Főoldal Életmód Wellness, fitness Kiknek nem ajánlott a Speedfitness?

Kiknek nem ajánlott a Speedfitness?

Magyarok ezrei használják eredménnyel rendszeresen a Speedfitnesst, mégis sokan félnek és ódzkodnak tőle. Bicskei Izabella edző segítségével összefoglaljuk, hogy mitől kell félni, és mitől nem.


speedfitness_1

A Speedfitness régóta ismert a közhasználatban, hazánkban háromszáz stúdió fogad több ezer vendéget, mégis sokan bizalmatlanok a módszerrel kapcsolatban. Sok érv és ellenérv szól mellette, a használata előtt mindenképpen érdemes jól tájékozódni. Bicskei Izabella Speedfitness edző szerint nem kell megijedni tőle. Néhány embernél kifejezetten tilos a használata, a többieknek azonban igazi kincs.

„A félelmek eloszlatása érdekében az ellenjavallatokat érdemes először átnézni, mert később károkat okozhatunk testünkben. Akinek szívritmus zavara van, nem szabad edzenie elektromos géppel, ugyanis a meghatározott impulzusváltások még egyenlőtlenebbé tehetik ezt a zavart. Itt az a törvény érvényesül, hogy aki szívritmuszavarral küzd, annak a taktikai, gyors váltással történő sportágakat nem szabad végeznie, így ezt sem. A többi ember szívére azonban nem káros az edzés, nekik nem kell félniük” – mondta Iza.

Az alapképzésen túl motivációs, rehabilitációs, téli sportok, élsportok, dietetikai képesítéssel rendelkező edzőtől az új vendégek leggyakrabban azt kérdezik, hogy az áram nem káros-e a szervezetükre. A válasz nem, ha betartjuk a szabályokat. Mivel heti kétszer szabad használni (minimum 1, legalább 2 nap kihagyással), van ideje a szervezetnek kipihennie ezt a nagy terhelést. Sokan abban is kételkednek, hogy húsz perc alatt milyen hatékonysággal bírhat a Speedfitness. Az Idol stúdió vezetője, Iza szerint az idő rövidségének magyarázata a hatékonyságon van, ami a mai tudomány alapján a legfontosabb. Rövidebb idő alatt hatékonyan kell edzeni a testet, mint hosszú órákon keresztül „nyelvet lógatni” a semmiért, sok pihenőidőkkel a termekben. A gép stimulál és összehúz, nem pedig ráz. Négy másodperc alatt izomösszehúzásokat végez a fő izomcsoportokra, az edző által jól kiválasztott gyakorlatokkal még specifikusabbá lehet tenni az edzést.

„Az emberek választanak háziorvost, nőgyógyászt, fogorvost, bőrgyógyászt, akiben megbíznak, ismerik minden nyűgjüket, bajukat, kórtörténetüket. Edzőt is választani kell! Meg kell bíznod benne, hinned kell a szakmaiságában. Hitelesnek kell számodra lennie, mert egyébként nem tudod követni. Pozitív vendég-edző viszonyt kell kialakítani, mert így tud motiválni az utadon. Speedfitness, áramos sokkolás, 20 perc, nevezzük bárminek. A gépet megfelelően kell használni, kellő szakértelemmel, egy általad megbízható edző mellett, a csoda pedig jön, mert hatékony a fogyásban, rehabilitációban, élsportban” – tette hozzá Bicskei Izabella.