Főoldal A világ New York New York, 2022. március: a Brooklyn Botanic Garden-t mindenkinek látnia kell, aki...

New York, 2022. március: a Brooklyn Botanic Garden-t mindenkinek látnia kell, aki NYC-be látogat

Nem hátrány, ha jó idő van a Brooklyn Botanic Garden-program megszervezése napján. Az sem baj, ha épp olyan időszakot fogunk ki, amikor masszív virágzásnak indulnak a fák, színesben pompáznak a virágok.

Nagyjából 2 hét csúszásban voltunk fentiek kapcsán, tehát még kellett volna legalább annyi, hogy a lehető legszínesebb mivoltában csodálhassuk meg a Brooklyn Botanic Garden alapvetően kültéri attrakcióit.

Ezzel együtt így is rengeteg volt a benyomás, az élmény, de az is tény, hogy hamarosan egy kicsit relevánsabb időszakban (például nyár, ősz, és/vagy jüvő tavasz) visszalátogatunk, és akkor majd teljes pompázatukban csodálhatjuk a ligeteket, virágoskerteket.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy kevés lett volna a látnivaló a Brooklyn Botanic Garden-ben ottjártunkkor. Az alapvető létesítmények, elszeparált szekciók tematikus jelleggel voltak jelen, nagy részük működött is, de legfőképp a beltéri részek voltak fókuszban.

Részben azért is, mert nem volt túl kedvező az időjárás – szeles, esős, és az évszakhoz-hónaphoz mérten rendkívül hűvösre sikeredett aznap.

Számtalan pálma- és növényház található a Brooklyn Botanic Garden-ben, osztályozva, csoportosítva egészen a sivatagi bioszférától egészen a trópusi esőerdőkig. Méret tekintetében átlagos, talán kicsit nagyobb belterekre számítottunk, viszont ha a kapcsolódó melléképületek számát vesszük figyelembe, máris eloszlik a sztereotípia.

Minden kiegészítő és melléképület rendkívül egyértelműen helyezkedik el egymáshoz viszonyítva. A legtöbb növényház egyébként több szintes, így egyetlen létesítményben akár órákat is el lehet tölteni, ha mindent tüzetesen meg óhajtunk vizsgálni.

A Brooklyn Botanic Garden területe nagy, úgy harmad Central Park nagyság hozzávetőlegesen. Rengeteg ösvény (köztük tanösvényekkel), csapás, mező, liget, erdős rész, tó, átrium található a területen, melynek egyértelmű varázsát – akár a Central Park esetében – az adja, hogy a városrész, esetünkben Brooklyn kellős közepén, körben tornyosuló házak között terül el.

A Brooklyn Botanic Garden tehát egy városi botanikus kert, amely összeköti az embereket a növények világával, örömet és kíváncsiságot ébreszt, miközben a környezet megbecsülésére és a környezet iránti felelősségtudatra ösztönöz.

A BBG a kertben, a közösségben és azon túl is minden korosztályt inspirál a növények megőrzésével, bemutatásával és élvezetével, a gyakorlatban való tanulást hangsúlyozó oktatási programokkal, valamint a regionális növények és növényközösségek megértésére és megőrzésére irányuló kutatásokkal.

Előző cikkJövő héten veszi kezdetét a Jazzfest Budapest
Következő cikkNew York, 2022. március: így fest most a ház, ahol Carrie Bradshaw a Sex and the City-ben lakott három évadon keresztül