Főoldal Kultúra Már látogatható A koreai stílus című kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Már látogatható A koreai stílus című kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Megnyílt A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból című időszaki kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban, ahol a Szöul Történeti Múzeum gyűjteményéből válogatott tárlat a dél-koreai főváros történetét és modern mindennapjait mutatja be, többek között az öltözködés és a lakáskultúra változásán keresztül.

„Az elmúlt években fantasztikus szintre emelkedett a gazdasági együttműködés a két ország között” – emelte ki Csák János kulturális és innovációs miniszter a kiállítás megnyitóján.

A budapesti kiállítás és a Szöulban megrendezett magyar kiállítás – valamint a néhány éve megrendezett magyar évad Koreában – csak a kezdete annak, hogy olyan szintre emeljük a kulturális kapcsolatainkat is, mint amilyen szinten a gazdasági kapcsolataink vannak – hangsúlyozta a miniszter. Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a jövő évben háromhetes turnén mutatkozik be Koreában. Így az együttes által a koreaiak vizuális anyanyelvünk mellett énekelt és táncos anyanyelvünket is megismerhetik – tette hozzá.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hong Kju Dok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete kiemelte: mostanában a szöuli emberek egyre jobban érdeklődnek Magyarország iránt, köszönhetően annak, hogy a közelmúltban Szöulban Magyarországról szóló kiállítás nyílt. Mint mondta, Korea és Magyarország folyamatosan tervezi a következő közös állomásokat, a kultúrában való együttműködés is azt jelzi, hogy a szoros kapcsolat a jövőben is erősödni fog.

Kiemelte: az elmúlt időszakban gyorsan fejlődtek a két ország közötti kapcsolatok, több mint 300 koreai vállalat működik Magyarországon és Dél-Korea Magyarország legnagyobb befektetője volt az elmúlt években. Ezek a kapcsolatok ahhoz fognak hozzájárulni, hogy a koreai és a magyar emberek közötti személyes kapcsolatok egyre aktívabbak lehetnek.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta: a kedden megnyíló kiállítással már négy időszaki tárlat látogatható a múzeumban két állandó tárlatuk mellett.

Mint mondta, a kiállítás a koreai főváros, Szöul tradicionális viselet- és lakáskultúráját, valamint ennek az örökségnek a továbbvitelét kívánja bemutatni. „Reményeink szerint tehát bepillantást enged a lenyűgöző koreai életvilágok szépségeibe, miközben a hagyományos és a kortárs kultúra együttéléséről is mesél” – mondta, hozzátéve: a tárlat leginkább a személyes történetekről, párbeszédről és a kulturális találkozások értékeiről szól.

A Szöul Történeti Múzeum budapesti kiállítása a koreai mindennapokat és ünnepeket, valamint a társadalmat átszövő érték- és szimbólumrendszert mutatja be az öltözékek és a lakásbelső finom mintázataiban, változataiban. Egy-egy ruhadarabban nemcsak Szöul hagyományai, viselőjének státusza, képzettsége, kora és neme van jelen, hanem az ott élők sorsa, mindennapjai is.

A Néprajzi Múzeumban megtekinthető kiállításon 250 tárgy és számtalan fotó kíséretében mutatják be a dél-koreai fővárost száz évre visszamenőleg. A kiállítás 2024. február 18-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI