Főoldal Kultúra Film Nézd meg Till Attila legújabb filmjét a Marie Claire Filmnapokon

Nézd meg Till Attila legújabb filmjét a Marie Claire Filmnapokon

Tiszta szívvel című új filmjében egyszerre van benne József Attila dühe, a mozgáskorlátozottak humora, valamint a rendező riporteri kíváncsisága és mesélőkedve. Till Attila új filmjét a Marie Claire Filmnapokon két alkalommal is vetítik, a nézők pedig találkozhatnak a szereplőkkel is a helyszínen.

marie-claire-Filmnapok

Közel 30 film, két magyarországi premier, kerekasztal-beszélgetések a hazai filmvilág kiemelkedő alakjaival, különleges fotókiállítás és sminkelés is várja az érdeklődőket az első Marie Claire Filmnapokon, amely Till Attila új filmjével indul.

„A Tiszta szívvel régóta, 5-6 éve készül, és a kerekes székes ismerőseimnek köszönhetően jött az ihlet. Az elmúlt években több, mozgáskorlátozottakkal foglalkozó alapítvánnyal is kapcsolatba kerültem, így tapasztaltam meg azt, hogy a közhiedelemmel ellentétben ők egyáltalán nem elesett, szánni való, a társadalom által kivetett emberek. A film egyik főszereplője, Fenyvesi Zoli például százszor több helyen fordul meg, mint én. Megragadott, hogy ezt a hangulatot történetbe szőjem” – mondta a Marie Claire-nek a rendező-műsorvezető, Till Attila. – „Szeretem József Attila verseit, és azt, ahogy belehergelte, beleőrjítette magát az írásba. A Tiszta szívvel egy nagyon erős, elementáris vers. A benne felmerülő gondolatok, a düh és elkeseredés kimondottan inspirált, amikor a történetet írtam. Eredetileg csak munkacím volt, de aztán megmaradt – szeretem, és jó címnek tartom. Mindig kérdés, hogy lehet-e kölcsönvenni címet a klasszikusoktól, én azonban úgy gondolom: József Attila nem bánná, hogy használjuk a címét.”

MC_filmnapok_Tilla

Till Attila új filmjében Thuróczy Szabolcson kívül a főbb szerepeket játszók a valóságban is kerekes székesek. „A filmtörténet tíz legfontosabb fogyatékossággal élő karakterét mind olyan színészek játszották el, akik az életben nem fogyatékossággal élők. Ehhez számtalan trükkre volt szükség, én pedig azon gondolkoztam, vajon nem lenne-e egyszerűbb, ha a mozgáskorlátozottakat valóban mozgáskorlátozottak játszanák. A filmben benne van a testük, a lelkük, a reakcióik különböző helyzetekben, és ez mind-mind erősíti a történetet. A Tiszta szívvel miatt sokat voltam velük, így a legapróbb részletekig megismertem a lelki világukat, a problémáikat, az életük mozgatórugóit. Úgy gondolom, hogy ha már megnézzük a filmet, vagy beszélünk erről a témáról, azzal is érzékenyítünk. Itt van például Fenyvesi Zoli. Egyáltalán nem úgy gondolok rá, mintha más lenne. Ugyanolyannak látom, mint magamat. Ez a legfontosabb, ami történhet. Tudni, hogy bárki képes bármire, bárki lehet bármi. Az ember a lényeg, az összes többi csak körítés. Ő gurul, én meg járok, ennyi a különbség. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy meg tudtuk mutatni, hogy valaki, aki kerekes székben van, el tud játszani egy főszerepet, el tud vinni egy filmet. A mozgáskorlátozottak nagyon sok munkát nem kapnak meg, márpedig ha egy kerekes székes lehet főszereplő, akkor vezérigazgató is lehet. A Tiszta szívvel tele van humorral, de nem rajtuk, hanem velük nevetünk. Ez nagyon fontos különbség. Rengeteg jó fej mozgáskorlátozott ember van, aki tud nevetni saját magán, és persze van saját poénrendszerük is. Mindig azt tapasztalom, hogy a humor a legjobb oldás. Ami humorral valósul meg, az sosem fáj.”