Főoldal Sport Megdöbbentő amerikaifoci-sérülések

Megdöbbentő amerikaifoci-sérülések

50. alkalommal rendezték meg az NFL, azaz a legnagyobb amerikaifutball-szövetség bajnoki döntőjét február 7-én: a Super Bowlt minden évben milliók követik a képernyőkön – és nemcsak Amerikában. A rendkívül kemény kontaktsport az élvezetes meccsek mellett sajnos időről időre durva balesetekkel is magára vonja a figyelmet. A Generali összegyűjtött néhány igazán elrettentő példát, illetve utánanézett a leggyakoribb sérüléseknek. De miért érezhetik magukat nagyobb biztonságban januártól a magyar játékosok?

Talán nincs is keményebb labdajáték az amerikai focinál, hiszen itt minden alkalommal komoly test a test elleni küzdelem folyik a győzelemért. Az Egyetemi Futballtámogatási Alap (College Football Assistance Fund) adatai szerint évente több mint 20 ezer sérülés történik az amerikai egyetemi ligában.  A profik esetében sem jobb a helyzet, ahol karrierek, életek dőlhetnek romba egy szerencsétlen baleset miatt: a sportág kockázatai ellenére azonban az NFL játékosainak jelentős része nem köt rokkantsági biztosítást, mindössze 40%-uk rendelkezik ilyennel.  A leggyakoribb sérülések a pályán egyébként az izomhúzódás, rándulás, zúzódás, törés, ficam, térd- és bokasérülés, illetve az agyrázkódás, fejsérülés.

Az utóbbi évek legdurvább amerikaifoci-balesetei

Az egyik legtragikusabb baleset Eric LeGrand nevéhez köthető, aki 2010 őszén a Rutgers University játékosaként olyan súlyosan megsérült egy ütközés következtében, hogy nyaktól lefelé lebénult. Azóta némileg javult az állapota, motivációs beszédeket tart, és járja az országot. Kitartásával óriási példaképpé nőtte ki magát Amerikában. 2011-ben Johnny Knox, a Chicago Bears akkor 25 éves játékosa járt pórul: a Seattle elleni találkozón úgy ütközött a Seahawks egyik játékosával, hogy visszahajlott a felsőteste, komoly gerincsérülést eredményezve. Végül nem sokkal ezután, 2013 februárjában visszavonult.

eric-legrand

Eric Legrand

Az elmúlt hónapok egyik legbrutálisabb esete a 20 éves Nick Chubb térdsérülése volt: a Georgia Bulldogs játékosa 2015 októberében érkezett szerencsétlenül a földre. Jelenleg gyógyul, de a 2016-os szezonban talán már újra pályára léphet.

A hazai játékosok mostantól magabiztosabban léphetnek pályára

Az amerikai foci Magyarországon sem csak a sportrajongókat vonzza, itthon is egyre többen döntenek úgy, hogy a pályán is kipróbálják magukat. Budapesttől Szombathelyig már országszerte találkozhatunk amerikaifoci-csapatokkal, a magyar válogatott pedig 2015 szeptemberében, a csehek ellen játszhatta első mérkőzését. Az egyre komolyabb kihívások tükrében persze fontos, hogy a játékosok is biztonságban érezhessék magukat. 2016. január 1-től a Generali és a Magyar Amerikai Futball Szövetség között megállapodás jött létre: ettől az időponttól kezdve a társaság biztosítja az összes amerikaifoci-játékost Magyarországon.

„Az amerikai futball a legkeményebb sportágak egyike, melyet hazánkban is egyre többen űznek, folyamatosan emelkedő színvonalon. Mivel kizárólag amatőr sportolóink vannak, kiemelten fontos számukra a sérülésekkel kapcsolatos védettség biztosítása. Örömünkre szolgál, hogy a Generali Biztosítóban megfelelő partnerre találtunk. Így régi adósságunkat törlesztve, 2016-tól már minden játékosunkra kiterjedő sportolói biztosítási háttérrel hódolhatunk szenvedélyünknek” – mondta Boda Gábor, a MAFSZ elnöke.

A teljes mértékben testre szabható Pajzs sportolói biztosítás bármelyik sportág esetében hatalmas előnyt jelent a sportegyesületek, -szövetségek, -klubok és -vállalkozások számára. Igénylésével anyagi segítséget nyújthatnak sportolóiknak váratlan balesetek, betegségek esetén, emellett hozzájárulhatnak, hogy kevesebb időt töltsenek betegszabadságon, táppénzen, és minél hamarabb, újult erővel térhessenek vissza a pályára.

A Generali egyik 26 éves férfi biztosítottja például úgy szenvedett kézközépcsonttörést, hogy miután a meccsen elesett, ráléptek a kezére. A biztosító a kórházi napi költségeket és a műtétet is beleértve összesen több mint 300 ezer forintot térített, de egy sportolás közben bekövetkezett sípcsonttörés esetén is akár több mint 200 ezer forint lehet a megtérített összeg. 2014 vége óta a Generali térít a lágy részek sérülése után is, és külön biztosítást dolgozott ki a sportbaleset miatt szükséges egészségügyi ellátások költségeinek fedezésére.