Főoldal Szabadidő Utazás Megmutatjuk, hogy fest egy adventi vásár Bécsben

Megmutatjuk, hogy fest egy adventi vásár Bécsben

Korábban már hírt adtunk a MÁV Nosztalgia Kft. remek kezdeményezéséről, miszerint az adventi időszakban több ízben is úgynevezett élményvonatot indítanak a császárváros, Bécs irányába. Az útirány is konkrét, hiszen célzottan az adventi időszakkal párhuzamosan megjelenő vásárok feltérképezése az elsődleges feladat, no és persze az, hogy felejthetetlen élményekkel térjünk a nap végén vissza kicsiny hazánkba.

gyertyafeny_expressz_gyurcsik_tibi_0420_022

Így hát gondoltunk egyet, és beneveztünk a múlt hét péntekén elstartolt élményvonatozásra. Hogy miért is eme elnevezés? Rövid gyorstalpaló, pár mondatban: köztudott, hogy a MÁV Nosztalgia Kft. számos hasonló profilú utat indít folyamatosan, melyek lényege a mindenkori illusztris úticélok és programok mellett az, hogy az út során a vendég egy percet sem unatkozik, hiszen folyamatos aktivitás (egyebek mellett színes programok, zene, nyereményjátékok) állnak rendelkezésre, garantálva az utazás tartalmasságát. Tehát akinek nem elegendő a klasszikus értelemben vett zötykölődés bámészkodással és olvasgatással, netán szunyókálással egyetemben, az garantáltan jól érzi magát egy ilyen jellegű megközelítés kapcsán. Nem beszélve arról, hogy a szerelvény bőségesen fel van vértezve mindenféle étel- és italkülönlegességekkel is, melyek még inkább fokozzák a komfort- és elégedettség érzetét.

Mindenki a fedélzetre!

Elég az hozzá, hogy az egyébként kora reggel, 6 óra 30 perckor induló Advent Expressz indulása csak első blikkre tűnt korainak, aztán hamar konstatáltuk, hogy bizony szükséges a korai kezdés, hiszen a nap nem (csak) az utazásról fog szólni. Negyed hét után pár perccel értünk a Nyugatiba, meglepő módon ekkorra már szinte az egész, közel 700 (!) fős csapat összeverbuválódott és láthatóan elfoglalta helyét a 15 kocsiból álló szerelvényen.

Mivel igen magas létszámú érdeklődést regisztráltak a szervezők, ezért az autentikus vagonok mellé hagyományos, illetve egyéb profilú kocsikat is hozzácsaptak, így igazán színes elegyet mutatott a vonat. Szendrey Andrástól, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy az idén 20 éves cég történelmének idén a legsikeresebb évét zárta, s ez nagyban a nosztalgiautaknak köszönhető. Kíváncsian vártuk tehát, hogyan alakul a történet, elfoglaltuk helyünket, és pontban fél hétkor elindult a expressz – Bécs irányába.

Élményvonat, mentrend szerint

Előzetes beharangozás szerint közel 4 órásra tervezték az utat – tehát nem sokkal 10 óra 30 után volt belőve az érkezés. Ez jelentős időtartam, de már rögvest látszott, hogy a masszív úton töltött percek közben szórakoztatás téren nem lesz hiány.

Szigeti András, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési vezetője magára is vállalta nyomban az információ osztás szerepkörét, és folyamatosan tájékoztatta az egybegyűlt utazóközönséget az utazás folyamán felmerülő legapróbb részletekről. Sőt, osztrák területen, Bécs külterületén – az érkezés előtt – mindent megtudhattunk az advent történetéről, előzményeiről, jelen korra történő kihatásairól. Mindezek mellett rövid elő-útikalauzt is kaptunk, mit, hol, merre érdemes a közel 7 órás rendelkezésre álló városnézés közben. Tetszett, jó kezdeményezésnek tartjuk, és mindenképp hangulatos, emberközpontú, akár családias légkörteremtőnek is definiálhatnánk.

Az érkezés boldog pillanata, bár nem volt fárasztó az utazás

Percre pontosan érkeztünk meg a Nyugatiba, igaz, nem budapesti kiindulópontunkra, hanem Wien – Westbahnhof-ra, egyenesen a belváros szívébe. Halovány, jó pár évvel ezelőtti emlékeink felsejlettek, bár az igazat megvallva vonattal még egyszer sem utaztunk az osztrákokhoz, viszont a Mariahilfer Straße egyik csomópontja a vasúti negyed maga. És valóban: miután kikászálódtunk a pályaudvarról, a futurisztikus „L” alakú és alumínium hatású építmény Bécs bevásárlóutcájának közepén tornyosult teljes életnagyságban – irány tehát a közvetlen környék.

advent_becs_mav_nosztalgia_003

Mint köztudott, bő 15-20 évvel ezelőtt a Marihilf-i rész volt Bécs legfrekventáltabb, magyarok által közkedvelt kerülete, vásárlóturizmus özönlött ki, elsősorban műszaki cikkek és háztartási gépek beszerzése végett. Akkoriban a nálunk egyáltalán nem, vagy csak igen drágán elérhető termékek „nyugaton”, Magyarországhoz közel eső helyszínen kedvező áron voltak beszerezhetők, így megérte kiutazni. A kirakatokat és a választékot elnézve manapság már nem optimális ez az irány, elvétve láttunk egy-két olyan kedvezményes árucikket, amit talán érdemes lehet ott beszerezni, ám mindent összevetve jelentős a plusz árkülönbözet a hazaival összehasonlítva. No de ez nem meglepő, meg persze nem is a bevásárlás volt célja utazásunknak – sokkal inkább az adventi vásár, vásárok (ugyebár több is zajlott a városban).

Segítségül hívtuk a XXI. századi technológiát

Minket a Schnöbrunn-nál található legnagyobb Weihnachtsdorf érdekelt elsősorban, egyenesen a Maria-Theresien Platz-on – igen ám, de hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni oda? Bár a vonaton kaptunk térképet (erre is gondoltak), úgy gondoltuk, valamiféle egyszerűbb eszközt kellene találnunk, révén igen nagy kiterjedésű város Bécs, s nem biztos, hogy elsőre meglelünk mindent, ami a helyes útirányhoz szükségeltetik.

advent_becs_mav_nosztalgia_017

Nem is lehetett volna jobb megoldást találni, mint a nálunk lévő Acer Iconia Tab A510-es tabletet és annak beéíptett GPS funkcióját; előrelátóan feltelepítettük rá az Android Market-ből ingyenesen elérhető City Guide elnevezésű alkalmazást – hadd’ szóljon! A rendszer hibátlanul felismerte pozíciónkat, és a megfelelő kulcsszó bepötyögése után máris beirányozta a célállomást – nevezetesen az imént már felemlegetett Mária-Terézia teret.

advent_becs_mav_nosztalgia_004

Úgy másfél kilométeres séta után el is értük a helyszínt, már messziről felsejlettek a palota körvonalai, háttérben a dóm tornyaival – üdítő látvány volt. Az adventi vásár molinói már az ominózus kereszteződéshez közeledve jobb és bal oldalon egyaránt képviseltették magukat, így az Acer tablet City Guide-os segédlete mellett már egészen biztosak voltunk abban, hogy nem tévesztjük el az egyébként is kifejezetten egyszerű útvonalat.

Fő cél elérve: jöhetnek a kulináris élvezetek?

Glühwein (forralt bor) illat lengte be a környéket, s a szemközti zebrán áthaladva máris keveredett mindenféle fahéj és szegfűszeg-illattal. Cél teljesítve! Nagy tömeg – természetes, ottjártunkkor inkább fiatalok sokasága érkezett szembe, a legkülönfélébb nációkból összetevődve: utoljára ilyen színes kavalkádot talán New York-ban, a Times Square környékén láttunk…

advent_becs_mav_nosztalgia_013  advent_becs_mav_nosztalgia_012

A választék fenomenális, ugyanis ténylegesen minden olyan jellegű specialitás, amely az (osztrák) adventet, illetve az idevágó vásárokat jellemzi – megtalálható volt. Ahogyan tapasztaltuk, a legnépszerűbb természetesen a forralt bor volt, de kelendőnek tűnt a több ízesítésben kapható Pretzel (perec), illetve a különféle, alapvetően karácsonyi megközelítésben kisült fánk-felhozatal is kapósnak számított. Kétségtelenül Bécs kedvenc idényjellegű itala még mindig a puncs, ebből is több tucat ízesítésű és jellegű állt rendelkezésre (Orangenpunsch, Erdbeerenpunsch, Elfenpunsch és a többi), de a különféle – nem ritkán alkoholos – teák is bőszen kellették magukat.

advent_becs_mav_nosztalgia_009

A színkavalkádban rengeteg, különböző fajtájú (illat) gyertyát, füstölőt, ízléses karácsonyi díszeket, teafüveket, édességeket, cukorkákat, kolbász különlegességeket, speciális mézeket, de célirányos edényeket, bögréket, ruhakiegészítőket is találtunk. Nyilván a hangulat és a gasztronómia az elsődleges, tehát javaslatunk szerint mindenképp kötelező megkóstolni a puncsot, a forralt bort, mellé pedig egy jófajta wurst-ot (kolbászt); a hatás mennyei! Az élvezeteknek pénztárcánk szabhat csak határt, könnyedén elkölthető fél óra alatt akár 100 euró is.

A palota kimaradt, volt már, lesz legközelebb

Terveztük, hogy a vásár felfedezése mellett célba vesszük a Schönbrunn-t is, sajnos nem fért bele -sebaj, már láttuk többször – mert több órán át az imént részletezett vásár szolgáltatásait vettük igénybe erőteljesen. Viszont mindenképp ajánlott legalább egyszer végigjárni a palota termeit, hozzávetőlegesen 10 euró/fő jegyárral kell számolni.

advent_becs_mav_nosztalgia_006

Hihetetlen gyorsan eltelt a városnézésre szánt nagyjából hét óra: tartottunk tőle, hogy a tartós hideg esetleg rányomja bélyegét a folyamatos kültéri aktivitásra – nem így történt. Sok-sok felfrissített élménnyel gazdagodva sétáltunk vissza a pályaudvarra, ahol némi várakozás után felszálltunk az Élményexpressz fedélzetére; kellemesen elfáradva, sztorizgatva, jó hangulatban.

advent_becs_mav_nosztalgia_007

Masszív afterparty-val jó a zárás

S aki azt hinné, hogy ennyi tömény pozitív behatás elég lett volna erre a napra – téved. Ugyanis a visszaúton megkezdődött a korábban az utasok közt kiosztott totó tippjeinek értékelése és egyben a nyertesek sorsolása – itt színre lépett Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója, és kellő dinamizmussal levezényelte az eseményt az Orfeum kocsiban (ez a vagon szolgál a nosztalgia utak buli helyszíneként). Mindezek után a táncos kedvű utasok levezethették esetlegesen felgyülemlett plusz energiáikat, ugyanis retro diszkó vette kezdetét egészen a hazaérkezésig.

21 óra 30 perc környékén futott be az expressz a honi Nyugati pályaudvarra, végeredményben oda-vissza késés nélkül sikerült levezényelni a programot. Leszállásnál a vendégsereglet egyöntetű elégedettsége látszódott, néminemű fáradtsággal elegyítve, ami nem is csoda, hiszen átlagosan tekintélyes számú kilométert sikerült leróni a nap leforgása alatt.

Lesz még idén, jelentkezni ér

Aki pedig kedvett kapott volna egy tartalmas, élménydús, s nem utolsósorban igen hangulatos utazásra, ne késlekedjen a foglalással: december 15-én, illetve december 22-én újra indulnak a vonatok, korlátozott számban elérhetőek jegyek még. Arra viszont ügyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű helyi fizetőeszköz legyen nálunk, mert szerda kivételével minden nap 15 órakor zárnak a bankok, s csak e helyeken lehetséges a pénzváltás!