Főoldal Életmód Vásárlás Már hazánkban is kapható a Down-szindrómás Barbie

Már hazánkban is kapható a Down-szindrómás Barbie

Május közepétől a magyar boltokban is kapható az első Down-szindrómás Barbie baba, az állandó kínálat részeként. A Mattel itthon Szalay Anna Lilla Down-szindrómával élő aktivista és a Nem Adom Fel Alapítvány segítségével mutatja be a játékot, amelynek kettős célja van: egyrészt, hogy minden gyerek találjon hozzá hasonló figurát, másrészt, hogy Barbie sokféleségén keresztül a kicsiknek természetessé váljon a sokszínűség. A Nem Adom Fel Alapítvány ezért a saját, gyerekeknek szóló érzékenyítő foglalkozásaiba is beépíti az új Barbie babát.

„Szemléletformáló tréningjeinken a gyerekek megismerkednek fogyatékossággal élő tapasztalati szakértőinkkel és játékos formában bepillantást nyernek az ő élethelyzetükbe: például kipróbálhatják, milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan lehet a látásunk hiányában színezni vagy írni, hogyan lehet jelnyelven kommunikálni vagy akár megismerkedhetnek a segítő kutyák munkájával is.” – mesélik Józsa Piroska, az alapítvány tréningcsapatának szakmai vezetője és Soós Ákos gyógypedagógus mentor. „Azt gondoljuk, hogy a Down-szindrómával élő Barbie rendkívüli kapcsolódási pont a gyerekek és tapasztalati szakértőink között, hiszen a közös játék által a gyerekek közelebb kerülhetnek hozzájuk. Emellett a Down-szindrómával élő Barbie-nak nagyon fontos üzenete van, mégpedig az, hogy nem vagyunk egyformák, mégis mindannyiunkban van szépség és értékesek vagyunk.”

A világszinten április végén bemutatott Barbie az Egyesült Államokban működő Nemzeti Down-szindróma Társasággal (NDSS) együttműködve készült, hogy minél pontosabban mutassa meg a tünetegyüttessel élők jellegzetességeit. A babának ennek megfelelően alacsonyabb termete és hosszabb törzse van, kerek arcát pedig mandulavágású szemei és laposabb orrnyerge teszik különlegessé. A baba puffos ujjú ruháján megjelenik a pillangó, valamint a sárga és a kék szín, amelyek a Down-szindrómához kapcsolódó szimbólumok. Két tenyerén még egy-egy jellegzetes vonal is látható, amelyek gyakran megfigyelhetők a Down-szindrómások kezein.

„Nagyon tetszik az új Barbie, ahogy megláttam, egyből jókedvem lett tőle. A kéztartása és az arcberendezése különösen élethű. Jó, hogy ilyen szép babával játszhatnak a gyerekek. Még én is szeretnék vele játszani!” – mondta Szalay Anna Lilla Down-szindrómával élő aktivista, akivel a Mattel nagyinterjút is készített a baba megjelenése kapcsán.

„Büszke vagyok rá, hogy Magyarországon is egyre többféle testi- és élethelyzetbeli adottságú Barbie babával találkozhatnak a gyerekek a játékboltokban.” – mondta el Török Kata, a Mattel hazai marketing menedzsere. „Így az emberek közösségének egyre nagyobb szeletét mutatjuk meg a kicsiknek. Köszönöm, hogy Anna és a Nem Adom Fel Alapítvány segít nekünk ebben!”