Főoldal Életmód Egészség Ne engedjük, hogy a fájdalomról szóljon a karácsony

Ne engedjük, hogy a fájdalomról szóljon a karácsony

Nyakunkon a karácsony, és a legtöbb háztartásban ránk, nőkre hárul az előkészületek oroszlánrésze. A mi felelősségünk, hogy fel legyen díszítve a ház, idejében készen legyen a mézeskalács, a mákos bejgli, legyen elég szaloncukor, és mindenkinek legyen ajándék a fa alatt. Különösen ebben az időszakban nem engedhetjük meg magunknak, hogy a menstruációs görcsök ledöntsenek minket a lábunkról.

Ugyan nem egyformán szenvedünk a menstruációt kísérő tünetektől – így a görcsöktől sem -, de kisebb-nagyobb mértékben mindannyian megérezzük a menstruációs ciklussal járó hormonális változásokat. Nem véletlenül hívják sokan havi bajnak ezt az időszakot.

menstruacio-1

A legjobb, amit tehetünk, hogy az év minden napján odafigyelünk magunkra, törődünk testünkkel és lelkünkkel. Ha rendszeresen sportolunk, sok folyadékot iszunk, és megpróbáljuk kerülni a stresszes szituációkat, ez az időszak is kevésbé fog megviselni minket.

Bár a megelőzés nagyon fontos, azonban sajnos még kellő odafigyeléssel sem tudjuk minden esetben teljes mértékben megúszni a kellemetlen görcsös panaszokat. Nagyon sok jótanácsot olvasunk magazinokban és az interneten arról, hogy egy melegvizes palack, egy elektromos melegítő párna, egy finom forró fürdő, és úgy általánosságban a lazítás milyen jótékony hatással van a görcsökre. Azonban legtöbbünknek ritkán van ideje és lehetősége arra, hogy ilyenkor csak magával törődjön. Fokozottan igaz ez a karácsonyi készülődés időszakára.

Ha a görcsök nem túl erősek, akkor például különböző gyógynövényekből készített teákkal kúrálhatjuk magunkat. A menstruációs görcsök elleni gyógynövényteák közül a legnépszerűbb a rózsa, a levendula és a kamilla. Akár összekeverve is alkalmazhatjuk őket, hogy minél hatékonyabban segítsenek enyhíteni az alhasi fájdalmakat.

Szintén jótékony hatású lehet, ha csonthéjas gyümölcsöket fogyasztunk. Ezek ugyanis kiváló magnézium-forrásnak számítanak, így segíthetnek az izmok ellazulásában. Arról nem is beszélve, hogy egy marék mogyoró mennyivel egészségesebb, mint egy tábla csoki, így nem kell, hogy bűntudatunk legyen a nassolás miatt.

Azonban előfordulhat, hogy a fenti praktikák egyike sem segít, vagy nincs időnk rájuk. Ilyenkor ideális megoldás a gyors segítséget nyújtó, vény nélkül kapható ibuprofen-tartalmú Nurofen Rapid Forte tabletta. Gyorsan felszívódik szervezetünkben, ezáltal hatékonyan csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

menstruacio-2

A Nurofen gondoskodik róla, hogy a szeretteinkkel eltöltött idő valóban örömünnep legyen.

Ibuprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.