a Nagy Futamon is láthatják akcióban.

Nem mindennapi repülőgép- és helikopterflottával érkezik hazánkba a Flying Bulls csapata. A világ különböző pontjairól összeválogatott, majd felújított repülőgépeit május elsején tekinthetik meg az érdeklődők. Akár repülőszakértőként, akár laikus kíváncsiskodóként érkezünk, a Nagy Futam mindenki számára különleges programot ígér, hiszen nemcsak a földön, az égen is lesz látványosság. Háborúban szolgált harci gépet, a repülők Rolls Royce-át, és kifejezetten légi akrobatikára tervezett helikoptert is láthatunk Budapest felett!

B25 „Mitchell”: Kétség sem fér hozzá, hogy a Flying Bulls flotta egyik legkáprázatosabb repülőgépmodellje az ezüstösre polírozott, kétmotoros B25-ös „Mitchell”. A hazánkban is látható modell éppen 70 éve, 1945-ben készült Kansas Cityben, ám a háborúban sosem vetették be. Helyette elektronikus teszteket végeztek rajta, majd később a tűzoltóság vásárolta meg, hogy erdőtüzek ellen vethessék be. 1994-ben Sigi Angerer, a Flying Bulls főpilótája vásárolta meg, azóta az ő tulajdonában van a több mint 500 km/h-val repesztő Mitchell.

redbull_mitchell

Fairchild Dornier Alpha Jet: A Red Bull flottáját két teljesen működőképes, demilitarizált Alpha Jet is gazdagítja. Ennek a típusnak a katonai változatát a háborúban számos offenzíva során bevetették többek között Marokkóban, Portugáliában és Egyiptomban. Kiváló repülési tulajdonságainak és technikai megbízhatóságának köszönhetően az Alpha Jetet a mai napig alkalmazzák oktatási célokra felsőkategóriás képzéseken, támadásoknál és műrepülő showkon is.

redbull_alpha_jet

F4U Corsair: Az autómárkákhoz hasonlóan a repülőgépgyártók is gyakran előállnak egy-egy mesterművel, amely kimagasló színvonalával és prémium minőségével a gyártót reprezentálja. Ilyen a repülőgépek között a Corsair. A Flying Bulls flotta 70 éves modelljét még ma is gyakran láthatjuk légi bemutatókon, pedig eredetileg az amerikai tengerészgyalogság vetette volna be a japánok ellen. 700 km/h-s sebességével a Corsair a Flying Bulls flotta egyik leggyorsabb repülőgépe.

redbull_corsair

P-38 Lightning: A „Villám” a második világháború elején kifejlesztett együléses amerikai vadászrepülőgép volt, melyet a csendes-óceáni fronton számos támadás során vetettek be. Ilyen géppel indult el korzikai expedíciójára Antoine de Saint-Exupéry, a Kis herceg írója is – eltűnését a mai napig rejtély övezi. A Flying Bulls tulajdonában lévő P-38-as felbecsülhetetlen értékű, mert ez az utolsó használatban levő modell Európában.

redbull_p38_lightning

BO-105: Mi az: 2400 kg, és fejjel lefelé repül? A válasz a BO-150-es, a világ egyetlen civil helikoptere, melyet kifejezetten levegő akrobatikai elemek végrehajtására terveztek. A Flying Bulls flottájának műrepülő helikopterét Rainer Wilke vezeti – 1984 óta ő a világ azon 4 (!) pilótájának egyike, aki trükköket hajthat végre helikopterrel a levegőben.

redbull_b0150

TAH1 Cobra: A Flying Bulls flottájának legújabb tagját, a TAH1 Cobrát a légi showk előtt olyan TV sorozatokban szerepeltették, mint a JAG, becsületbeli ügyek és a Walker, a texasi kopó.  A relikviát 2004-ben kaparintotta meg a Flying Bulls csapata, azóta a modell a Red Bull légi bemutatóinak elmaradhatatlan része.

redbull_cobra

Május elsején Budapest belvárosának utcáin dübörög végig többek között David Coulthard és Daniil Kvyat a Forma-1-es autójával, de érkeznek a magyar autósport kiválóságai is. Ilyen közelről még nem látta a lóerők tombolását!