Főoldal Autó, motor Autóteszt Audi A4 Avant 2.0 TDI Multitronic – első helyen a presztízs?

[TESZT] Audi A4 Avant 2.0 TDI Multitronic – első helyen a presztízs?

Valószínűleg senki sem sejtette 1932-ben, amikor négy márka, a DKW, a Horch, a Wanderer és természetesen az Audi összeolvadásából létrejött az Audi Union AG, hogy egyszer – mondjuk úgy az 1990-es évek közepe táján – a hőn dédelgetett márka a prémiumkategóriáig fogja feltornázni magát.

audi_a4_avant_20_tdi_multitronic_001

Persze a harmincas évek Audi brand-je ismételt jelentőségteljes átalakuláson ment keresztül – legutóbb 1986-ban, amikor is az Audi NSU Auto Union AG is beleolvadt a konszernbe, és végül szimplán Audi AG-ként él s virul a mai napig: tehát summa summarum, talán még akkor sem sejlett fel a mérföldes lépés lehetősége.

Talán 1992-ben, amikor az Audi 100-at leváltotta az A6, már körvonalazódhattak a prémiumos jegyek, a felső középkategória szegmensére jócskán tett benyomásokkal. Majd ideje lett az Audi 80-at is kissé korszerűsíteni, s megszületett az első A4 is, méghozzá 1994-ben, pontosan azért, hogy az masszív, általánosabb értelemben vett középkategória is felvonultassa megfelelő alternatíváját.

Kikövezett út a felsőbb szintekig

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, s az Audi mára kétségkívül felzárkózott a vezető prémium márkák mellé; kiváltképp ez igaz akkor is, ha nem a felsőkategóriás prémium modellekről esik szó. Magyarán: nem kell ahhoz több 10 millió forintot kifizetni a pénztárnál, ha a luxuskategóriát kóstolgató, relatíve kisebb méretekkel bíró Audit szeretnék birtokolni – legjobb példa az ilyen jellegű megoldásokra a 2012-es Audi A4 Avant – még alapszinten is. Főként, ha a jelenlegi tesztünkben bemutatott felszereltséggel büszkélkedő modellel érkező lehetőségeket vesszük számításba. Amúgy mellesleg ki hinné, hogy a jelenleg szalonokból elhozható A4-esek már az ötödik generációjukat tapossák, egészen 2011 óta?

Luxuskombi első nekifutásra. Másodikra is

Szerkesztőségünkhöz egy Avant, azaz kombi variáns érkezett, mindenféle földi jóval felszerelve, az erősebb, 177 lovas 2 literes gázolajos erőforrással. Már a színválasztás is megkapó volt az autó felvételekor, ugyanis a manapság egyre divatosabb, naturális színárnyalatok egyikét, a világosbarnát kapta az autó. Ez ténylegesen jó választás az A4 kasznijához, ugyanis a klasszikusabb formavilágot idéző koncepció még inkább kiemeltebb lesz így, némi konzervativizmust sugallva. A frontrész LED nappali fényes lámpáinak méretei kicsik, keskenyek, a laposított orr arányaihoz képest megfelelő nagyságúak, míg a jellegzetes Audi-fazonú hűtőmaszk itt is domináns designelem. Természetszerűen a maszk belelóg az alsó spoilerbe, így a lökhárító sziluettje is átvonul egységén, a rendszámtábla is itt kapott helyet, míg a ködlámpák szinte rejtőzködve fedezhetők fel az alsó felületeken.

Már elölről is úgy fest az A4 Avant, mintha enyhe ültetést kapott volna, ez oldalról még inkább kiteljesedik. Az ok rendkívül egyszerű, amolyan vizuális csalódásnak is betudható, hiszen nincsen szó sportos megközelítésekről, sokkal inkább a futómű elhelyezése és kiképzése, valamint a kaszni magas szintű helykihasználása került előtérbe a tervezés folyamán. Előzőekből adódóan a magasság 1436 milliméter, ami ugye valamivel alacsonyabb az átlagnál, viszont rendkívül mutatós, ám a ki- és beszállás némileg nehézkes lehet. No de hát valamit valamiért, effajta kompromisszumok meghozatala még nem okoz letargiát, igaz?

A hossz teljesen átlagos kategórián belül, 4699 milliméter – itt ismét szembeötlő vizuális téveszmék érkezhetnek, ugyanis első blikkre sokkal hosszabbnak tűnik az A4 Avant. Az 1826 milliméteres szélesség is kedvező, a beltér tág és kényelmes, az imént említett helykihasználás semmiféle kívánnivalót nem hagy maga után. Az ajtók a kaszni kiképzésének megfelelően szélesek és nagyok, jól kitárhatók, puhán nyílnak és csukódnak. Az oldalforma klasszikus, itt sem történtek egetrengető változások, az ajtók küszöb feletti törésvonala attraktív, míg a 16 collos felnik is jól illeszkednek az öszképbe. Az utasfülke kiképzése kilátás szempontjából jó, az A oszlopok kicsit vaskosabbak a kelleténél, a C oszlop kicsit kitakar, viszont a csomagtér kicsiny ablaka is bőségesen megnagyítja a sofőr látómezejét: ez tolatáskor jöhet jól, ha nélkülözzük a tolatóradar és kamera segédletét.

Hátulról szemlélődve ismét jönnek a jellegzetes Audi-vonások, a legutóbbi ráncfelvarrás eredményeképp létrejött far lámpák LED-irányú rajzolata igen meggyőző, míg a felszereltséghez járó egyoldali dupla kipufogóvég néminemű sportosságot sugall. A tetőszárnyba integrált féklámpacsík szolidan adja a hátulról érkező forgalom tudtára jelenlétét, csakúgy, mint az elegáns A4, illetve TDI feliratok.

Egy Audi legyen kényelmes, modelltől és kategóriától függetlenül

Kényelem az elsődleges szempont – mi is így éreztük, amikor az Audi mérnökei által hangoztatott mottó szellemében betelepedtünk az enteriőrbe. A komfortérzet magas szintű, az anyagok minősége és kidolgozottsága szintén felsőkategóriás. Az ajtók kárpitjának és a műszerfal kesztyűtartó feletti, az alapszínnel harmonizáló berakásai lakkozott fa-hatást keltenek, ezek növelik a beltér konzervatív beállítottságát, sőt, megkockáztatható az „öreguras” jelző is. A kormánykerék szabványos, nincs jelen a megszokott alsó ív kiegyenesítése; az alap adjusztálható funkciók beépítésre kerültek. Könyöktámaszok rendben, az ajtóba, illetve a kardánalagútra integrált részek ergonomikusak, a jobb oldalira támaszkodva átlagos karhosszal kiválóan elérhető a Multitronic váltó karja mindenfajta különösebb nyújtózás mellőzésével.

Az ülések fotelszerűen kényelmesek, több ízben állítható ülő- és hátfelületekkel, utóbbiba több állású masszázsfunkció is beépítésre került. Hátul is kellemes a helyzet, 2808 milliméter tengelytáv felel a lábak kinyújthatóságáért. A központi műszeregység átláthatósága remek, tradicionális megközelítésben készült – jó is ez így, a már bevált recepteken felesleges változtatni. Az MMI (Audi Multi Media Interface) praktikus, akár a laikus kezdők is nagyjából öt perc alatt megbarátkoznak, s ami a legfontosabb: megbirkóznak vele. A középkonzol LCD-je nagy, ugyan nem érintőképernyős, de a váltókar köré telepített fő funkciógomb és kistestvérei segítségével ténylegesen gyerekjáték a navigálás. Arra azért figyeltek a mérnökök, hogy a szintén prémium hangrendszer vezérlőegységét elkülönítsék a központi navigálás tekerőgombjától , így még inkább könnyedebbé válik a menet közbeni kezelés. Ugyanakkor a kifinomult, 8 utas hifi nem rendelkezik sem USB, sem AUX bemenetekkel sem, ezt hiányoltuk, viszont Bluetooth összekötéssel rövid idő alatt összeállt a kapcsolat, így iPhone-nal például tökéletesen kompatibilis a rendszer.

Egyébként a belső felszereltség – a kombi mivolt oltárán áldozva – leginkább a praktikumra próbál hajazni a mellékelt (de nem mellékes) elegancia mellett, számos kényelmi és pakolhatósági opció közül választhatunk. Ilyen például a hátsó ülésekből lenyitható sílécalagút, vagy a biztonsági övekkel rögzíthető Audi-sízsák is jelentősen hozzájárulhat kedvenc téli sportunk űzéséhez az utazás kivitelezése részeként. Mindezek mellé igen jól kihasználható a 490 literes raktérben felfedezhető, sínen csúsztatható elválasztó panel, amely tetszőlegesen állítható, egyfajta rekeszeket kialakítva szortírozhatjuk segítségével az esetlegesen csúszkáló csomagokat.

Erőteljes és dinamikus: 2 literes TDI motor, Multitronic váltó

Fokozatmentes Multitronic sebességváltót építettek a hajtásláncba, amely nagyszerű erőátvitelt biztosít az 1968 köbcentiméteres, 177 lóerős TDI aggregátnak. A maximális teljesítmény 4200-as fordulatszámon, míg a tekintélyes, 380 Newtonméteres nyomaték 1750 és 2500 közt áll rendelkezésre.

A váltó fokozatainak elhagyása révén a gyorsulás egyenletes, gyári norma szerint 8.9 szekundum, mi nyugodt tempóval, folyamatos adagolással 9.3 másodpercet mértünk. Nagyban változik a helyzet, ha Dynamic üzemmódba kapcsolunk, ebben a profilban 7.2 másodpercet kaptunk. A motor csendes járású, a hajtásláncnak köszönhetően általában 2000 alatt marad a főtengely percenkénti fordulatszáma, nincs erőlködés, felesleges bőgés. Hirtelen gázreakciókra némi gondolkodás nélkül reagál, a fordulatszám lassan növekszik, viszont érezhető a folyamatosan jelen lévő nyomatéktartalék.

Kormány- és futómű felsőfokon

Jelesre vizsgázott az A4 Avant futóműve is, ugyanis az automatikusan váltakozó vezérlés nagyszerű segítőtársa az autónak más és más útviszonyok közt. Ugyanez jellemzi a kormányzást is, itt helyzettől függően változik a karakterisztika; erőteljes kanyarodásnál kemény, városban araszolgatásnál, illetve parkolásnál vajpuha, akár egy ujjal tekerhető. Hiányoltuk a tolatásnál lefelé forduló oldaltükröket, de mint feljebb említettük már: a finomra hangolt tolatóautomatika szinte mindent elvégez helyettünk (már ami a körültekintést illeti), viszonylag nagy pontossággal.

Ezen kategória nem a visszafogott fogyasztásáról híres, erre azonnal rácáfol az Audi A4 turbódízele: nem tér el sokban a valós értékektől az autó gyárilag megállapított 4.9 literes vegyes fogyasztása. Sok városi közlekedés, hegymenet és országút mellett 5.5 litert mértünk, 90 kilométer/órás sebességnél 4.2, míg teljesen városi felhasználásnál 7.9 litert mutatott a fedélzeti computer visszajelzője.

Meg kell fizetni, hiszen a kvalitás mindenek felett

Hézagpótló-e az Audi A4 Avant-ja? Lehet az is, hiszen nem csekély árkülönbségek adódnak kategórián és márkán belül is, így nyilván elfogadhatónak definiálható a valamivel több, mint 15 millió forintos listaár a tesztben bemutatott autóhoz, illetve annak felszereltségéhez társítva.

Jó hír, hogy a kevésbé extrás, ám mindenképp szintén a prémium kategória felé kacsintgató alapmodell már 10 millió környékén hazavihető. El kell tehát gondolkoznunk azon, hogy az ár-érték arány kérdését mennyire vesszük figyelembe jelen esetben, illetve az értékállóság sem elhanyagolandó szempont hosszabb távra tervezésnél. Életérzés, minőség, nem kevés praktikummal: erről szól az A4 Avant-ja, ahol – mint a márka többi jeles képviselőjénél is megszokhattuk: kiemelt helyen a presztízs áll.

Audi A4 Avant 2.0 TDI Multitronic specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1968 ccm

Maximális teljesítmény: 177 LE @ 4200 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 380 Nm @ 1750-2500 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, fokozatmentes automata váltó (Multitronic)

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4699 mm

Szélesség: 1826 mm

Magasság: 1436 mm

Tengelytáv: 2808 mm

Első gumik mérete: 225/55 R16

Hátsó gumik mérete: 225/55 R16

Tömeg, üresen: 1575 kg

Terhelhetőség, össztömeg: 2135 kg

Csomagtartó mérete: 490 liter

Üzemanyagtartály mérete: 63 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 211 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.9 másodperc

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.9 l/100 km

Országúti: 4.2 l/100 km

Vegyes: 5.5 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.6 l/100km

Országúti: 4.5 l/100km

Vegyes: 4.9 l/100km

CO2 kibocsátás: 129 g/100km

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Samsung, Kingston Technology, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer Aspire 5755G notebook, Acer S275HL LED IPS monitor, Samsung 830 Series SSD
Utómunka technika: Samsung UE40C6510 full HD LED televízió