Főoldal A világ New York New York, 2022. március: így fest most a ház, ahol Carrie Bradshaw...

New York, 2022. március: így fest most a ház, ahol Carrie Bradshaw a Sex and the City-ben lakott három évadon keresztül

Tavaszi Ney York-túránk keretein belül természetesen nem hagyhattuk ki a kultikus Sex and the City (Szex és New York) talán egyik legmeghatározóbb helyszínét, a Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) által használt studióapartman valós helyszínének megtekintését sem.

(Photo by Wiedermann Media)

Mivel a lakást, illetve az egész házat privát lakók lakják, ezért kizárólag csak a homlokzatot, külső helyszínt lehet megtrekinteni, bejárni; a feljáró lépcsőt lánccal zárják el a külvilágtól, és külön felhívják a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa tiszteletben az ott lakók magánszféráját.

(Photo by Jackson Lee/2021 Jackson Lee)

Egy korábbi, célirányos cikk segítségével összefoglaljuk olvasóink számára a lényeget, amit (most) tudni lehet, és korábban is tudni lehetett az ikonikus helyszínről.

A Szex és New York szuperrajongói nagyon jól megismerték és megszerették Carrie Bradshaw stúdiólakását (vagy inkább egy hálószobáját? – erről majd lejjebb) a sorozat hat évada alatt az HBO-n. Ez volt a legénybúcsú tökéletes lakása: Elég hangulatos ahhoz, hogy egy feltörekvő író-újságíró számára valamennyire reális legyen, elég tágas ahhoz, hogy azt kívánjuk, bárcsak mi is ott lakhatnánk, és a gardrób… hát igen, a hálószobából a fürdőszobába vezető átjárható gardrób a divatőrültek mennyországa volt.

Most, hogy a sorozatot az HBO Maxon futó And Just Like That című reboot-sorozattal újjáélesztették, nem tudtunk nem elgondolkodni: Vajon Carrie lakása visszatér a sorozat sztárjaként?

Már az AJLT premierje előtt tudtuk, hogy Carrie (Sarah Jessica Parker) így vagy úgy, de hazatér, köszönhetően az AJLT hivatalos trailerének, amely 0:13 körül megpillantotta Carrie-t a feljebb már említett gardróbban.

Rengeteg paparazzifotón, amelyeket az AJLT forgatása alatt, 2021-ben New Yorkban készítettek, szintén látható volt Parker a régi lakása előtt állva – köztük egy olyan, amelyről nagyon szeretnénk többet megtudni, és amelyen Parker mosogató kesztyűt, háziruhát, túlméretezett napszemüveget és egy kendőt visel a feje körül.

James Devaney/GC Images)

A tavaly, 2021. december 16-án bemutatott AJLT 3. része óta már tudjuk, hogy Carrie miért kerül vissza régi lakásába. (Figyelem: AJLT spoilerek!) Miután Big meghalt a premier epizódban, a 3. rész végén Carrie késő esti sétát tesz a 5th Avenue-n található lakosztályából, amit Biggel közösen használt (itt a halála óta nehezen alszik), vissza a régi lakásába. A narrációban ki is jelenti: „És csak úgy… hazasétáltam”.

A 4. epizód ezután egy snittel kezdődik, ahogy Carrie felébred a régi lakásában, a nagyon elavult kávéfőzővel együtt.

Szóval, készen állsz arra, hogy leülj néhány Cosmopolitant a túlméretezett Aidan székben, és sétálj egyet az emlékek útján? Mélyedjünk el Carrie Bradshaw lakásának minden részletében: hol kellene lennie, hol forgatták, mennyit érne, és hogyan jelenhet meg az And Just Like That című filmben.

Kapcsolódó cikkek: És csak úgy… Megvan a Szex és New York felújításának hivatalos, teljes hosszúságú trailere!

Hol él Carrie a Szex és New Yorkban?

SJP alteregója, az ultradivatos Carrie Bradshaw Manhattan ultradivatos Upper East Side-ján, más néven UES-en élt, egy csodálatos brownstone lakásban. Ez a környék, amely az eredeti Gossip Girlben is a társasági hölgyek fiktív otthona, New York egyik legelőkelőbb negyedeként ismert, puccos vásárlási lehetőségekkel, trendi éttermekkel és exkluzív lakóházakkal. Itt található a Museum Mile is, a múzeumok egy szakasza, amely magában foglalja a Metropolitan Művészeti Múzeumot és a Guggenheim Múzeumot is.

Mi Carrie Bradshaw lakásának címe?

A Szex és New York első epizódjának végén azt mondta Bignek, hogy a sofőrje tegye ki őt a „72. utca, 3. sugárút” címre, ezzel a nézők információt kaptak a címet illetően.

Az első évad tizedik epizódjában aztán egy babaköszöntő meghívón látjuk a teljes címét kiírva: 245 East 73rd Street.

Hol található valójában Carrie Bradshaw lakása?

Ha megpróbáljuk megtalálni a 245 East 73rd Street-et, ahogyan azt már nagyon sok New York-i turista tette, nagyot fogunk csalódni: a cím ugyanis nem létezik. És a háztömb, ahol lennie kellene, teljesen más külsejű, stílusú. Hol van tehát Carrie lakása a valóságban? A belső teret egy queensi studió soundstage-en forgatták – de a külső viszont egy valódi hely, a Perry Street 66. szám alatt, West Village-ben (igen, egy belvárosi helyszínt használtak Carrie belvárosi lakásának ábrázolásához).

Carrie lakása újra színen az And Just Like That-ben?

Abso-f***ing-lutely! Éles szemű fotósok rögvest kiszúrták, amint Carrie lakásának külső felvételeit forgatják, ahol hősnőnk egy titokzatos férfival látható, akit Jon Tenney alakít – és (spoiler alert!) az utcán gabalyodtak egymásba! Ez arra engedi következtetni a nézőket, hogy Carrie és Big lehet, hogy szakítanak, legalábbis ideiglenesen, és Carrie visszahúzódik szeretett lakhelyére, amit évek óta őriz.

(James Devaney/GC Images)

Más képek az AJLT forgatásáról azt mutatják, hogy Carrie beszélget valakivel a lakása ablakából, miközben háziruhát visel, és egy még furcsább képen pedig az utcán látható, a régi lakása előtt, miközben látszólag rózsaszín mosogató kesztyűt visel és ráadásként újra dohányzik!

(James Devaney/GC Images)

A New York Times forgatási helyszíni bejárása érintette a korábban a belsőkhöz használt, és ismét bevetésre kerülő soundstage-et, ahol Carrie lakásának eneteriőr-felvételeit forgatták az And Just Like That-hez. Kiderült, hogy most „lila festék és tapéta” látható a falakon.

Látogatható tehát Carrie Bradshaw lakása?

Mivel a Perry Street 66 egy valós helyszín, oda lehet menni, de a lakók arra kérik a látogatókat, hogy legyenek tisztelettudóak. Ennek kapcsán a tulajdonosok láncot feszítettek ki a lépcsőfeljáróra, hogy a rajongók ne üldögéljenek naphosszat a lépcsőn és ne pózoljanak a fotókhoz. Állítólag a tulajdonosok arra is megkérték a Szex és New York buszos túrázókat, hogy ne álljanak meg ott – ezzel is teljes mértékben egyet lehet érteni. Nem kifejezetten lehet kellemes, ha egész nap turisták bámulják a házunkat, nemdebár? Még azt is elintézték, hogy a Goggle Maps-en elmosódottan jelenjen meg a ház képe.

Carrie Bradshaw ezek szerint stúdiólakásban élt?

Tulajdonképpen igen. A Hauseit.com ingatlanos weboldal szakértői szerint ahhoz, hogy New York Cityben legális hálószobának minősüljön egy szoba, ajtóval és ablakkal kell rendelkeznie, legalább két méter hosszúnak kell lennie bármelyik irányban, és a belmagasságának nyolc lábnak kell lennie. (A New York-i hálószobáknak nem kell gardróbot tartalmazniuk, bár ez Carrie lakásában nem jelent problémát!) Bár Carrie hálószobája elkülönül a fő lakóterülettől, és van ablaka, ajtaja nincs; emiatt jogilag nem tekinthető egy hálószobának.

Sonja Gosine, a Hauseit ingatlanszakértője a Parade.com-nak elmondta, hogy Carrie lakását „alkóv stúdiónak” neveznék, amelyben a lakótér L alakú, így a hálószoba egy olyan alkóvban van, amely a lakásba belépve nem látható. „Az egység még mindig alkóv stúdiónak minősülne, mivel nincs fal, amely elválasztja a hálószobát és a nappalit” – mondja.

Az alkóv-stúdiókban azonban a hálótér általában kisebb, mint Carrie-é. Így ha a lakását listáznák, „egyes brókerek talán nem szívesebben használnák az alcove studio kifejezést az egység leírására, mivel az alvóhelyiség egy alcove stúdióban általában kisebb, mint egy legális hálószoba” – mondja Gosine. „Feltételezve, hogy megfelel egy legális NYC-i hálószoba méreteinek, akkor egy jó bróker két alaprajzot tenne ki az ingatlanra, egyet úgy, ahogy van, egyet pedig egy hipotetikus válaszfallal, és egy hálószobás lakásként forgalmazná”.

Az USA-ban találkozhatunk „junior egy hálószobás” vagy „junior 1” kifejezéssel is, amely gyakran egy 1 hálószobássá alakított stúdióapartmant jelent. „Ha a hálórésznek nem volt ablaka, és hozzáadtak egy válaszfalat, akkor azt junior 1-esnek tekintik” – mondja Gosine. De láttunk már olyan listákat, amelyek alkóv stúdiólakásokat neveznek junior 1-esnek – ablakkal, fal vagy ajtó nélkül -, így úgy tűnik, hogy a megfelelő egy hálószobás szoba jogi meghatározásán túl ez egy szürke terület a New York-i ingatlanpiacon.

Mennyibe kerülne Carrie Bradshaw lakása?

A bérlők az Upper East Side-on manapság körülbelül 2000-3000 dollárt fizethetnek havonta egy stúdióért vagy egy hálószobáért a környéken a Renthop.com ingatlanos weboldal szerint. Ha megvennék a lakást, az 500 000 dollár körüli összegbe kerülhet. (Összehasonlításképpen: a Zillow-on találtunk egy szép 1 hálószobás, 1 fürdőszobás lakást egy történelmi épületben az East 93rd Street-en, amely jelenleg eladó, 499 000 dolláros kikiáltási árral.)

(James Devaney/GC Images)

Carrie lakásának valós külseje alapján a vásárlóknak mélyebben kellene a zsebükbe nyúlniuk. A Perry Street 64. szám alatti valódi épület (a forgatás helyszínét használták a Perry Street 66. szám alatti jelenlegi külső helyszín előtt) egy csodálatos, öt hálószobás, egylakásos ház, amely legutóbb 2013-ban kelt el 13,25 millió dollárért. A Sotheby’s egy korábbi listáján láthat képeket a lenyűgöző belső térről. A Good Move ingatlanszakértői becslése szerint az ingatlan ma valamivel több mint 15 millió dollárt érne.

Másrészt a szomszédban, a Perry Street 66. szám alatt található épületet 5 egységre osztották fel, amelyek 2,8 millió dollártól 9,3 millió dollárig terjedő összegért birtokolhatók. A Zillow becslése szerint a középkategóriás, 3,7 millió dolláros egy hálószobás lakást havi 4517 dollárért lehetne bérelni, ha elérhető lenne. Vagy ez a gyönyörűen felújított, két hálószobás egység az épületben 8,25 millió dollárt ér, vagyis havi 10 442 dollárért bérelhetnénk, ha a piacon lenne.

Eladó Carrie Bradshaw lakása?

Nem, a Perry Street 64. és 66. szám alatti épület jelenleg nem eladó vagy kiadó.

Ki lakik Carrie Bradshaw lakásában?

A Perry Street 64. és 66. szám alatti épületek magántulajdonban vannak, a 64. számot egy család lakja, míg a 66. számot bérlakások alkotják.

Állítólag a 66-os szám tulajdonosai nem mindig voltak túlságosan elégedettek az épület renoméjával – bár úgy tűnik, nem annyira, hogy megtagadják az And Just Like That című film gyártását. Még 2014-ben a New York Post Page Six pletykalapjának beszámolója szerint a lakók nem örültek a sok figyelemnek, különösen azután, hogy Sarah Jessica Parker állítólag nem engedélyezett fotókat készített az épület előtt a cipővonalához. Gerald Banu, a Perry Street Association elnöke a Page Sixnek elmondta: „Hallottam a fotózásról. Nem kaptak engedélyt a tulajdonostól. A helyzet a SATC látogatóival még mindig nagyon feszült. Az itt élők felháborodnak azon, hogy a járdák folyamatosan telítettek”.

Vajon Carrie Bradshaw megengedheti magának a lakását?

A SATC-ben Carrie állítólag azért engedhette meg magának a lakását, mert havi 750 dollár volt a bérleti díj, bár ez ugyanúgy elnyújtja a valóságot, mint ahogy Monica azért engedhette meg magának a luxus Friends kétszobás lakását, mert az a nagymamájáé volt. Reálisan nézve nagyon valószínűtlen, hogy megengedhette volna magának, ami valószínűleg nagyobb lakbér lett volna, mint amit állítólag fizetett. De most, hogy Carrie egy befutott író, az esélye, hogy megengedheti magának a lakást (és a kiterjedt cipőkollekcióját), drámaian megnőtt.

Carrie Bradshaw-nak saját lakása van?

Most igen, de nem mindig volt. Valójában Carrie lakásproblémái a Szex és New York egész története során részei voltak a sorozat történetének. A 4. évadban Carrie barátja, Aidan (John Corbett) összedobja a pénzt, hogy megvegye a lakását, amikor az társbérletbe kerül.

Miután rájön, hogy 40 000 dollárnyi előleget költött cipőkre (és a valóságban az előleg valószínűleg még ennél is több lett volna), Carrie a barátaitól kéri a pénzt. Charlotte (Kristin Davis) végül odaadja Carrie-nek az eljegyzési gyűrűjét, hogy adja el – neki már nincs rá szüksége, mert elválik. A 4. évad „Ring a Ding Ding” című epizódja, amelyben ez történik, az egyik legvitatottabb a sorozatban, mivel a nézők megkérdőjelezték Carrie döntését, hogy pénzt fogad el a barátnőjétől.

A Szex és New York író-producere, Amy Harris azonban 2017-ben a CNBC Make It című műsorában elmondta, hogy szerinte Carrie rendezte tartozását Charlotte-tal. „Sarah Jessica és én beszéltünk erről: úgy hisszük, hogy visszafizette a tartozását. Kölcsön volt, nem ajándék, így valóban meg kellett tanulnia, hogy spóroljon egy kicsit, hogy ne költsön mindent cipőkre és ruhákra” – mondta Harris. „Carrie megtanulta a leckét. Hiszem, hogy minden hónapban leült és írt Charlotte-nak egy csekket”.

(Photo by Wiedermann Media)

Fotók: HBO, Jackson Lee, James Devaney/GC Images, Wiedermann Media

Felhasznált háttéranyag-forrás: Parade.com