Főoldal Sport Önvédelmet tanulni kötelesség?

Önvédelmet tanulni kötelesség?

Veled is előfordult már, hogy atrocitásba keveredtél másokkal, esetleg megpróbálták az egyik családtagodat, ismerősödet kirabolni, te pedig lefagytál és nem tudtál helyesen reagálni?

Vagy épp ellenkezően: úgy érzed, hogy te józanul tudnál kezelni egy ilyen helyzetet, de nem tudod, milyen technikát alkalmazz a támadó leszerelésére? Az önvédelmi edzések minden kérdésedre választ és tudást adnak.

Erő, állóképesség, mentális felkészültség és megfelelő technika

Az önvédelmi technikák elsajátítására nem csak a nőknek van szükségük, hanem a férfiaknak is, különösen azoknak, akik több műszakban dolgoznak, családot alapítottak, esetleg olyan sportágat választottak maguknak, amit egyedül űznek a természetben.

– Sokan azt gondolják, hogy férfiatlan dolog önvédelmi edzésre lemenni, ezzel ugyanis azt bizonyítják, hogy nem képesek megvédeni sem a családjukat, sem saját magukat. Én azt mondom, ennél nem sok férfiasabb dolgot ismerek – mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Hozzáteszi: edzéseiket több küzdősport módszertanából gyúrták össze, így nem csak eredményes felkészülést biztosít a veszélyhelyzetekre, de az állóképességet és a mentális jelenlétet is fejleszti.

Az instruktor szerint azonban az önvédelem több egy hasznos sportágnál, hiszen kikapcsolódást is biztosít, ráadásul számos készséget is fejleszt.

Önfejlesztésből jeles

– Azt tapasztalom az urak esetében, hogy sokkal határozottabbá, higgadtabbá és tudatosabbá válnak önvédelmi edzéseinken, mindezeken túl gyorsul a döntéshozatali képességük és a váratlan helyzetekre is sokkal jobban fognak tudni reagálni – magyarázza. Úgy véli azonban, ez nem minden, hiszen a stratégiai gondolkodásra is jelentősen hatnak a foglalkozások: rájönnek, hogy ha valami nem működik, új megoldási lehetőségeket kell találniuk, ez pedig az edzések során fizikai megerősítést is kap.

A szakértő azt javasolja, heti egy-két alkalommal építsük be életünkbe az önvédelmi edzéseket, így akár már 3-4 hónap alatt is egy olyan tudás birtokába kerülhetünk, amely akár életet is menthet támadási helyzetben. Az idő letelte után pedig érdemes folytatni az edzéseket, így még több és még hatékonyabb technikával gazdagodhatunk, miközben fizikumunk és mentális felkészültségünk is jelentős fejlődésen megy keresztül.