Főoldal Kultúra Megnyitott az Opera új Értékesítési Centruma

Megnyitott az Opera új Értékesítési Centruma

opera_ertekesitesi_centrum_megnyitojaAz Opera 2018-ig szóló beruházási stratégiai tervének megfelelően az Erkel Színházban befejeződtek a pótmunkák, a nyár folyamán pedig a Jókai utcai zenekari centrum felfrissítése is elkezdődött.

Fentiek mellett sikerült átköltöztetni a Szervezési Osztályt az Opera művészbejárójával szemközt lévő Hajós utca 13-15. szám alatti ingatlanba, így 2014. augusztus 26-án megnyílt az Opera és az Erkel Színház új Értékesítési Centruma, mely az operaházi felújítási munkálatok első, a látogatók által is megtapasztalható, konkrét eredménye.

A Hajós utcai oldal földszinti részén, a közönségtől évekkel ezelőtt „ideiglenesen” elvett, mobil parapettel elkerített területeken működött korábban a Szervezési Osztály két irodája. Ezek helyén a jövő év elején az épülethez méltó operaüzlet és kávézó nyílhat, utóbbi a tervek szerint a Faust Bálra,  2015. február 14-re. Így a publikum vQisszakapja kedvelt találkozóhelyeit, a zenekarnak pedig – 130 év után először – rendezett, funkciójának megfelelő öltözője lehet.

A Hajós utca 13-15. szám alatt álló eklektikus bérházat Jahn Ferenc tervei alapján építették a 19. század végén. Az épület földszinti és udvari helyiségeit újították most fel az Opera számára. A nagy belmagasságú udvari traktusban alakították ki az ügyfélteret, a hátsó részekben pedig – galéria beépítésével – az értékesítési munkát segítő kiszolgálóhelyiségeket létesítettek: irattár, raktár és háttériroda, valamint egy teakonyha kapott helyet. A 126,5 m2 összalapterületű Értékesítési Centrum tervezése során az ügyfelek, a látogatók kényelmi szempontjait és a dolgozók komfortjának javítását egyaránt szem előtt tartották.

A felújítástól függetlenül az értékesítés zavartalanul működött: az érdeklődők a nyári szünetben is vásárolhattak jegyeket az Opera és az Erkel 2014/15-ös évadára. Az Opera idén június 30-ra eladási rekordot döntött: mintegy 10 %-kal több bérletet, összesen 24.000 darabot adott el a szeptemberben induló szezonra.

Az Erkel Színház pénztára 2014. augusztus 26-ától nyitva tart, az Operaház pénztárai változatlan helyen, a rendes nyitva tartás szerint működnek a jövőben is.

A 2014/2015-ös évad hamarosan kezdetét veszi. A nyári időszakban szervezett előadások – OperaFüred, Sziget Fesztivál – hatalmas sikereket hoztak az Opera számára, amely új energiákkal telve várja a közönséget a következő szezon repertoár-előadásaira, valamint a számos rendhagyó eseményre, amelyek közt a szabadtéri, ingyenes rendezvényektől kezdve, új Erkel színházi talkshow-n át a Faust-bálig minden korosztály, és a legkülönfélébb ízlésű érdeklődők is választhatnak programot.

Szezonnyitás előtt ingyen látogatható programokkal indít a budapesti dalszínház. Szeptember 6-án három szabadtéri eseménnyel várják az érdeklődőket. A Szfinx-teraszon 15 órakor bemutatják Donizetti: A csengő c. egy felvonásos vígoperáját, majd 17 órától ugyanitt Menotti: A telefon c. darabját is megnézheti a közönség. Este nyolc órától nagyszabású operagálát rendeznek az Andrássy úton. A Szabadság OperaGálával emlékeznek arra, hogy Magyarország éppen 25 éve nyitotta meg határát több tízezer kelet-német turista előtt. A dalszínház épülete előtt kialakított nézőtéren közel ezerháromszázan tekinthetik meg az estet, amelynek közreműködői között négy világsztár is színpadra lép: Anja Kampe, Piotr Beczała és Ferruccio Furlanetto, valamint kiváló hazai énekesnőnk, Rost Andrea. Műsoron a szabadság áriái és az operairodalom híres együttesei. A négy sztár mellett számos európai ország fiatal énekese és dirigense is színpadra lép.

Másnap, szeptember 7-én Bál az Operában30… azaz a legendás KFT együttes ad koncertet.

1984-ben eltűntek az Operaház körüli állványok, és az avatás 100. évfordulóján újranyitott a Ház. És annak is épp harminc éve, hogy arról szólt egy friss album hamar kultikussá váló címadó dala: „A Népköztársaság útján/Mennyi különös alakot elrejt/A konfekciókabát?” Ideje volt tehát, hogy a Korlátolt Felelősségű Társaság egyszer betérjen az immár újra Andrássy úti Operaházba, és szembenézzen azzal, miről is dalolt? A világon a legtöbb operaszerepet refrénjébe emelt együttes most nemcsak „Cavaradossit, Cso-Cso-Szánt, Desdemonát és Don Juant” hozza el, de különleges látványt is ígér, továbbá akusztikus koncertjébe épít új, máshol még be nem mutatott jeleneteket, humoreszkeket is.

Közreműködik: Laár András, Bornai Tibor, Márton András, II. Lengyelfi Miklós és vendégeik.

Az Értékesítési Centrum megnyitójára közösségi oldalán játékot hirdetett az Opera. Jegyesek jelentkezését várták, akik személyes részvétellel vagy online regisztrációval jegyeket nyerhettek.

A látogatók a megnyitó után birtokba is vették az új jegyirodát, az első vásárlók a KFT jubileumi, szeptember 7-i koncertjére váltották meg jegyeiket.

A jövő: az Operaház felújítása

Az idén 130 éves Operaházat harminc esztendeje renoválták, kiszolgáló épületét, a Hajós utcai üzemházat ugyanakkor építették.

A tervek szerint a Dalszínház nem az utolsó szegélylécig újul meg, annál sokkal jobb az épület állapota, ám a színpadgépészet teljes cseréje például elengedhetetlen, és szükséges a ház összes elaggott vezetékrendszerének korszerűsítése, valamint időszerű felfrissíteni a műemléki nézőteret, nézőforgalmi területeket, hisz bár folyamatosan dolgoznak restaurátorok a házban, egy ilyen volumenű munka – az ország egyik emblematikus épületének méltó állapotba hozása – komolyabb beavatkozást kíván.

A Jókai utcai próbaterem tíz éve áll az Operaház kezelésében, állapota-levegője azonban a hatvanas éveket őrzi, miközben viszonylag hamar és költségtakarékosan korrekt zenekari centrummá lehetne alakítani, hogy az ország legelső és messze legnagyobb szimfonikus együttesének otthonává válhasson. Emellett gondolni kell a hangszerpark megújítására is: kétszáz zeneművész elsőrangú munkaeszközét kellene biztosítani.

Szükség lenne továbbá egy komplex műhelyházra, amelybe nemcsak a kilenc gyártóműhely költözhet, s kaphat benne helyet méretazonos próbaszínpad, de amelyben a négy, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolása és javítása is megoldható.

Néhány helyiség funkciója ennek nyomán értelemszerűen megváltozna, mert ha megvalósulna a zöldmezős műhelyház, a felszabaduló területek egy sor feszítő problémát oldanának fel. A műhelyház a tervek szerint 2015 őszére épülhet fel, és ugyanez év nyarán megoldanák a Hajós utcai üzemház víz- és villanyvezetékeinek cseréjét, az épület szigetelését.

A műhelyek távoztával 2015 nyarán áthangolhatják az Ybl-palota megüresedett üzemi tereinek funkciót, és megkezdődhet a nézőforgalmi területek korszerűsítése, restaurálása, 2017 nyarán pedig megvalósulhat a színpadtechnika cseréje, amely az összes tervezett munkálat közül a legnagyobb körültekintést és a legnagyobb forrást igényli majd.

A festőműhely távozása után világszínvonalú gyakorlóterem szolgálhatná Magyarország egyetlen klasszikusbalett-társulatát, felette tágas háziszínpad létesülhetne az énekeseknek, míg az üzemházban másik kartermet is ki kellene alakítani az Erkelben futó produkciók próbáihoz. Mindezzel a társulat komfortot, a közönség minőségi javulást nyerne.

A beruházás, vagyis a felsorolt hat projekt becsült költségeinek összértéke – melynek legnagyobb eleme az Ybl-palota felújítása, amely 10 milliárdos nagyságrendű – mintegy bruttó 21 milliárd forint.

Az intézményt felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és államtitkára, illetve a kormány egyetértésével öt év alatt lehetne megvalósítani a fejlesztéseket az Opera beruházásában.

Az éveken átívelő, komplex, kitartó munkával – természetesen a művészi munka szisztematikus minőségemelése, új repertoár építése mellett – megalapozhatják a magyar opera- és balettjátszás következő negyed századát.

Működő intézményt bezárni a legnagyobb vétek, tehát az Ybl palota nem állna le a felújítás évei alatt, hanem megfelelő ütemezéssel, hosszított nyári szünetekben végeztetik el a munkákat.

„Az Operaház intézményi működésének finanszírozása és a társadalom vásárlóereje az ország méretéből és gazdasági helyzetéből következően még sokáig nem tud a nagy európai, vagy tengerentúli házak szintjére, a jelenlegi támogatás öt-hétszeresére emelkedni, de ha legalább a próba- és játszási feltételek minőségiek, mindegyikünk emelt fővel vállalhatja a feladatát.” – mondta Ókovács Szilveszter.