Főoldal Autó, motor Autóteszt Peugeot 208 1.6 VTi Allure – újraértelmezett megközelítések

[TESZT] Peugeot 208 1.6 VTi Allure – újraértelmezett megközelítések

Ki ne emlékezne arra, amikor a Peugeot anno, a nyolcvanas évek derekán célba vette az alapvetően kicsiny, praktikumra és optimális használhatóságra kihegyezett igényeket az autógyártás terén – s megalkotta a 205-öst? Nyilván a mai fiatalabb, vagy érettebb generációk már csak halovány emlékeket táplálnak a klasszikus típus irányába.

peugeot_208_16_vti_allure_001

Ráadásul az utakról is kezdenek kikopni ezek a derék jószágok; 1983-tól egészen 1998-ig folyt a gyártás Franciaországban. Az évszámok intervalluma, illetve az 5.3 millió (!) legyártott autó is hűen tükrözik a modell életképességét és helytállását, a népszerűségről és a számos bezsebelt elismerésről nem is beszélve.

No de kanyarodjunk vissza a címbéli témánkhoz, a Peugeot 208 idei, 2012-es verziójához: a bevezetőben mindössze azért emlegettük fel a hősies 205-ös modellt, mert akrva-akaratlanul is látszik, hogy a jelenlegi B szegmenses kisautó-kategória képviselője a Peugeot-nál bizony rengeteg rokoni szálat vonultat fel a 205 kapcsán. Volt persze 206, 1998-tól 2010-ig, majd 1 éven át a 207 tarolt, aztán máris megérkezett a 208 2012 elején. Nézzük meg közelebbről az 1.6-os VTI erőforrással szerelt háromajtós variációt!

Nyomokban hordozza a régi érzetet

Eleve Peugeot 208-at nem a kihasználhatósága, sokkal inkább gyakorlati használhatósága miatt vesszük: el kell fogadni (nyilván), hogy nem alkalmas úgy igazándiból családi autónak, nem tudunk bele pakolni több száz literes csomagtartójába, és a többi. Ugyanakkor – ha közelebbről vizslatjuk az autót, némi sztereotip megközelítésre hirtelen rá is lehet cáfolni, masszívan és ellentmondást nem tűrően – de ezekről majd alább olvashatnak. Szerkesztőségünknél a 208-as teljes felszereltségű, némi sportosságot is felvonultató 3 ajtós Allure verziója járt tehát, jelentős krómberakásokkal, kasznihoz képest méretes, 17 collos felnikkel felszerelkezve.

Mennyire új a régi?

A front rész hamisítatlanul követi a jelenleg tradicionálisnak számító Peugeot-irányt, mosoly-szerű ívelésével, szolid ezüst éleivel kelleti magát, hívja fel magára a figyelmet. A Peugeot felirat jelen esetben is a hűtőrács tetejére került, kicsit elbújtatva a motorházfedél alá, míg az oroszlán-embléma süllyesztett kialakításban a motorháztetőn kapott helyet. A lökhárítóelembe integrált ködlámpák krómbölcsője kapott egy-egy kihúzott vonalat, attraktív ez, szintén magára vonja a figyelmet – nem kevésbé, mint a meghatározhatatlan formára rajzolt első fényszorók is.

A sportosságot kiemeli még pluszban a spoilerbe épített alsó rácsozás is, ez kötelezően sötét színű, méhkaptár mintázatú: ahogyan azt kell. A far kidolgozása némiképp szakított a közelebbi hagyományokkal, kicsit talán visszanyúltak a designerek pár évvel ezelőttre, s megpróbálták ötvözni az akkori látásmódot a jelen kivitelezési elveivel. A hátsó ablak üvegfelülete nagy, ezáltal a kilátás teljesen rendben van (a B és a C oszlopok is megfelelően vékonyak, utóbbi a felső harmadnál jelentős összehúzást kapott). A lámpatestek formavilága üde és friss, a szélekből kikanyarított cikkelyek és a fehér irányjelző részek növelik az exkluzív megjelenést.

Természetesen LED megoldást alkalmaztak itt is, csakúgy, mint az első nappali menetfények kialakításánál. A 311 literes csomagtér ajtaja is megfelelően nyitható, a rakodótér kicsi, de könnyen pakolható. A hatalmasnak tűnő hátsó lökhárítóba került beépítésre a ködlámpa, egészen pontosan középre, felelevenítve a front hűtőmaszk-vonalát; az áldiffúzor-szerűség pedig egy egycsöves krómkipufogóvéget is rejt a bal oldalon. Az oldalvonal egészen rendhagyó, ugyanakkor mégis követi a házon belüli, Citroen-PSA elképzeléseket: elnagyolt kerékívek fogják közre a 17 collos papucsokat, a krómberakásos oldaltükrök megtörik az első ablakvonalat, majd ugyanezzel a motívummal zárul az egyébként minimalista linearitás a C oszlop kezdeténél, szigorú krómcsík megnagyobbítással. Az ajtók felső részénél jelentős törésvonal fedezhető fel, ez szinte az első sárvédőtől halad egészen az oldalba benyúló lámpatest sziluettig; míg a küszöb felett is találkozhatunk fénytöréssel szintén.

Gazdagon felszerelt enteriőr jellemzi az Allure 208-ast

Allure felszereltség – mindenből a maximum. Helyt áll e mottó, hiszen a tesztautó a választható legmagasabb opciókat hordozta. A Peugeot-ra jellemző vajbőr kialakítások szinte egy kategóriával feljebb emelik az érzést, amint beülünk az utastérbe, minden finoman kidolgozott és minőségi hatást kelt. A kormánykerék az átlagnál kisebbnek tűnt ugyan, továbbá az állíthatósága bizonyos fokig volt csak alakítható – az alacsonyabb kormánymagasság viszont maradéktalanul hozzáférést engedett a jó elrendezésű műszerfal kijelzőihez.

Az elrendezés itt is hagyományos, balra a fordulatszámmérő, jobbra a sebességmérő, kiegészítőkkel, mint például a vízhőfok vagy az üzemanyagszint mutatói. A kézzel állítható fotelek szövetberakással ellátott ülőfelületei strapabírónak tűntek, mindezek mellett kényelmesek és ergonomikusak is voltak egyben. A középkonzol LCD kijelző egysége multifunkcionálisan sok egységből állt össze, a menetadatok és figyelmeztetések mellett természetesen a hangrendszer is innen volt irányítható, navigációt viszont nem tartalmazott (a képernyő mérete első használatnál erre engedett következtetni). A kialakítás itt is követi a 208 szellemiségét, elhatárolt forma részek, némi krómhatás a kezelőelemekben: remekül passzol az összképbe. A hatfokozatú váltó karja kicsit hosszú, viszont stabilan, lötyögéstől mentesen jár, könnyen kezelhető és elérhető. A felszereltségből egyébként hiányoltuk a középső könyöktámaszt, de annyi baj legyen: a folytatólagos utazás végeredményben kényelmesre sikerült.

…és elfér ebben valaki hátul?

Igaz, a hátsó traktus szűkösségét (?) nem próbáltuk hosszabb távon, egy személy utazott nagyjából húsz kilométer vegyes használattal – majd miután kiszállt az autóból, mosollyal nyugtázta a kihívást, és egyértelműen kiderült: nem is olyan vészes a helyzet, annak ellenére, hogy kis kategóriás autóról beszélünk. 2538 milliméteres tengelytáv ide, vagy oda – delikvensünk, aki egyébként az átlagnál egy kicsit termetesebb férfiú – háromnegyedig hátratolt első ülések mellett is vígan, majdnem teljesen kinyújtott lábakkal utazott. Hangsúlyozzuk, rövidebb távolságon, de nem hisszük, hogy akár kétszeres-háromszoros értékeknél változna sokkal ez az érték.

Régi barátként érkezett az 1.6-os VTi

Jól ismert, 1.6 literes, 120 lóerős VTi szívó erőforrással szerelték a 208-ast (létezik 156 lovas THP motorral is). A maximális teljesítmény leadása kereken 6000-es, míg a 160 Newtonméteres forgatónyomaték 4250 RPM-en érkezik. A motor karakterisztikája kiváló, az erőkifejtés jól adagolható, a hajtásláncba épített manuális 6 fokozatú váltó tartománykiosztása is remekbeszabott. Viszonylag alacsony, 1300-1500 körüli fordulatszámnál is feljebb válthatunk, mindenféle rángatás, torpanás és egyebek tapasztalása nélkül; ez nyilván nem eredményez takarékos vezetési stílust, illetve az autót sem kíméli – mindenesetre a nyomattékküszöb jól eltalált.

Ha pörgősen óhajtunk közlekedni, 3000-től jön meg a tényleges erő, és 4000 felett teljesedik ki, úgy, hogy érezhetően rendelkezésre áll némi erőtartalék folyamatosan a háttérben. A futómű franciásan lágy, némi kemény felhanggal (úthibáknál jelentkező csekély léptékű pattogás), kanyarokban kezesbárányként viselkedik, s mivel orrnehéz az autó, némileg tolja a frontrészét. Mindez erőteljesebb kanyarokra értendő, magasabb sebességgel érkezve.

Fogyasztás tekintetében az átlagosnál jobb értékek születtek. Átlagos alatt a hasonszőrű kategória egyes képviselőit értjük, továbbá összehasonlításnál figyelembe vesszük minden esetben a gyártó által rendelkezésünkre bocsátott műszaki adattáblázatot is. Míg a gyártó 8.1 literes városi üzemanyagfelhasználást ígér, addig mi dugókról dugókra 7.7-es átlaggal közlekedtünk a 208-assal, így nem meglepő az sem, hogy a hivatalos 4.5 literes országúti átlagot is alulmúltuk 3 tizeddel, így 4.2 liter/100 kilométer lett a végeredmény.

Visszafogottan hajkurászva a trendeket

Lehet-e újraértelmezni a Peugeot 208 képességeit? Így, 3 ajtós sportos felhangú kivitelben mindenképp, ugyanis néhány apró hiányosságtól eltekintve túlnő szegmensbéli képességein. Ne gondoljuk azért, hogy nagycsaládos kiruccanások alternatívája lehet, de nyilván nem is annak szánja a gyártó, nem is annak vásárolják be a megcélzott réteg képviselői. Divat, elegancia, némi exhibiconizmus, elkötelezettség a minőség és a praktikum irányába: kategóriájában az egyik legmegfontoltabb választás lehet.

Peugeot 208 1.6 VTi Allure specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres benzinmotor

Lökettérfogat: 1598 ccm

Maximális teljesítmény: 120 LE @ 6000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 160 Nm @ 4250 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, 6 fokozatú manuális váltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 3965 mm

Szélesség: 1739 mm

Magasság: 1460 mm

Tengelytáv: 2538 mm

Első gumik mérete: 205/45 R17

Hátsó gumik mérete: 205/45 R17

Tömeg, üresen: 1090 kg

Terhelhetőség, össztömeg: 1605 kg

Csomagtartó mérete: 311 liter

Üzemanyagtartály mérete: 50 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 190 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.9 másodperc

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.7 l/100 km

Országúti: 4.2 l/100 km

Vegyes: 5.4 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 8.1 l/100km

Országúti: 4.5 l/100km

Vegyes: 5.8 l/100km

CO2 kibocsátás: 134 g/100km

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Samsung, Kingston Technology, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer Aspire 5755G notebook, Acer S275HL LED IPS monitor, Samsung 830 Series SSD
Utómunka technika: Samsung UE40C6510 full HD LED televízió