Főoldal A világ Külföld Második világháborús brit vadászgépeket találtak egy Kijev melletti erdőben

Második világháborús brit vadászgépeket találtak egy Kijev melletti erdőben

Második világháborús brit vadászgépeket találtak Kijevtől délre egy erdőségben – közölte vasárnap a The Guardian című brit lap online kiadása.

Az ukrán hatóságok szerint nyolc darab brit gyártmányú Hurricane vadászrepülő maradványait fedezték fel egy korabeli, fel nem robbant bomba közelében. A repülőgépeket Nagy-Britannia a Szovjetuniónak küldte, miután a náci Németország megtámadta az országot 1941-ben.

„Nagyon ritka, hogy ilyen repülőgépeket találjanak Ukrajnában” – közölte Oleksz Stan volt polgári pilóta, az ásatás vezetője. „Nagyon fontos ez repüléstörténetünk szempontjából, mert eddig még nem bukkantak kölcsönbérleti megállapodás keretében átadott repülőgépekre itt” – tette hozzá.

Fotó: BBC

1941 és 1944 között mintegy háromezer Hurricane-vadászgépet szállított Nagy-Britannia a Szovjetunióba a háborús erőfeszítések támogatására.

„A Hurricane erős, könnyen repülhető gép volt” – mondta Stan. „Stabil fegyverplatform volt, megbízható repülőgép” – hangsúlyozta. A repülőgépekről eltávolították a legértékesebb alkatrészeket, így a rádiókat és gépfegyvereket, majd az erdőségbe vontatták őket. Az ukrajnai repüléstörténeti múzeum helyre akarja állítani a vadászgépeket, hogy később majd kiállíthassák őket.

„A Hurricane-ek a második világháború éveiben nyújtott brit támogatás szimbólumai, mint ahogy manapság is nagyon örvendünk a brit segítségnek” – mondta Valerij Romanyenko, a múzeum kutatási részlegének vezetője a BBC-nek. „Nagy-Britannia jelenleg országunk egyik legnagyobb fegyverszállítója” – tette hozzá.

Forrás: MTI