Főoldal Szabadidő Programok, események Megnyílt a világ vezető fotóvására Párizsban

Megnyílt a világ vezető fotóvására Párizsban

Csaknem 150 galéria és 30 kiadó részvételével megnyílt csütörtökön a világ vezető fotóvására, a Paris Photo a francia főváros Grand Palais kiállítócsarnokában.

A huszadik találkozón harminc ország képviselteti magát, 49 francia, 29 amerikai, 18 német, 12 brit és tíz ázsiai galéria vesz részt az eseményen. Magyarországról hagyományosan a Vintage galéria van jelen a fotóvásáron, ahol idén elsősorban a kortárs fotók kapnak hangsúlyt.

paris-photoA Paris Photo kínálatát a tartalom és forma szempontjából is széles választék jellemzi, a nagy formátumú felvételektől a sorozatokon át az installációkig.

A vásár egyik hagyományosan kimeríthetetlen témája az Amerikában készült munkák, a vietnámi Dinh Q. Le például a World Trade Center ikertornyainak leomlásáról készült felvételeket egy 200 méter hosszú tekercsre szétfeszítve mutatja be, a kanadai Equinox galéria alkotója, Fred Herzog utcai felvételekkel jelentkezett, a fekete-fehér felvételek mestere, Robert Adams tájképekkel érkezett.

A Paris Photo negyven fotóművésztől (többek között Richard Avedon, Brassai, Andreas Gursky, Germaine Krull, Sherrie Levine, René Magritte, Marc Riboud, August Sander, Wolfgang Tillmans és Jeff Wall) mintegy száz olyan alkotást is bemutat, amelyek az elmúlt évtizedben kerültek a Pompidou Központ 40 ezer darabból álló fotógyűjteményébe, amely a szervezők szerint „az egyik olyan ritka kollekció a világon, amely a modern és a kortárs fotográfia teljes történetét bemutatja”.

A huszadik évfordulóra a Paris Photo az elmúlt két évtizedéről egy kiadványt is megjelentetett.

A vásár november 13-ig látogatható Párizsban