Főoldal A világ New York New York ikonikus épületei és vasútmodellek a Bronx-i Botanikus kertben

New York ikonikus épületei és vasútmodellek a Bronx-i Botanikus kertben

New York nevezetességeinek és kisvasút modelleknek a kiállítása immár több mint harminc éve a nagy “alma” kedvenc karácsonyi, ünnepi hagyománya. A tudósítónk is elment megnézni, hogy a kiállítás bezárása előtt még tudósíthassa NapiMagazin olvasóit.

A Bronx-i Botanikus kert, Holiday Train Show” elnevezésű eseménye, az Egyesült Államok nagy “almájának nevezett városában, New Yorkban kedvenc karácsonyi ünnepi hagyomány, már több mint 30 éve. A kiállítás november közepétől január közepéig kápráztatta el a látogatókat.

A Botanikus kert pálmaházában több mint 190 méretarányú ikonikus épület és építmény, mint például a Brooklyn Bridge, a Yankee Stadion és a Szabadság-szobor látható ezernyi pislogó fény alatt. 

New York Radio City Music Hall makettje

A látogató egy miniatűr városba lép be, ahol bemutatták a híres New York-i építészet világát, hangulatát. 

A közismert épületekről másolt modellek mindegyike természetes anyagokból, például levelekből, magvakból, gallyakból, kéregből, makkból, fahéjrudakból és fenyőtobozok pikkelyeiből készültek s a botanikus kert virágos, zöldnövényes környezetében kápráztatják el a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A vonatmodellek, terepasztalok kiállítása nemcsak a gyerekek kedvence, de számtalan felnőttet is vonz. A miniatűr város házai között több mint huszonöt vonatmodell szaladgál a közel fél mérföld hosszú vonat síneken. Részben a terepasztalokon, másrészt az emberek feje felett a New York város hidjain szaladgáló vonatokra a közönség csodálkozva tekint le, vagy fel. 

Amerikai gőzmozdonyok, az 1800-as évek végéről származó villamosok, valamint modern teher- és személyszállító vonatok közlekednek a terepasztalokon, alagutakon és az olyan hidakon, mint a Brooklyn-híd. 

A kiállítás ismertetője így jellemezte a kiállítást és az alkotókat: “Amit az ember csak egy darab kéregnek vagy lehullott bogyónak lát, Laura Busse Dolan és az Applied Imagination kreatív csapata kőként képzeli el a Brooklyn híd vagy a Szent Patrik katedrális díszeit. Azóta, hogy Paul Busse 1992-ben az első Holiday Train Show ® kiállítással először hozta el csodálatos vonatait és növényi építményeit a New York-i Botanikus Kertbe, az  Applied Imagination az ország számos más helyszínére is különleges kiállításokat készített.”

A Botanikus kert nemcsak napközben, de az estéken is elszórakoztatta a látogatókat, hiszen az esti fény-show jól világította meg az épület- és a vasútmodellek, de különösen az üvegházak csodálatos világát.

Barát Tamás

A Holiday Train Show kiállítását bemutató fotóriport ide kattintva megtekinthető.