Főoldal Kultúra Modern balettesttel folytatódik az Opera Otthonra

Modern balettesttel folytatódik az Opera Otthonra

Tűzmadarak címmel mutatja be Venekei Marianna legújabb koreográfiáját a Magyar Nemzeti Balett május 8-i modern balettestjén. Az Opera Otthonra fizetős internetes streamszolgáltatásában 20 órától Tout Rouge címmel látható program második felében Hans van Manen 5 tangó című darabjának korábbi felvétele látható – közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel.     

Márai Sándor Füves könyvében A nőkről és a madarakról írott sorai adták az ihletet Venekei Marianna számára, hogy Igor Sztravinszkij híres Tűzmadár című balettzenéjére maga is koreográfiát készítsen. A Magyar Nemzeti Balett Harangozó- és Seregi-díjas első balettmesterét – akinek legutóbb 2017-ben mutatta be az együttes A vágy villamosa című egész estés önálló darabját – koreográfusi pályája kezdete óta foglalkoztatta az orosz komponista műve, amelynek sejtelmes kezdete és intenzitása meghatározó eleme az online térben debütáló koreográfiának.  

A történet nélküli egyfelvonásos darab a Márai-idézet gunyoros, ironikus hangulatát a koreográfiába is át kívánta ültetni a női-férfi szerelmi viszonyrendszerek ábrázolásával, ahol hét emblematikus nőalakot jelenít meg: a harcias, dinamikus nőt, az elegáns dívát, a szenvedélyes szerelmest, a félénk kisasszonyt, az okoskodó matrónát, az ellentétekben élő nőt és a mindig gyötrődő szeretőt. A különböző karakterek saját habitusuknak megfelelő párt választanak, de a társas lét és a magány, valamint a „hogyan tovább” kérdései mind megjelennek a darabban.     

A csaknem félórás darab látványvilágát és mozgásanyagát alapjaiban határozza meg a színpadot betöltő absztrakt épített díszlet. Szendrényi Éva és Augusztinyi Fruzsina munkáját az Aquincumi Múzeum tárlatában megtalálható madárformájú kelta ruhakapocs ihlette, aminek elvont, stilizált változata maga is a darab szereplőjévé válik. Az előadásban Földi Lea, Balaban Cristina, Furuhashi-Huber Ines, Miju Takamori, Kelemen Ágnes, Pisla Artemisz, Asai Juka, Kovács Noel Ágoston, Majoros Balázs, Taravillo Mahillo Carlos, Jurij Kekalo, Darab Dénes, Rónai András és Sardella Francesco működik közre, a látványvilágot Csontos Balázs világítástervező és Berzsenyi Krisztina jelmeztervező munkája teszi teljessé, a betanításban a koreográfust Sárközy-Holler Ágnes segítette.    

 Az est második felében látható 5 tangó Hans van Manen egyik legismertebb, méltán népszerű alkotása. Astor Piazzolla magával ragadó zenéje és a tánc egyszerre idézi meg egy nagyváros lüktetését és a perzselő, szenvedélyes ösztönök világát. A hol fülledten lomha, hol virtuóz elemekben felpörgő tempóval, szólisztikus és csoportjelenetekkel izgalmasan játszó alkotás egyén és közösség változatos játszmáit, a szerelem, a vonzódás sokarcúságát, sokrétűségét, egy korszak arcképét tárja elénk.

Az Eiffel Műhelyházban 2020 szeptemberében rögzített előadásban szólót táncol Felméry Lili és Leblanc Gergely, kis szóló szerepben Julia Golovina, Furuhashi-Huber Ines, Cottonaro Gaetano és Dmitrij Djakov láthatók.