Főoldal Szabadidő Koncertek Lajkó Félix-koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Lajkó Félix-koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Különleges helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében ad exkluzív szólókoncertet Lajkó Félix hegedűvirtuóz május 5-én.

Ha létezik határtalan zene, akkor Lajkó koncertjein egészen biztosan azt élhetjük át: találkozhatunk elképesztő virtuozitással, egyszerű zenei témákkal, váratlanul felbúgó füttyel, szerenáddal, és valahonnan már jól ismert, örök időket idéző dallamokkal is – szerepel a szervezők által az MTI-hez pénteken eljuttatott ajánlóban.

A vajdasági származású, Liszt-díjas művész a járványhelyzet előtt, 2020 januárjában adta legutóbbi szólókoncertjét. Az elmúlt időszakot elsősorban zeneszerzéssel töltötte, ő komponálta a mind Győrben, mind a budapesti Müpában telt házzal futó GisL zenéjét, amely a Győri Balett előadásában került színre. A május 5-i szólókoncerten részben az elmúlt években született új kompozíciókból is hallhat témákat a közönség.

„Betekintést kaphatunk egy rendkívüli alkotó zenei teremtő munkájába, aki a hegedűn a szólójátékot mindig befejezetlen kísérletként éli meg, amely soha nem lehet tökéletes és soha nem lehet véges” – szerepel a közleményben.

A 48 éves Lajkó Félix 1994-ben adta ki első lemezét. A hazai koncerthelyek mellett világszerte fellépett és sikereket aratott, számos ismert együttessel dolgozott együtt, írt zenét színházi előadáshoz, filmhez. Főszerepet játszott Mundruczó Kornél Delta című filmjében, 2008-ban a Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat. Róla forgatta Jancsó Miklós a Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét.

2013-ban megjelent citerás albuma, a Mező vezette a világzenei lemezek listáját, a World Music Chartsot. 2019-ben a lengyel Volosi zenekarral készített közös anyagot, amelyet az év legjobb tíz lemeze közé választott a legrangosabb világzenei szaklap, a brit Songlines. Legutóbbi albuma Start címmel 2020-ban jelent meg.

Forrás: MTI