Főoldal Életmód Egészség Milyen vitaminok és ásványi anyagok segítenek az iskolakezdésben?

Milyen vitaminok és ásványi anyagok segítenek az iskolakezdésben?

Az iskolakezdés minden gyerek (és szülő) számára stresszes lehet, a nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten könnyebb lehet a koncentráció, és a megfelelő fejlődésükért is sokat tehet.

Íme három példa arra, hogy mely vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes pluszban biztosítani gyermekeink részére!

Iskolakezdes_konnyeden_infografika

A csontok sztárja: kalcium

  • Miért fontos? Szüleinkhez hasonlóan mi sem ismételhetjük el elég sokszor otthon a lurkóinknak, hogy fogyasszanak elég tejterméket, ugyanis a benne lévő kalciumra szükség van a csontjaik megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.
  • Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek? A kalcium 99 százalékban az emberi csontozatban és a fogakban található, a maradék pedig a vérünkben kering. Naponta nemtől és kortól függően 800-1300 milligramm kalcium bevitelét javasolják a szakemberek.
  • Hogyan biztosíthatjuk gyermekeink számára? Ha kalciumban gazdag ételt szeretnénk készíteni, akkor adjunk egy tál (30 gramm) teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gabonapelyhet reggelire, ami 125 milliliter tejjel fogyasztva már a napi ajánlott kalciumbevitel 37 százalékát is biztosíthatja. Fogyaszthatunk mellé egy banánt is, ami plusz 18 százalék, vagy a pelyheket elkeverhetjük egy pohár (150g) natúr joghurtban is, ami a napi javasolt kalciummennyiség 23%-át tartalmazza.

 

Napkirály: D-vitamin

  • Miért fontos? A gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez a kalcium mellett szükség van még D-vitaminra is. Szervezetünk csonttömegének fejlődése ugyanis gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele.
  • Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek? A D-vitamin legnagyobb mennyiségben a bőrben a napsütés hatására keletkezik, élelmiszerekből pedig naponta 5 mikrogramm bevitelét javasolják a szakemberek.
  • Hogyan biztosíthatjuk gyermekeink számára? Élelmiszerből pl. 2,5 deciliter tej is fedezi a napi javasolt bevitel 13 százalékát, egy tál (30 gramm) teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminnal dúsított reggeli gabonapehely tejjel pedig már 19 százalékát is tartalmazhatja a napi D-vitaminnak. Mellettük a tojás is nagyon jó forrása lehet, majdnem a javasolt mennyiség dupláját is biztosíthatja a kicsik számára.

 

Egy kis extra: vas

  • Miért fontos? A vas elősegíti a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlődését; mint például a gondolkodást, memóriát, koncentrációt. Ráadásul elengedhetetlenül szükséges a vörösvértestek képzéséhez, ezáltal az oxigén szállításában is részt vesz.
  • Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek? A jó vasellátottságért, ezzel pedig a szellemi funkciók megfelelő működéséért napi 14 miligramm bevitele szükséges.
  • Hogyan biztosíthatjuk gyermekeink számára? Csomagoljunk tízóraira vagy uzsonnára teljes kiőrlésű kenyeret, aminek egy szeletje akár a napi ajánlott bevitel 12 százalékát is tartalmazhatja, vagy adhatunk egy marék diót is, például gyümölcsök mellé, amivel 5 százalékot biztosíthatunk. De ha szeretnénk, hogy már korán reggel hasznos tápanyagokkal feltöltve induljon meg csemeténk az iskolába, készítsünk reggelire teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított reggeli gabonapelyhet 125 milliliter tejjel, ami a napi vas szükséglet 24 százalékát adhatja.

 

A vitaminok és ásványi anyagok mellett a rendszeres, tápláló reggeli, valamint a megfelelő mennyiségű mozgás és pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekeink kiegyensúlyozottak és energikusak lehessenek, ráadásul ezzel még a közérzetükön is javíthatunk. „A változatos és kiegyensúlyozott étrend és az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához” – vallja Dobos-Kufcsák Judit, a Nestlé dietetikusa.